Glasovalna številka: P129

Lara Deržek

REVNA ŽENIČKA POSTANE KRALJICA

OŠ Sečovlje

 

Pred davnimi časi je živela ženička, ki je imela le eno željo. Želela je, da bi imela moža, ki ne bi bil tako reven kot ona. Nekega dne je dobila sporočilce, na katerem je pisalo: »Kdor se želi poročiti z mladim princem, mora v grad in rešiti tri težke izzive. Komur se kateri od izzivov ponesreči, se s princem ne bo smel poročiti.« Ženici ni ostalo drugega, kot da gre na pot.

In res, šla je na pot. Toda bila je dolga in utrudila jo je. Na srečo je bila ob poti stara hiša. Vrata so bila odklenjena in ženička je vstopila. Bila je tako zaspana, da se je samo ulegla na seno in zaspala.

Naslednje jutro je prispela do gradu. Tam jo je čakal princ in ji povedal, da bo vsak dan morala rešiti en izziv. Ženička je privolila. Toda ti izzivi niso bili lahki, a ženička se ni prestrašila.

Prvi dan je morala ženička ugotoviti, katera je prinčeva najljubša hrana. Toda na poti do gradu je srečala škratka, ki je že dolgo opazoval tega princa. Škrat ji je povedal rešitev in tako je ženička rešila prvi izziv. Ponoči je odšla na sprehod in se ustavila v krčmi. V njej je dobila čarobno povečevalno steklo, s katerim je lahko videla skozi obleke.

Naslednje jutro jo je čakal drugi izziv: ugotoviti je morala, katere barve so prinčeve spodnje hlačke in kateri vzorec imajo. Pri izzivu ji je pomagalo čarobno povečevalno steklo. Z njim je lahko videla skozi hlače in tako uspešno rešila še drugi izziv. Ponoči je ponovno odšla na sprehod in se ustavila v krčmi. V njej je tokrat dobila čarobno ogledalce, ki je vedelo vsa imena vseh ljudi na celem svetu.

Naslednje jutro jo je čakal še zadnji izziv. Povedati je morala imena treh prinčevih prijateljev. Vprašala je čarobno ogledalce, naj ji pove imena, ogledalce pa ji je vsa imena povedalo pravilno. Tako se je ženička končno lahko poročila z mladim princem. Živela sta srečno do konca svojih dni.