Glasovalna številka: P203

Gašper Štor

POSTONJSKA JAMA

OŠ Dobravlje

  1.  

    Med počitnicami je mama mene in mojega bratca Aleksa odpeljala na izlet v Postojnsko jamo.  Kupili smo vstopnice in pred vhodom počakali vodiča.

    Najprej smo se peljali z vlakcem. Videli smo veliko različnih vrst kapnikov. Nekateri so bili osvetljeni z lučkami. Čez nekaj časa se je vlakec ustavil in smo pot nadaljevali peš. Vodička nam je med potjo razlagala kako velika je jama in kako so nastali kapniki. Med potjo sem jih slikal. Kar na enkrat je nekdo za mano zažvižgal. Pogledal sme okrog sebe in za kapnikom zagledal škrata. Ker je imel zelo prijazne obraz, se ga nisem nič bal. Povedal mi je , da mu je ime Mat. Vprašal me je, če grem z njim. Peljal me je po nizkem rovu do svoje hiše. Tam je živela njegova družina. Imel je ženo in deset otrok. Hiša je bila zelo lepa, saj se je vsa svetila zaradi lepih kapnikov. Otroci so se igrali z zlatimi kockami. Škrat Mat mi je povedal, da v jami živi veliko škratjih družin. Njegova žena mi je postregla z dobrim čajem in pecivom.

    Kar naenkrat sem se spomnil, da me moja mama verjetno išče. Škrat me je hitro odpeljal nazaj. Mami sem hotel predstaviti mojega prijatelja škrata, vendar se je ta že skril. Mama me je vprašala kje sem bil, ker me je iskala. Ker sem vedel, da mi ne bi verjela, da sem bi s škratom, sem ji rekel, da sem se izgubil, ko sem slikal kapnike.

    Zvečer sem mojemu bratcu Aleksu povedal zgodbo o škratih v jami.