Glasovalna številka: P136

David Popp

PRIJATELJSTVO

OŠ Antona Tomaža Liharta Radovljica

 

Nekoč sta živela dva dečka. Prvemu je bilo ime Oto, drugemu pa Jaka. Bila sta prijatelja.   Oto je imel veliko igrač in bile so zanimive, vlaki, avtomobilčki, kocke, papirnata letala… Jaka pa je imel samo mali moder kamion, ki mu ga je za rojstni dan podarila babica. Jakovi starši niso bili bogati, oče je cel dan vozil avtobus, mama pa je skrbela za bolno babico. Tudi Jaka ji je pomagal. Otovi starši so bili bogati in so delali v dobri službi, zato je bil Oto velikokrat sam doma.

Enkrat je Jaka povabil Ota k sebi na obisk. Šele takrat je Oto videl, da Jaka nima veliko igrač. Mama jima je spekla dišeče piškote in skuhala čaj. Skupaj so jih pojedli in se pogovarjali, kaj vse se jim je zgodilo tisti dan.

Oto vpraša: Zakaj nimaš veliko igrač?

Jaka odgovori: Pač, moji starši mi jih ne morejo kupiti, ker nimajo veliko denarja. Ampak moja mama zna speči veliko slaščic in najboljše piškote, kajne?

Oto mu žalostno odgovori: Res je, in veš kaj mi je všeč. Da skupaj pijemo čaj.

Potem se gresta oba še malo igrat v Jakovo sobo.

Oto žalostno reče: Moji starši ne morejo speči slaščic, ker so preveč zaposleni s službo. In nikoli ne pijemo skupaj čaja, ker nimata časa. Želel bi si, da piškote vzamem domov, da jih poskusita še moja mama in oče. Misliš, da bo moja mama tudi skuhala čaj?

Jaka reče: Lahko jih vzameš in poskusiš.

Oto pride domov in mami pokaže piškote.

Oče vpraša: Kje si jih pa dobil.

Oto odgovori: Pri Jaku. Njegova mama jih je spekla, pili smo čaj  in se pogovarjali. Mi pa tega nikoli ne počnemo skupaj, ker vaju ni doma, zato sem žalosten.

12. decembra ima Jaka rojstni dan. Jaka povabi prijatelja k sebi na torto. Oto mu prinese zanimivo presenečenje. Jaka odpre darilo in zagleda vlak.

Otu reče: '' Hvala, to je res lepo in zanimivo darilo.''

Pojesta čokoladno torto in skupaj sestavita vlak. Otu se ni mudilo domov, ker sta bila starša spet v službi, on pa sam doma.

Oto reče Jaki: '' Prijetno se je s tabo igrati, čeprav nimaš veliko igrač. Tvoja mama je vedno doma in speče najboljše torte. Rad bi večkrat prišel k tebi na obisk. ''

Jaka mu odgovori: '' Seveda, kadarkoli ti bo dolgčas doma. Saj sva prijatelja. In prijatelji skrbimo drug za drugega.''