Glasovalna številka: P113

Luka Nikolić

MARKO SE BOJI TEME

OŠ Martina Krpana Ljubljana

 

Živel je fantek, po imenu Marko. Bil je pogumen, vendar se je zelo bal teme. Zato je vsakič, ko je šel spati, stisnil k sebi plišastega medvedka. Šele takrat je mami lahko ugasnila luč.

Nekega dne, ko je bil že v postelji in je samo še čakal na spanec, pa se je zgodilo nekaj nenavadnega. Ob priprtem oknu je opazil temno senco, ki se je splazila skozi okno v sobo.

Stisnil je k sebi medvedka in se hitro pokril z odejo čez glavo. Srce mu je divje razbijalo, saj se je zelo ustrašil. Čez čas je radovedno pokukal izpod odeje. Opazil je, da se je najverjetneje tudi senca ustrašila njega, saj se je hitro skrila v omaro. Zdaj je Marko začutil pogum.

Spomnil se je, kako ga  mama ves čas uči, da mora biti prijazen do vseh okrog sebe. Potihem je vstal ter  se splazil do omare, da bi preveriti, kaj se je skrilo vanjo. Previdno je odprl vrata. In kaj je tam zagledal ? Prestrašeno modro pošast z oranžnimi pikami. Marko je proti njej stegnil roko, saj se mu je zdela še bolj prestrašena, kot  on sam. Pošast se ga je dotaknila s svojo kosmato šapo. Tako sta oba spoznala, da nista nevarna drug drugemu.

Pošast mu je predlagala,da gresta skupaj v temno noč, kjer ima pošast prijateljico sovo. Marko se ji pusti prepričati in izmuznila sta se iz hiše. Pot st nato nadaljevala  v gozd. Marko je pošast močno držal za roko, zato se je čutil varnega. Kmalu sta prispela k sovi. Bila je prava modrijanka! Marko jo je vprašal, če morda ve, zakaj ga je strah teme. Sova mu je razložila, da zato, ker ne pozna sveta ponoči. Sovi se  je mudilo na večerjo. Predlagala jima je, da obiščeta pajka Kratkonogca. Kratkonogec je bil v resnici ogromen, kosmat pajek. Bil pa je tudi zelo prijazen. Povabil ju je na nočni sprehod. Razkazal jima je ves gozd.  Spoznala sta vse tam živeče nočne prebivalce. Luka je kmalu ugotovil,  da tema ni nič strašnega, saj je polna življenja.

 Marko in pošast sta se nato odpravila nazaj k hiši, saj je moral Marko na počitek.  Pred vrati sta se poslovila in si obljubila še kakšen izlet v temo.

Tako je Marko izgubil strah pred temo.