Glasovalna številka: P170

Gašper Rožič

POŠAST V TEMI

  1. OŠ Bistrica, PŠ Kovor

  2.  

    Pred davnimi časi so krožile legende o pošasti iz jame. Nihče ni vedel kakšen je njen obraz, kdor ga je videl, se ni vrnil živ. Nekeda dne pa so znanstveniki poslali tri pogumne fante, da bi poiskali in videli pošast.

    Po nekaj dnevih so fantje prišli do gore. Hodili so na goro v kateri je bila doma pošast. Imenovala se je po pošasti, ki je živela v njej, imenovala se je Temačna smrt. Na vrh so prišli v upanju, da bodo preživeli. Vstopili so v jamo. Na vhodu je pisalo: »Dobrodošli v smrti.« Že po nekaj korakih so se iz oči v oči srečali s pošastjo. Bila je kot bik, a iz ust sta ji štrlela dva zoba ostra kot britev a drugi so bili špičasti kot nož. Eden od fantov je videl na rogovih čudovit kristal. Rekel je: »Nič nam ne bo naredila, če se ne bomo dotikali kristala. Vsi pred nami so se ga hoteli dotakniti, zato so umrli.« Vprašali so se, zakaj jih še vedno lovi. Potem so opazili njeno nogo, opazili so, da šepa. V nogo je bil zarit zarjavet žebelj. Odločili so se, da ji bodo pomagali. Naredili so načrti in dva sta splezala na stvor , tretji pa je, ko je pošast skočila, z mečem udaril po žeblju in ta je izpadel.

    Potem so se odpravili proti domu in rekli: »Ne smemo izdati te uboge živali. Lahko rečemo, da jo je mogoče videti, a da je njen pogled tako strašen, da takoj umreš.« In ker so jo našli, so jo tudi poimenovali. Ime so ji dali Šrkan velja.