Glasovalna številka: P120

Jan Dežman, Nina Istenič, Erik Klašnja, Liam Kokalj Kokot, Julija Kumar, Marija Trontelj, Neja Trontelj

LIGENJČEK GIL IN ŠOLSKA PRIREDITEV

OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, PŠ Št. Jurij

 

Bližal se je državni praznik – Dan lignjic – ki ga mame lignjice praznujejo vsako leto v mesecu 16. lovke. Na osnovni šoli Lignja Velikega, na Ribji ulici 7, so učenci 3. razreda ob tej priložnosti prirejali gledališko predstavo Morski pes in sedem konjičkov. Najpogumnejši učenec, ligenjček Gil, je dobil glavno vlogo morskega psa. Pri uri morjeslovja so nabrali morsko travo, školjke, luske, korale, ježke, zvezde in ostale drobnarije, s pomočjo katerih so si pri likovni naravnosti izdelali kostume. Pri gospodu ravnatelju, Lignju Velikemu, so vadili igro dvanajst lignjevskih dni in ravno dan pred prireditvijo je pogumni Gil zbolel za škrgavico. Spil je iglin sok, ledeni morski čaj, se namazal z želvino mastjo a nič od tega ni pomagalo.

Edino zdravilo proti škrgavici je znala pripraviti le stara Babica. Kadar se je Babica razjezila, se je tako napihnila, da je ob njenem izdihu odplaknilo vse, kar je bilo v njeni bližini. Lignji so se je bali, saj se je po Ribjem trgu govorilo, da je nekoč, ko se je razjezila, odplaknila celo svoje otroke, ki jih ni nikoli nihče videl. Otrok v resnici ni nikoli imela in je bila zelo osamljena, vendar tega lignji niso vedeli, zato so jo zbadali z napihljivko in ji nagajali. Ravnatelj, Ligenj Veliki, je poznal Babičino zgodbo. K sebi je poklical plemenito Plamenko, ji izročil vabilo na prireditev ob dnevu lignjic ter jo napotil k stari Babici, kjer je vabilo zamenjala za zdravilo proti škrgavici. Ligenjček Gil je takoj ozdravel in v šoli vsem povedal o tem kako ga je rešila Babica, ko mu je ljubeznivo zmešala čarobno zdravilo.

Nastopil je Dan lignjic in otroci so pripravili prireditev. Vsi so bili navdušeni, mamice lignjice so potočile nekaj sladkih solzic, najbolj ganjena od vseh pa je bila stara Babica, ki je bila ob tej priložnosti imenovana za šolsko zdravnico. Tako ni bila nikoli več osamljena, pod svoje okrilje ni dobila le enega, ampak kar 100 malih lignjev in tako postala Babica lignjica.