Glasovalna številka: P171

Jaka Hafner

TRIJE DIVJI KOSTANJI

 1. OŠ Bistrica, PŠ Kovor

 2.  

  Nekje za sedmimi gorami in devetimi vodami mogoče še danes stojijo trije divji kostanji. In ti kostanji imajo namesto strupenega učinka, zdravilnega. Zato tudi, če je kdo umiral in je pojedel samo en košček kostanja, že je bil zdrav kot riba. Zato so pod njimi prirejali rojstnodnevne zabave princa, ki je živel v bližnjem gradu.

  Ampak zlobne čarovnice niso nikoli povabili, kljub temu, da je bila to v resnici prinčeva teta, za kar pa ji niti ni bilo mar, saj je imela vedno veliko dela. Njen mož pa je na vsak način hotel hoditi na prinčeve zabave, zato je v kostanj vbrizgal strup. Ravno takrat pa je kraljica močno zbolela. Ko so odtrgali kostanj z drevesa, da bi ga dali kraljici, da ozdravi, se je kraljica z njim zadušila.

  V palači so žalovali dvanajst dni. Ker kralj ni vedel kaj bi, je princu naročil, naj se poroči, ker komu naj zapusti kraljestvo, ko tudi on umre. Princ  pa je pomislil, da je bil  kostanj, ki ga je pojedla kraljica mogoče zastrupljen, zato je ukazal, da ji prinesejo kostanj z drugega drevesa. Vojaki naredijo ukazano in kraljica poje drug kostanj, odpre oči in vsa vesela objame svojega sina in moža.

  Čarovničinega moža so zaprli, princ, kraljica in kralj pa so srečno živeli še mnogo let.

  Divji kostanji pa še danes stojijo in še danes imajo zdravilno moč.