Glasovalna številka: P181

Neža Frantar

ČAROBNI LASJE

OŠ Bistrica, PŠ Kovor

 1.  

  Nekoč pred davnimi časi je na severnem delu vasi živela prijazna in revna družina, na vzhodnem pa zlobna in bogata družina. V prijazni družini je bila deklica z lasmi svetlimi kot sonce in dolgimi kot slap. V zlobni družini pa je živelo dekle, ki je imelo lase temne kot noč, dolge pa kot Rdeče morje. Na videz je bila grozna, a po srcu prijazna. Samo njeni starši so jo silili naj bo grozna tudi po srcu. Nekega dne sta se družini srečali in sprli, bili so si sovražniki od rojstva deklic z dolgimi lasmi dalje. Nikoli več se niso hoteli videti in to je bilo prav grozno.

  Po nekaj letih sta se nekega lepega popoldneva deklici srečali v gozdu, a sta kršili družinsko pravilo. Bili sta si čisto podobni, no, razen barve las in oblačil. Skupaj sta se igrali vse popoldne, zvečer pa, ko je deklica iz zlobne družine prišla domov, so se starši zelo razjezili. Prijazni starši pa so vedeli, da je deklica iz zlobne družine morda prijazna in se niso jezili.  Deklica z zlobne družine za kazen ni smela več tednov iz hiše. Po enem tednu pa so se lasje obeh deklic zalesketali in deklici iz zlobne družine pustili ven, da sta se lahko spet srečali, in sicer tako, da za to niso vedeli starši.

  Po enem letu sta starša zlobne družine zvedela za srečanja. Navzven sta hčeri dovolila, da je prijateljica z deklico iz družine s katero so sprti, vendar sta bila še vedno jezna, da se to dogaja. Ugotovila, sta, da so za to čarovnijo krivi lasje in sta jih zato neko noč odstrigla. Glej čudež, že do jutra so deklici lasje zrasli nazaj. Zaradi tega čudeža in za kazen staršem pa deklica naslednji dan ni več mogla govoriti.

  Starši zlobne družine niso mogli ugotoviti kaj ji je. Vozili so jo od zdravnika do zdravnika, pa nič. Nekega dne pa starša zlobne družine ne ulici srečata prijazno in srečno družino.  Ugotovila sta, da bi morala biti bolj prijazna do svoje hčerke in drugih ljudi. Ko sta se vrnila domov, sta deklico pustila na obisk k svoji prijateljici. Takrat so se ji lasje zableščali in spet je pričela govoriti.

  Od tistega trenutka so zlobni starši postali prijazni in vsi so živeli srečno do konca svojih dni.