Glasovalna številka: P104

Lana Ogrizek

DEČEK IN JABOLKO

OŠ Borisa Kidriča Kidričevo

 

Nekoč je v kraljestvu Ben vladal kralj sedmih otrok. Kraljestvo stoji daleč za sedmim gorami. Tam je bilo življenje zelo težko. Kraljestvu je primanjkovalo hrane. Kralj je vsakemu človeku znal povedati prerokbo. Kdor je prišel do njega, je moral opraviti težko nalogo. Naloge niso opravljali njegovi sorodniki. Kraljeve prerokbe so bile za zdravila, ljubezen in življenje. Njegov najmlajši sin je znal čarati, zato so bili njegovi starejši bratje ljubosumni.

Nekega dne je prišel deček. Prišel je zato, ker je njegov oče bil zelo bolan. Kralj mu je prerokoval: »Če hočeš priti do zdravila, moraš priti trikrat okoli gozda, nato boš prišel do drevesa, na katerem je samo eno jabolko. To jabolko je čarobno, v njem je zdravilo. Ko boš prišel do gozda, bodo tam mimo letale sem in tja lisice in volkovi. Teh se moraš  znebiti, nato greš trikrat okoli gozda in prišel boš do drevesa. Ko boš jabolko utrgal, ga moraš najprej umiti z vročo vodo, nato ga prekuhaj s kamiličnim čajem. Očetu daj kuhan mrzel čaj. Če tega vsega ne boš upošteval, bo tvoj oče umrl.« Deček si je težko zapomnil, ampak se je vseeno podal v gozd. Ni si zapomnil, da mora jabolko umiti z vročo vodo. Umil ga je z mrzlo vodo, nato je očetu dal kar takšno jabolko. Ko je oče pojedel jabolko, je takoj umrl. Deček je hitro stekel do kralja in mu vse to povedal. Kralj mu je rekel: »Pojdi mi po zlato ribico, našel jo boš v morju, ki se imenuje Dekor. Nato bo moj najmlajši sin oživil tvojega očeta.« Deček je šel po zlato ribico, jo odnesel kralju, ki je bil zelo vesel. Kralj je poklical sina, nato sta sin in deček odpotovala. Sin je oživil očeta, oče se je zahvalil svojemu sinu in kraljevemu sinu.

Oče se je kralju zahvalil na prav poseben način. Podaril mu je tri ovce. Ovce so bile zelo dragocene, saj so v sebi imele dvanajst mladičev. S tem je lahko nahranil svoje ljudstvo, ki je bilo zares lačno.