Glasovalna številka: PR104

Eva Oštrbenk

SIAMKA LIZA

OŠ Brežice

 

V ne tako zelo toplih zgodnjih jutranjih urah je sonce zopet posijalo na moje brikete, ki mi jih je Karmen že prejšnji večer nastavila v mojo vijolično posodico z napisom MY BEST CAT LIZA. Rada imam svojo posodo.  Še posebej, če je polna. Siamke imamo rade hrano v posodici, pa čeprav nismo takšne vrste mačke, ki bi ves dan samo jedle in poležavale.

 

Vstala sem in okusne brikete pojedla skoraj do konca. Nekaj sem jih še pustila, če Karmen ne bi uspela dodati še kaj hrane, ko se bo zbudila. Vendar sem jih pustila le s težavo – moja ljuba lastnica res ve, kaj imam najraje. 

Šla sem pogledat, če se je kdo zbudil. V kuhinji sem zagledala očka. Jaz mu rečem kar očka, čeprav ni moj.

Takrat se je pripravljal na delo. Je prodajalec v najboljši trgovini, kot rada reče Karmen,  in iz te trgovine so tudi najboljši briketi.

Pozdravila sem ga s svojim mijavkanjem. Obrnil se je in se mi prijazno nasmehnil, kot vedno, ko me vidi.                                                                                                                                                                            

»Ja dobro jutro, Liza!« je rekel in me vzel v naročje. Tako lepo me je božal …  kot vedno.  Danes mogoče  še malo bolj in z večjim veseljem. Očitno se je zgodilo nekaj dobrega.              

»Joj, ura je že pet minut čez šest!« je zamomljal in me nežno spustil na tla.

Oblekel je rjavo jakno, obul črne čevlje, vzel temno zeleno torbo in šel.

   Ko sem danes prišla do Karmenine sobe, vrata niso bila odprta. Spet je pozabila, tako kot včeraj in predvčerajšnjim. Vedno so namreč odprta, če se želim stisniti k njej.                                                                                                                                            

Zleknila sem se na kavču v dnevni sobi in poslušala dedkovo smrčanje. Karmenin dedek in babica živita pri nas. Čeprav spita v najvišjem nadstropju, dedka slišim vse do pritličja. Hihihi, uboga babica! Občutek sem imela, da je zdaj gotovo budna. Mogoče je bila celo noč! Jaz že ne bi mogla spati ob takšnem trušču!

   Da bi se prepričala, če je babica budna, sem šla do njune spalnice.  Zaslišala sem babičino vzdihovanje. Takoj sem ugotovila, da je jezna, saj tako vzdihuje vedno, ko ji kaj ni prav. S krempeljčki sem popraskala po vratih. Slišala sem, da je babica vstala iz škripajoče postelje in odprla vrata.                                                                                                                                                                         

»Ti si!« je veselo dejala in me pobožala. »Pridi, greva dol,«  je rekla.                                                                                                           

Natrosila mi je nekaj briketov in natočila svežo vodo. Legla je na kavč  in vključila televizijo, svoj najljubši program. Ta je poln dokumentarcev, kar babico res zanima. Rada potuje in bila je že v toliko mestih ... Saj se sploh ne spomnim vseh njenih potovanj.  In siamke imamo dober spomin! 

»Oh, enkrat moram potovati tja,« je zamišljeno dejala ob gledanju dokumentarnega filma o nekem mestu na Kitajskem. Prav čudi me, da še ni bila tam! 

   Zaslišala sem znan zvok. Kaplja dežja je padla na streho in naenkrat me je zazeblo. 

»Joj, spet dež. Spet ne morem na sprehod. Pa ravno danes sem planirala, da  greva v park, da bom malo na svežem zraku. Ah, kaj pa hočeš,« je dejala babica, oblekla debel rdeč pulover in zakurila v kaminu.

Pripravila si je zajtrk – mleko, kruh in med. Babici se zdi, da je to najbolj zdrav zajtrk na svetu. Ampak imam občutek, da je sadje bolj zdravo. 

No, kakorkoli, sedla je na kavč. Čeprav je zelo redoljubna, vseeno je zajtrk na kavču. Stisnila sem se k njej. Samo zaradi tega, ker ima debel pulover, saj me je res zeblo. No, tudi zaradi tega, ker je prijazna, dobrodušna in rada jo imam.

   Po eni uri gledanja dokumentarcev je v dnevno sobo končno prišla Karmen. Ni me pobožala, tako kot vsako jutro. Niti babice ni pozdravila. Šla je samo skozi dnevno sobo v kuhinjo, da si pripravi zajtrk. Prinesla si ga je v dnevno sobo. Na krožniku je ležal bel kruh s čokoladnim namazom, v drugi roki pa je nosila svojo najljubšo skodelico, polno mleka. Skodelica je modra, z vijoličnimi črkami pa na veliko piše BFF FOREVER. To skodelico ji je podarila njena najboljša prijateljica, Laura.                    

Sedla je na kavč in čakala, da babica prestavi na njen najljubši program, poln zanimivih filmov. Oči so se ji grdo svetlikale, ustnic pa ni krasil nasmeh.

»Spet je slabe volje,« je dejala babica sama sebi in ji prepustila daljinec. Vstala je s sivega kavča in šla v kuhinjo. 

   Stisnila sem se h Karmen, pa me je grdo odrinila. Glasno je vzdihovala, ker se na njenem najljubšem programu ni predvajala nadaljevanka, ki si jo je takrat zaželela.

Vedela sem, da ne bo nič božanja ali  česa podobnega. Ko je namreč takšne volje, nihče ne more storiti ničesar, kar bi jo razveselilo. 

 

   Šla sem v kuhinjo k babici. Ta ni bila več tako dobre volje.

   Ko sem tako opazovala jezno babico, ki se je spravila kuhat kosilo in  ropotala z lonci, je po stopicah iz spalnice prišla mami. No, Karmenina mami.

»Kaj pa tako ropotaš, mama? « je vprašala. 

»Ah, ne sprašuj. Daj, prosim, odpri vrata, da bo Liza malo na svežem zraku. Vsaj na predpražniku, ker pada dež,« je dejala babica. 

»Je že ponehal!« je rekla mama, ko je odprla vrata. »Kmalu pridi nazaj, Liza,« mi je dejala. 

Zamijavkala sem, kar naj bi pomenilo, da bom. 

   Ni bilo tako mrzlo, kot sem pričakovala. Prav vesela sem, da imam tako topel kožuh. 

Ko sem takole hodila po Cankarjevi ulici, sem srečala veliko starih prijateljic. Poznam veliko mestnih mačk, saj me Novakovi (Karmen se tako piše) večkrat spustijo iz hiše. 

Ravno ko sem uspešno prečkala cesto, sem zagledala  Lili, britansko kratkodlako mačko. Je zelo prijazna in z njo se najbolje razumem od vseh mestnih mačk. Res bi lahko rekla, da sva najboljši prijateljici. 

»Hej, Liza!« me je pozdravila in hitro sva si povedali, kaj vse se je dogajalo. Res dolgo se nisva videli …

»Jooj, kako je pa Karmen danes tečna!« sem potarnala.

»Laura tudi! Včeraj mi ni dala jesti, danes pa me še pogledala ni!« je zamomljala Lili.

»Pri meni je enako. Nekaj se je moralo zgoditi. Nekaj groznega. Mogoče sta se skregali! Danes in včeraj nisem Karmen videla niti enkrat, da bi Lauri poslala sporočilo,« sem dejala.

»Saj res, Laura tudi ni nič pošiljala. Zato pa ji je mama rekla, da je zadovoljna, ker ni več  toliko na telefonu. Laura pa je samo zavzdihnila,« je razložila. 

 

 

   Ko sem se vrnila domov, je bil buden tudi dedek. Kosilo je bilo že pripravljeno in vsi so sedeli za mizo. Vohala sem okusne zrezke z rižem. Nastavila sem se pod mizo in vsakemu nakazala, da bi tudi jaz malo jedla. 

Najprej sem šla h Karmen. Imela sem nekaj upanja, a zaman … Na koncu sem dobila nekaj riža od babice, dedek, mama, Karmenin mlajši bratec Nejc in starejša sestra Klara pa so skrbno čuvali  svojo hrano. 

   Legla sem na kavč in se stiskala k toplim blazinam. Razmišljala sem, kako bi naredila prvi korak, da Karmen pripeljem do Laure. 

   Ko je Karmen pojedla, je krožnik odnesla v kuhinjo in šla v svojo sobo. Šla sem za njo. Vrgla se je na posteljo med udobne blazine in gledala v pust bel strop. Stisnila sem se k njej, pa me je grdo odrinila stran. Začela sem mijavkati, kot vedno, ko ji hočem kaj povedati. 

Pogledala me je s svojimi velikimi modrimi očmi in si umaknila svetle lase, da me je bolje videla. Skočila sem s postelje, kar je pomenilo, naj mi sledi. 

Vstala je. 

»Jej,  deluje!« sem si mislila in šla do predsobe ter ji nakazala, naj greva ven. 

»Mami, z Lizo grem malo ven! Kmalu bom nazaj!« je rekla Karmen, obula nove čevlje in oblekla svetlo bundo ter šla za mano. 

»Lepo, da jo pelješ na zrak. Ubožica je bila ves dan sama. Adijo!« je rekla mama.

 

Karmen mi je sledila po blatnem pločniku. Nameravala sem jo odpeljati do Laurine hiše.

Vendar sem  na ulici zagledala Lili.  Začeli sva se igrati, žgečkali sva se in lovili.

 

 Karmen  se je naslonila na steno neke hiše in naju opazovala. Mrmrala si je tiho pesem in oči so se ji lepo svetlikale. Pogledala je Lili, nato mene in nato svetilko na drugi strani ulice.

»Kje je Laura?« se je tiho spraševala.

 Iz žepa je potegnila telefon in nekaj napisala. Nasmehnila se je, pospravila telefon v žep in sedla na tla. Še nekaj časa naju je opazovala.

Nato se je nenadoma odločila. Vzela me je v naročje in šla domov.

 

Doma je legla na svojo posteljo in prižgala računalnik, jaz pa sem legla k njej in se razgledovala po njeni sobi. Te dneve, ko je skregana z Lauro, nisem toliko z njo.

   Na levi steni so bili polepljeni novi posterji s priljubljenimi zvezdniki. Večina  pevcev, kot recimo Taylor Swift, Ariana Grande in Zara Larsson. Te pevke poznam zato, ker Karmen veliko posluša njihove pesmi in jih večkrat omenja. Všeč so mi, čeprav mačke ravno ne poslušamo rade glasbe.

   Na desni steni je bilo  nekaj novih risb, ki jih je narisala Karmen. Zelo lepo riše in večkrat je bila nagrajena. Opazila sem narisano novo mucko. Siamka, tako kot jaz, vendar  nekaj razlik – njena dlaka  malo daljša in pri ušesih svetlejša. Kremplji, ki so kukali iz tačke, pa malo krajši kot moji.

Mačke opazimo več razlik pri mačkah iste vrste, kot pa ljudje. Zato lažje ločimo, katera mačka je katera, pa čeprav so skoraj vse enake.

   Na ostalih risbah so bile še marjetice, vrtnice in videla sem tudi kitaro. Karmen namreč hodi v glasbeno šolo. Obožuje glasbo in po mojem mnenju ne bi zmogla brez nje.

Ko sem opazila, da je pisalna miza malo bolj pospravljena kot prej, sem ravno zaslišala glasbo. Karmen je odprla spletno stran z glasbo. Kako se že imenuje? Youtu… Youtube. Ja, Youtube se imenuje. Poslušala je pesem Taylor Swift. Od toliko poslušanja že prav dobro vem, kakšen glas ima katera pevka.

   Ko je začela nekaj tipkati po računalniku, sem vedela, da se z nekom pogovarja in da se kar nekaj časa ne bo posvetila meni. Šla sem po stopnicah dol, do mojih briketov.

 

Za vrati sem zaslišala mijavkanje. In potem je zazvonil še zvonec. Mama je odprla.

Pred vrati je stala Laura, v naročju pa Lili.

Laura jo je spustila in Lili je stekla k meni, sama pa je šla h Karmen.

 

Potem sva si z Lili rekli, da greva prisluškovat.  Saj ni nič narobe, če želiva izvedeti, kaj si imata Karmen in Laura povedati?

Ko sva zaslišali, kako je Laura pohvalila Karmenino risbo,  sva vedeli, da je vse v redu.

 

Nato  sva z Lili šli ven za hišo, med rdeče jesensko listje, ki ga je Karmenina mama pridno pograbila na kupe.  En kup sva MORALI podreti in se igrati v njem, to je vendar smisel jeseni in listov – da se igraš med njimi in poslušaš ta šumeči zvok.

Lovili sva se, se igrali in se imeli lepo.

 Zvečer naju je čakala polna skodelica briketov in vse sva pridno pojedli.

V kuhinji sta sedeli Karmen in Laura ter se smejali ob gledanju nekih slik.

Potem ko sta Laura in Lili odšli, sva midve s Karmen ležali na kavču in uživali ob gledanju televizije.

 

Od takrat naprej  Karmen vedno pusti odprta vrata in vsako jutro mi  da brikete. In začela je poslušati neko novo pevko. Nisem še ugotovila, kako ji je ime, ampak delam na tem!