Glasovalna številka: P175

Lana Pesjak

PRAŠIČEK IN STARI VOZIČEK

OŠ Bistrica, PŠ Kovor

 1.  

  Nekoč sta živela gospod in gospa. Imela sta kmetijo, ampak težko sta živalim kupovala hrano. Imela sta enega prašička, tri kokoši in eno kravo. Seveda sta imela tudi tri mačke. Eden je bil že velik, druga dva pa sta bila čisto majhna. Zelo rada sta se igrala in spala.

  Nekega dne, ko je gospa prišla do prašička, sta prišla mimo mamica in malček. Gospa je rekla, če bi želela pogledati živali. Malček se je nasmehnil. Najprej je mamica mislila, da noče iti tja, a potem je videla malčkov nasmeh. »No, pa pojdiva,« je rekla mama. Najprej so šli obiskat prašička. Prašiček je začel govoriti, malček pa se je smejal kot še nikoli. Vsi so bili začudeni, ker se je prašiček obnašal kot klovn. Malček je dal prašička v stari voziček in ga peljal po cesti.

  Voziček je bil že zelo star, a čaroben in odločil se je, da bo tisti, ki ga bo peljal, dobil vrečo zlata. In tako ga je prvi dobil malček in njegova mamica. Malček je rekel gospe, če jo lahko kliče kmetica. Kmetica je prikimala.

  Potem se je razširilo po svetu, da imajo na tej kmetiji ogled živali in da prevažajo govorečega prašička s čarobnim, starim vozičkom. Za prevažanje prašička je bila cela kolona. Vsak je dobil vrečo zlata in tako sta tudi kmet in kmetica zaslužila denar. Kupila sta še kravo in dve kozi. Imeli so veliko mleka. Prašiček je v tem, ko so ga peljali z vozičkom, užival. Bilo je vedno več otrok. Druge živali so se mu smejale.

  Sosed je bil zelo ljubosumen, ker so imeli na prašičkovi kmetiji vedno veliko obiskovalcev. K njemu niso hoteli priti, ker je bil vedno slabe volje in je imel napadalnega psa. Zato je sosede prijavil inšpektorju. Rekel mu je, da sosedje grdo ravnajo z živalmi.

  Inšpektor je prišel na kmetijo. Kmetici in kmetu je rekel, da bo moral to kmetijo zapreti. Ampak vsi ljudje so hoteli to kmetijo. Inšpektor je rekel, da bo vprašal še župana. Župan je rekel, da naj ne zapre kmetije, ker se je njegova hčerka tako zabavala kot še nikoli. Župan je šel na kmetijo ter kmetici in kmetu povedal, da kmetije ne bodo zaprli. Še sam je peljal prašička v vozičku in tudi njemu je stari voziček podaril vrečo zlata. Prašiček mu je povedal, da je zelo srečen na tej kmetiji in da z vsemi lepo ravnajo.

  Prašiček z vozičkom je rešil kmetijo in kmet in kmetica sta bila srečna. Zahvalila sta se mu. Bila sta zelo bogata. Kupila sta še več prašičkov in vozičkov in srečno živela do konca svojih dni.