Glasovalna številka: P130

Jan Šolar

MEDVEDJA HIŠA

OŠ Antona Tomaža Liharta Radovljica

 

Nekoč je živela medvedja družina. Oče, mama in dva mladička. Vsak dan so hodili po gozdu in nabirali hrano za zimo. Nabirali so jagode, borovnice, jabolka in kostanj. Potem pa so ugotovili, da potrebujejo brlog za zimsko spanje. Oče medved je začel nabirati kamenje in pomagali so mu tudi mama medvedka in oba mladička. Vsak je gradil na svoji strani in vsak je naložil toliko kamnov, kolikor je bil visok. Kmalu so ugotovili, da so stene različne, najvišja je bila očetova, najnižja pa od mladička.

In kaj sedaj? Oče medved je ukazal naj prinesejo še kamenja in tako so zgradili stene enako visoke. Mama medvedka zaskrbljeno ugotovi, da nimajo strehe nad glavo. Kaj pa sedaj? Oče medved kot najmočnejši in najvišji član družine, navleče smrekove veje in streha je bila narejena. Vse veseli so želeli v hišo in kmalu opazijo, da ne morejo noter, saj so pozabili narediti vrata. Kaj pa sedaj? Oče medved je prijel veliko skalo in z njo naredil luknjo. Medvedja družina je šla v hišo. Ampak v hiši je bilo temno, mladička pa sta se bala teme. Kaj pa sedaj? Oče medved je spet prijel v roke skalo in z njo naredil tri majhne luknje. Vsi se odpravijo v hišo, vendar jih je skoraj odpihnilo, ker okna niso bila zaprta.

Kaj pa sedaj? Oče medved je dobil idejo in je šel iskat luže, saj je bilo tako ledeno, da so se naredile ledene ploskve. Te pa je oče pritrdil na luknje in tako veter ni več pihal. Medvedja družina se je stisnila skupaj in zaspala do pomladi.