Glasovalna številka: P123

Klara Velepec

ČAROVNICA KRINOLINA

OŠ Antona Tomaža Liharta Radovljica

 

Za devetimi gorami in desetimi vodami je živela čarovnica po imenu Krinolina. Za svojega ljubljenčka je imela zelenega zmajčka z velikimi krili. Za letenje je namesto metle uporabljala svojega zmaja.

Nekega dne je čarovnica Krinolina iskala vžigalnik, da bi zakurila peč. A ker ga ni našla, je prosila zmajčka, če ji lahko on prižge peč. Zmajček je kihnil v peč,  a je tako kihnil, da je zažgal hišo. Čarovnica Krinolina je bila zelo žalostna. Skuhala je čarovniški napoj, da se bo hiša zgradila sama, takšna kot je bila. A je zmešala napačne sestavine in namesto hiše se je zgradila velika vila. Postala je zelo važna. V svoji vili je imela veliko služabnikov. Vsi so skrbeli zanjo in ji vse naredili, kar je rekla. Na svojega zmajčka pa je čisto pozabila. Zmaj je šel poiskati drugo čarovnico, ki bo imela več čas zanj. Čarovnica Krinolina sploh ni opazila, da je zmajček odšel. Krinolini je čez čas to življenje postalo dolgočasno. Spomnila se je na zmajčka, kako lepo je bilo, ko sta bila skupaj. Šla je ven in ga poklicala. Ker se zmajček ni odzval, je vprašala služabnike, če kaj vedo kje je zmajček. Služabniki so ji povedali, da je pred enim mesecem odšel  drugam, ker mu je bilo dolgčas in ker nihče ni imel časa zanj. Čarovnica Krinolina se je toplo napravila, okoli vratu si je zavezala šal in odšla na pot, da najde svojega zmajčka. Iskala ga je po gozdu. Pod velikim hrastom je srečala gozdnega čarovnika po imenu Hrast. Hrast o zmaju ni ničesar vedel, vendar ji je v poduk povedal, da mora za svoje ljubljenčke skrbeti vsak dan. Nato ga je iskala na travniku. Tam je imela svoj dom travniška čarovnica Narcisa. Čarovnica Narcisa je zmajčka videla od daleč, kako žalostno je hodil proti velikemu slapu pod goro. Krinolina je stekla proti slapu. Tam so živele vile. Povedale so ji, da si je zmajček uredil dom pod slapom. Čarovnica Krinolina ga je poklicala, a zmajček se ji ni hotel oglasiti. Nato je sama zlezla pod slap, da bi videla ali je tam. Opazovala ga je kako žalostno si ureja svoj dom. Ko je videl, da je prišla Čarovnica Krinolina, jo ni hotel pogledati. Čarovnica Krinolina ga je objela. Ko je zmajček  začutil, da ji je res zelo žal, jo je pogledal in se stisnil k njej še on. Skupaj sta odšla domov. Čarovnica Krinolina se je zahvalila vilam, ker so ji povedale za zmajčka in ker so ga čuvale.

                        Čarovnica Krinolina se ni hotela vrniti nazaj v vilo. Z zmajčkom sta zgradila novo majhno hišico, ki je bila podobna stari hiši. Zmajček in Krinolina sta imela skupaj sobo. Tako sta skupaj živela srečno do konca svojih dni. Čarovnica zmajčka nikoli več ni zapustila niti za minutko.