Glasovalna številka: P102

Zarja Iva Kirm

ČAROBNA TABLICA

OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert

 

V samotni vasici so pod isto streho živeli očka Simon, sin Borut in hči Katja. Mama, ki je bila zelo prijazna,  jim je umrla, ko je bila Katja še čisto majhna, trpela je za redko boleznijo. Očka Simon je bil vojak. Služboval je v vojaškem taboru, ki je bil blizu bojišča. Vodja tabora je bila zlobna vojakinja Ana, ki je imela rdeče lase, modre oči in pegast obraz. Bila je visoka, močna in zelo ukazovalna. Kljub temu se je Simon zaljubil vanjo.

Ko je preteklo eno leto, sta se poročila, tako je postala mačeha Katji in Borutu.

Katja je bila zelo posebna deklica. Imela je zelo rada živali in razumela je njihovo govorico, zato se je z njimi lahko pogovarjala.

Nekega dne, ko si je Katja med igro na dvorišču umazala čevlje, se je mačeha tako razjezila nanjo, da je Katja rekla, da bo zapustila dom in odšla v svet poiskat srečo. Takoj si je pripravila nahrbtnik, vanj dala  oblačila, sendvič in vodo. Odločila se je, da odide za vedno.

Po več dneh hoje je prišla do morja, ki je bilo polno  kristalnih kamenčkov. Kar naenkrat je zagledala prečudovito zlato ribico, ki je imela med zlatimi pet diamantnih lusk, zaradi katerih se je okoli nje vse bleščalo.

Ribica je zagledala utrujeno in žalostno Katjo, nežno ji je rekla: »Katja, sleci oblačila in zaplavaj do kristalnega grebena, tam te čaka zaklad. Pojdi, le hitro pojdi.«

Katja je ribico ubogala. Res je našla pravi zaklad, ki ga je varoval morski pes, ki pa skrinje ni želel predati deklici.  Kar naenkrat se je utrnila svetleča zvezda Mavričarka. Katji je razložila, naj počaka na trdo noč, ko morski pes zaspi, in naj takrat hitro vzame zaklad.

Katja je res storila, kot ji je naročila zvezda. Z njim je odplavala nazaj na obalo k zlati ribici. Zelo si je želela odpreti zaklad. Ribica ji je to dovolila. Počasi je odprla pokrov skrinjice in v njej je bila tablica.

»Kaj je to?« je vprašala Katja. Ribica ji je povedala, da je to čarobna tablica, ki ti pričara vse, kar si zaželiš.

Katja se je ribici dolgo zahvaljevala, bila je zelo srečna. Kljub vsemu, kar se je zgodilo doma, se je Katja odločila, da se vrne.

Ko je prispela, so jo bili vsi veseli. Katja je tablici tiho dejala: »Hočem, da bi mačeha postala prijazna«. In res je bilo tako.

Končno so vsi zaživeli v miru, sreči in ljubezni.