P109

Jan Garmuš

NAJLEPŠA BOŽIČNA PRAVLJICA 

 

Nekoč je živela revna družina . Hišo so imeli na koncu vasi in bila je bolj na samem, z majhno delavnico. Preživljali so se z izdelovanjem posebnih lesenih božičnih figuric, ki so jih vsako leto prodali trgovini v vasi. S tem  denarjem so lahko preživeli do naslednjega božiča.  

Otroka sta bila dvojčka, fant Tom  in punca Mina. Bila sta stara 13 let. Že od malega sta rada pomagala staršema pri delu. Ko sta prišla iz šole in naredila nalogo, sta odšla v delavnico in brusila figurice. Ker sta imela še majhne roke, sta najlažje brusila majhne in zahtevne dele figuric.

Neko noč,  tri dni pred božičem,  ko je zunaj pihal močan veter in je naletaval sneg,  je nekdo glasno potrkal na vrata.  Bil je  tako glasen,  da sta se zbudila tudi otroka in prestrašeno prišla pogledat, kaj se dogaja.  V dnevni sobi je sedel starček, ki je bil ves umazan in razcapan in je močno smrdel. Najprej sta se ga ustrašila, ko pa sta zaslišala tiho mijavkanje, sta se mu približala. Starček je zgledal od blizu še bolj grozno in še huje je zaudarjal, vendar  ko sta videla majhno mucko v njegovem žepu, ju vse to ni več motilo. Mama in oče sta mu prinesla hrano in čaj. Ponudila sta mu, da lahko prespi pri njih v otroški sobi, otroka bosta pa to noč spala zraven njiju. Medtem  je mucka skočila iz žepa in odskakljala k Mini. Tom je skočil po mleko in ga nalil muci v majhno šalčko. Starček jim je povedal, da je mucko našel na poti in jo vzel s sabo, vendar je ne bo mogel imeti. Tom in Mina sta lepo prosila mamo in očeta, če lahko mucko obdržita . Starša sta vedela, da si otroka že od nekdaj želita mucko in jima rekla, da bo to njuno božično darilo.  Otroka sta z mucko veselo odšla spat. Starčku je mama pripravila vodo v  kopalnici, da se je lahko skopal. Oče mu je prinesel še svoja stara oblačila. Starček, tako preoblečen in skopan, sploh ni več zgledal star. Izkazalo se je, da je moški srednjih let. S starši se je še usedel za mizo, da se malo pogovorijo. Vprašal ju je, s čim se preživljajo. Oče mu je prinesel pokazat božične figurice, ki so jih vsako leto izdelovali za trgovino. Moškemu so bile zelo všeč. Povedala sta mu, da jih to leto nista prodala, ker je trgovina preklicala naročilo. Kupila naj bi jo neka trgovska veriga in novi šefi so sedaj delali samo z velikimi dobavitelji. Otrokoma še nista povedala, da ne bi uničila božičnih praznikov. Že ves teden sta razmišljala, kaj narediti, ker so sedaj brez denarja in komaj si še bodo lahko kupili hrano.

Moški se jima je prisrčno zahvalil za topel sprejem.  Trkal je že v vasi na vrata, vendar mu niso odprli. Povedal jim je, da  se je pred štirinajstimi dnevi v bližini  ponesrečil z letalom. Bil je brez družine, zato ga tudi nihče ni iskal. Komaj je prilezel do neke stare brunarice, kjer je k sreči še bilo nekaj hrane, vode in drv za kurjavo . Ko je bil dovolj pri močeh, pa se je odpravil na pot domov. Ostalo, jima je rekel, pa bo razložil zjutraj,  ko se bodo zbudili .

Drugo jutro, ko se je družina prebudila in že pojedla zajtrk, moškega še vedno ni bilo iz sobe. Oče in mama sta odšla v sobo, kjer je bila postelja postlana in se je videlo, da moški v sobi sploh ni prespal. Očitno je počakal, da so vsi zaspali in kar odšel naprej .

Vsi so bili presenečeni, potem pa so se še spomnili, da se jim moški sploh ni predstavil. Bilo jim je čudno, vendar so na to hitro pozabili. Treba je bilo postaviti jelko, jo okrasiti, otroka pa sta se odločila okrasiti še sobo. Zelo sta bila vesela mucke, zato sta želela, da je prvi Božič z mucko tudi še posebej lep . Starša sta porabila še zadnji denar za božično večerjo, ker sta želela, da otroka uživata brez skrbi v božičnem večeru.

Na božično jutro pa jih je spet prebudilo močno trkanje na vrata. Oče je odprl vrata in v hišo je stopil možakar, ki so mu pomagali. Zaželel jim je vesel Božič in se jim predstavil. Ime mu je bilo Jakob  in je bil bogataš , lastnik trgovske verige, ki je kupila trgovino v vasi.  Tom, Mina, oče in mama so brez besed gledali v moškega in se spraševali,  kaj se dogaja. Prinesel jim je denar, ker je želel odkupiti božične figurice in jim ponudil, da se preselijo k njemu v veliko mesto, kjer bodo imeli svojo veliko hišo in bodo zaposleni v njegovi tovarni  kot svetovalci za izdelavo teh posebnih figuric .

Družina se je odločila za novo življenje in se po božiču z Jakobom odpeljala v njihovo novo hišo. Uresničilo se je vse, kar jim je Jakob obljubil. Postali so bogati in živeli brez skrbi . Tom in Mina  sta  si ustvarila svoji družini. Vsi so ostali povezani in nikoli niso pustili, da bi se pozabilo, kako je bilo, ko so bili še revni. Njihov najbolj pomemben dan v celem letu je bil Božični dan, ki so ga vsako leto vsi skupaj praznovali z Jakobom.