Glasovalna številka: P135

Gašper Skaza

PRAVLJICA

OŠ Antona Tomaža Liharta Radovljica

 

Pred davnimi časi, v vasici na Gorenjskem, je živel reven človek. Imel je sedem sinov in dvanajst hčera ter ženo Matildo. Komaj so imeli za hrano. Zato je oče rekel: "Dragi otroci pojdite po svetu in si najdite službo."

Preden so odšli je prišla velika pošast. Rekla je:"Dajte mi dva otroka!"

Oče je rekel: "Prosim, ne pojej mojih otrok. Pojdi drugam jest otroke, pošast!"

Pošast se je razjezila in bruhnila ogenj na hišo. Vsi so zbežal iz vasi in začeli iskati nov dom. Otroci so šli iskat službo. Odšli so v mesto. Vprašali so trgovca, če lahko delajo zanj. Trgovec je rekel, da ne. In šli so drugam vprašat za službo. Vprašali so tudi v slaščičarni, kjer so spet rekli ne. Šli so nazaj k staršema. Naslednji dan so šli v drugo mesto iskat službo. Najprej so vprašali v gostilni, a tudi tam si niso našli službe. Skoraj so že obupali, ko je mimo prišel  reven berač Tone. Vprašal je, če lahko delajo zanj. Vsi so rekli  ne, le najmlajši je bil pripravljen delati zanj.

Brati so ga prepričevali: "Zakaj bi delal zanj, dobil boš zelo majhno plačo." Najmlajši brat je garal vsak dan. Berač Tone ga je izučil kako izdelovati čevlje. Čez nekaj let je podjetje za čevlje obogatelo. Tone se je najmlajšemu bratu zahvalil, ker mu je pomagal do bogastva. Dal mu je veliko denarja. Ostali bratje so bili zelo ljubosumni, ker je njihov brat obogatel. Odpeljali so ga v gozd in mu vzeli denar, njega pa pustili tam v gozdu. 

Najmlajši brat je iskal hrano v gozdu in našel pošast, ki je sedela na skali. Prosil jo je za pomoč. Pošast se je začela jokati: "Oprosti, da sem zažgala vašo vas na Gorenjskem. Poiskala bom tvoje brate  ter jih zaprla v zapor v skali pogube, dokler se ne poboljšajo." Nato je pošast res poiskala brate in jih zaprla v zapor v skali pogube. Najmlajši se je vrnil domov.

Njegovi bratje so bili v skali pogube  zaprti kar pet dolgih let. Pet let so vsak dan razbijali skalo, a jim ni uspelo ven. Najmlajšemu bratu so se zasmilili in izpustil jih je ven. Izučil jih je čevljarstva. Vsak od bratov je šel v drugo državo in je imel trgovino za čevlje.