Glasovalna številka: PR109

Zarja Nemec

V TEMI

OŠ Primoža Trubarja Laško

 

POGLAVJE

Tema. To je vse, kar vidim od prejšnjega meseca. Dolgočasna, pusta, turobna … Tema. Nič več barv, nič oblik. Nič veselja ali žalosti na obrazih. Nič. Zakaj?

Vam bom povedala kar celotno zgodbo. Od začetka do konca. Ime mi je Sofija, a vsi me kličejo Sofi. Ne moti me. Stara sem šestnajst let in hodim v srednjo šolo v Ljubljano. Prečudovito zgodovinsko slovensko mesto. Z mamo živiva sami, ker je oče umrl, ko sem bila še čisto majhna. Živiva v majhnem stanovanju blizu Ljubljanice. Moj krog prijateljev ni ravno neskončen. Imam najboljšo prijateljico Mašo, a nisem ravno priljubljena. Sem odličnjakinja, ki ima jasno zastavljeno, kaj hoče početi v življenju. In na to sem ponosna. Skratka, sem običajna najstnica. No, zdaj ne več. Kot vsak človek sem tudi sama videla veliko stvari. Živali, pisane rastline, obraze ljubljenih, mavrico, skratka vse, kar ponuja svet. A nekako mi ni bilo namenjeno.

Bil je čisto običajen dan. Eden izmed mnogih v srednji šoli. Prišla sem domov in nisem imela domače naloge, kar je bilo veliko presenečenje. Zato sem imela veliko časa. Takoj ko sem prišla v sobo, sem pograbila kitaro in prsti so kar sami polzeli po strunah. Še preden sem se zavedla, se je ura obrnila. Zato sem poiskala čistila in se napotila v kopalnico, ki je bila že kar potrebna čiščenja. Zavrtela sem si Beatlese, nadela gumijaste rokavice in začela čistiti. Najprej sem se lotila ogledala.

Embalaža čistila je bila že zelo zaprašena, zato sem jo začela brisati. Nesrečno sem sprednji del obrnila proti sebi in nekako pritisnila. Oster strup mi je zapršel v oči. Takrat sem začutila bolečino. Peklo je, kot me še ni nikoli. Imela sem občutek, kot da mi bi nekdo v oči zapičil nekaj ostrega. Peklo je in žgalo in rezalo … Poznala sem prvo pomoč v takšnem primeru, a spotaknila sem se ob vedro vode, padla po tleh in se močno udarila v glavo. Nisem se mogla več premikati. Vse, kar sem lahko čutila, sta bili bolečina in hladna voda, ki je tekla po meni. Vse, kar sem lahko slišala, je bila oddaljena pesem Beatlesov. In potem nič.

Čez nekaj časa sem prišla k sebi. Zaznala sem nedomač prostor s posebnim vonjem in težko energijo. Bolnica. Slišala sem piskanje naprave in globoko dihanje, občutila mehko posteljo in mrzlo roko. Znano roko. Zavonjala sem parfum. Parfum moje mame. Ko sem hotela odpreti oči, me je nekaj zmotilo. Čutila sem, da sem odprla oči, a vendar nisem videla ničesar. Poskusila sem še enkrat. In še enkrat. Nič. Takrat me je zagrabila panika in začela sem kričati in na vso moč jokati. Takrat se je znana mrzla roka zdrznila in slišala sem lahko korake, ki so prihajali proti meni. Hitri, a težki. Kmalu sem zaslišala znan glas: »Sofi, umiri se! Umiri se! Vse bo še dobro, samo poslušaj me.«

Prepoznala sem glas. Mama! Takrat sem se malo umirila in se naslonila na visoko vzglavje. Začutila sem tudi cevke in igle, ki so bile moteče zapičene pod mojo kožo naravnost v žilo. Streslo me je. A kmalu sem začutila, da je nekdo sedel poleg mene in me začel božati po laseh.                                                                                                      »Moja mala punčka,« sem zaslišala hlipajoč glas mame. »Dobro me poslušaj. Verjetno se ne spomniš prav veliko, a imela si hudo nesrečo. Hotela si mi pomagati in očistiti kopalnico, ampak takšno nerodico, kot si, te je kot ponavadi doletela nesreča … Joj, moja punčka!« Mama je začela jokati, mene pa je vedno bolj grabila panika in dozdevalo se mi je že, da nikoli več ne bo tako kot prej. Takrat je namesto mame začel govoriti zdravnik. Imel je globok glas in zvenel je prijetno.         »Gospodična, sreča res ni bila ravno na vaši strani. Žal vam moram sporočiti slabo novico … Oslepeli ste in ni več možnosti, da bi spet kdaj videli. Ne bom vas obremenjeval s podrobnostmi, samo da veste, da je prišlo do velike zastrupitve oči. Kemikalije so prodrle predaleč, do samega očesnega živca, in lahko bi rekli, da so ga scvrle … Žal mi je. Če boste potrebovali pomoč, se lahko vedno obrnete na nas in naš psihiater vam bo znal pomagati.«

Takrat sem jih začutila. Solze. Krokodilje solze. V tistem trenutku sem lahko le zrla v črnino in čutila debele solze, ki so tekle po mojih licih. Mislila sem lahko le na to, da ne bom nikoli več videla ničesar. Ne barv, ne rož na zelenem travniku, toplih barv listov jeseni, dežnih kapljic, krajev, ki sem si jih vedno želela obiskati, in seveda obrazov svojih ljubljenih, svoje mame, njenih čokoladnih oči, temnih gostih las in prečudovitih prstov. In seveda svoje najljubše stvari na svetu. Kitare. Nikoli več ne bom uzrla njenih strun, njenega dolgega vratu in bleščeče črnega trupa. Skratka, razmišljala sem sam o tem, kako se je ves svet obrnil na glavo.

Zdravnik je odšel in mami sem rekla, naj namesto mene nekaj napiše na papir. Pesem. Kajti vedno, ko me nekaj prizadene in ko sem na tleh, napišem pesem. Kratko. Vendar mi vedno pomaga. Takrat izlijem vsa svoja čustva. Mama je vzela v roke papir, slišala sem, kako je šelestel, odstranila pokrovček kemičnega svinčnika in tedaj so mi besede kar letele iz ust in nisem se ustavljala. V mislih sem lahko videla vse črke in besede, napisane na tisti list. Roka je kar sama risala oblike in krivulje po bolniški odeji, čeprav ni bilo smisla. Na koncu je nastala tale pesem:

                             Nič več barv,                                                                                                                        nič oblik.                                                                                                                              Le kup temnih slik,                                                                                                         ki zastirajo mi vid.                                                                                                                                                                                                                                                Kje je ta fluidnost vode?                                                                                                     Kje so barve mavrice?                                                                                                   Kje so obrazi veselih ljudi,                                                                                             ki polepšajo ti dni?                                                                                                        

Zdaj le tema,                                                                                                zdaj le strah,                                                                                                 ta dva me vedno znova                                                                                 pahneta v globok prepad.

Ta strup,                                                                                                       moj up je uničil                                                                                              in me popolnoma izmaličil.

Nič več barv,                                                                                                nič oblik.                                                                                                       Le kup temnih slik,                                                                                       ki mi za vedno zastirale bodo vid.

                                                                                                                          

Ko so mi besede izzvenele, sem spet zapadla v jok. Pred očmi sem obračala roke, a jih nisem videla. Zakrila sem si obraz in se zvila v bubo. Takrat je mama prisedla k meni in me celo objela ter božala po laseh, z rokami, ki jih nikoli več ne bom videla.    

 

POGLAVJE  

Po tednu v bolnici sem lahko odšla domov. Tam sem se hitro lotila dela. S palico, ki so mi jo dali, sem neprestano stikala po stanovanju in s prsti ves čas tipala po predalih in po vsem, kar mi je prišlo naproti. Slišala sem, da je mama nekaj časa stopala za mano, a ko je videla, da mi gre dobro, je sedla na kuhinjski stol in listala po časopisu. Najtežje je bilo, ko sem prišla do vrat svoje sobe. Tipala sem po vratih in tečajih, začutila polno listov z napisi. Lahko sem jih videla v mislih. Potem sem pritisnila na kljuko in potisnila. Stopila sem naprej in se skoraj spotaknila ob posteljo. Ko sem sedla nanjo, sem lahko zavonjala svež vonj po oprani posteljnini. A nisem obsedela za dolgo. Stopila sem malo na desno in začutila omaro. Odprla sem jo in s prsti potovala med jopicami in srajcami. Tudi tukaj nisem obstala dolgo. Ko sem prišla do knjižne omare, je trajalo malo dlje. Tipala sem po knjigah vseh možnih velikosti in debelin. Spoznala sem, da bo treba veliko, da se bom naučila brati braillovo pisavo, a to je bil moj cilj. Prišla sem do pisalne mize. Zatipala sem zaslon računalnika in prašno tipkovnico. Pritisnila sem na stikalo namizne lučke, a kaj, ko ni bilo nikakršne razlike … Še vedno sem videla le temo … 

Depresiji kar ni bilo konca. Kmalu sem prišla do najljubšega kota sobe, kjer se je brezskrbno nahajala moja kitara. Počasi sem iztegnila roko in se dotaknila njenega vratu. Potovala sem navzdol, se dotaknila trupa, s prsti tipala po robu luknje. Potegnila sem po strunah, da se je iz njih izvil znani zven. Takrat sem spet zapadla v jok. Glasen in histeričen. A ni mi bilo mar, če so ga slišali sosedje, le hotela sem, da bi se vse skupaj nehalo, da bi se zbudila iz more. Ščipala sem se in tolkla po tleh, ko je mama pritekla v sobo in me objela, božala ter mi šepetala, da bo vse v redu. Vse je prišlo za mano in moja čustva so eksplodirala.

Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se umirila. In ko sem se, me je mama posedla na posteljo in mi prinesla kozarec vročega kakava. In ker je moja mama pač moja mama in me pozna bolj kot kdorkoli, je z nežnim glasom rekla:                                                             »Grem po papir in pisalo.« Pokimala sem. Tako zelo sem ji bila hvaležna. Kmalu je spet nastala pesem, v katero sem izlila vso svojo dušo …

                                                   

                                               Je glava,                                                                                                                                je vrat,                                                                                                                                  je trup,                                                                                                                                  je srce.                                                                                                                                  Je kitara, ki ve,                                                                                                                     da pomeni mi vse.

                                               A kaj mi pomeni, če ona mene vidi,                                                                                     ko jaz nje ne?                                                                                                                       Kaj mi pomeni čudovita barva,                                                                                             če vidim je ne?

                                               Srečnež je tisti,                                                                                                                     ki jo vidi lahko.                                                                                                                    Medtem ko nekateri                                                                                                                      jo lahko le mrko gledamo.

                                               Kaj bi dala,                                                                                                                           da bi zavrtela čas nazaj!                                                                                                       Da lahko bi spet videla                                                                                                svojega življenja raj.

 

POGLAVJE

Po tem dogodku sem se malce umirila in tako je ostalo kar nekaj dni. Mama je našla neko šolo v Mariboru, ki ima prilagojen program za slepe. Ko je poklicala ravnateljico, ji je ta vse razložila. Res je bila prijazna. Rekla je, da lahko pridem že čez teden dni. To me je razveselilo, a hkrati mi je bilo žal. Žal mi je bilo, da ne bom več imela Maše za sošolko. In vedela sem, da bo to potrlo tudi njo.

Ko je mama presodila, da je čas za obiske, me je obiskala Maša. Pričakala sem jo na svoji postelji. Slišala sem zvonec, potem pozdrave in počasne korake, ki so prihajali proti meni. Odprla so se vrata in čutila sem lahko pozitivno in veselo energijo, ki je prišla v sobo, takoj ko je Maša odprla vrata. »Sofi!« je kriknila in mi pritekla v objem. Dolgo me ni spustila.                                             »Kako si?«                                                                                                                              »Kako se ti zdi, da sem?«                                                                                                                »Ja, oprosti. Ampak ne skrbi, zagotovo se bo vse uredilo. Saj te poznam. Nikoli ne odnehaš.«       »Prav imaš. Nikoli ne odneham, a v tem primeru bo grozno težko …« In spet so se mi ulile solze in spet sem jokala v naročju ljubljene osebe. Grozno mi je bilo, ker nisem mogla več videti Mašinega nasmejanega obraza, dolgih svetlih skodranih las, sinje modrih oči, pegic na njenem obrazu in njene čudovite postave. Po nekaj trenutkih obupa me je Maša spustila in veselo rekla: »Nekaj sem ti prinesla. Ker vem, da boš potrebovala.« Slišala sem šelestenje plastične vrečke. Maša je vedno vse stvari prenašala v plastičnih vrečkah. Ne vem, zakaj, a to je bila njena posebnost.                                                                                                                                   Nato mi je v roke potisnila knjigo. Veliko in dokaj debelo.                                                  »Kaj je to?«                                                                                                                                 »To je knjiga, ki slepim pomaga osvojiti branje braillove pisave. Priložena je tudi zgoščenka. Povsod sem jo iskala, ampak bila sem odločena, da ti jo bom kupila. Ker vem, da ti brez knjig nisi ti.« Nisem mogla reči ničesar. Samo objela sem jo in je nisem hotela spustiti. Potem je načela pogovor o šoli.         »Veš, dolgčas je brez tebe. Veliko punc me sprašuje, kje si, in v razredu se res pozna tvoja odsotnost. Najbolj pri pouku, seveda. Ko učiteljica nekaj vpraša, vsi gledajo v tvoj kot, a kaj, ko tam ni nikogar.«                                                       

»No, na žalost ta punca ne bo nikoli več sedela v tistem kotu,« sem odgovorila z žalostnim glasom.

»Čakaj, zakaj ne?«                                                                                       

»Z mamo sva se pogovarjali in rekla je, da je našla šolo s prilagojenim programom za slepe. In ravnateljica te šole je bila zelo prijazna, ko jo je mama poklicala. Dala ji je osnovne podatke in ji vse razložila. Rekla je, da so me pripravljeni sprejeti že naslednji teden.« Sledil je premor, nato je Maša z rahlo osornim glasom rekla: »Super! Mislim, da je to krasna ideja. Kako sem lahko sploh pomislila na to, da boš ostala pri nas ...«

»Žal mi je, ampak saj veš, da ne gre drugače.«                                                                              »Ne, saj razumem. Sploh se ne obremenjuj. In kje je ta šola?«                                                 »V Mariboru.« In spet premor. In tiho jokanje.                                                                                       »Oprosti, ampak ne morem si predstavljati življenja brez svoje najboljše prijateljice. Saj se bom navadila. Saj bo vse v redu.« In takrat sem prvič začutila, da je Maša res obupana. Njena lastnost je, da je vedno pozitivna, a tokrat jo je res potrlo.                                                                       »Maša, kaj se je pa zdaj zgodilo? Ti razmišljaš negativno? Daj, no, saj me boš lahko vsak konec tedna obiskala in jaz bom obiskovala tebe. Vse se bo uredilo, samo potreben je čas.«                                  »Prav imaš. Oprosti.« Takrat je v sobo vstopila mama. Tako je dišalo, ko je prišla, da ni bilo dvoma, da je spekla najboljše piškote. »Dekleti, prinesla sem vama malico. Ne bodita tako potrti, prosim.« Maša mi je v usta potisnila piškot in jaz sem uživala in skoraj na vse pozabila. Potem sem še previdno vzela v roke skodelico mleka in spila.

Kmalu zatem je Maša morala oditi. Pospremila sem jo do vrat in jo pred odhodom močno objela.           »Saj se še vidiva. Pokliči me kaj.«                                                        

»Bom. In ne skrbi, vse bo super.« In potem je odšla.

 

Težek je trenutek, ko jih gledaš v oči,                                                                                           a ne vidiš njihove duše sij.                                                                                                                        Še težje je, ko se trudiš zelo                                                                                                          videti jih pomahati v slovo.                                                                                                         Zakaj?                                                                                                                                       Ker pač ne vidiš nič!        

 

POGLAVJE

Dnevi so minevali. Prehitro. Po treh dneh me je Maša le poklicala in še takrat je bila bolj redkobesedna. Moram priznati, da me je malce prizadelo. Res sem si želela preživeti več časa z njo, preden sva z mamo odšli v Maribor. O tem sva se veliko pogovarjali. Mama je takrat že kupila vse knjige, ki sem jih potrebovala. In drago je plačala zanje. Kar malce slabo vest sem imela.

Maša si je četrti dan, v petek, le vzela čas zame. Pravzaprav mi je namenila kar celo popoldne. Prinesla mi je obleko, ki sem si jo tako zelo želela pred nesrečo. Bila je črna obleka z dolgimi rokavi in s čudovitim sivkastim vzorcem. Mama in Maša sta rekli, da izgledam odlično v njej. A kaj mi je to pomagalo? Lahko bi bila največja diva na svetu, a tega ne bi mogla videti, tudi če bi hotela. Čeprav me je to darilo bolj razžalostilo kot razveselilo, sem si vseeno nadela tisti nedolžen nasmeh in se zahvalila. Bonton mi namreč ni tuj.

Popoldne je bilo čudovito in zabavno, čeprav sem lahko začutila, da je bila Maša na trenutke malce v zadregi, kaj naj reče. Zato je v roke vzela revijo Cool in mi začela brati prigode slavnih oseb. Na trenutke sva se kar zamislili nad tem, kakšne nadloge so lahko nekateri mediji, saj so pisali o tem, da si je Lady Gaga na sceni prekrila mozolj s korektorjem. Smejali sva se, peli, poslušali glasbo in se pritoževali nad celotnim svetom. Na žalost je bilo to popoldne zadnje pred najinim odhodom, zato se je Maša odločila, da mi bo preuredila garderobo. Ne vem točno, kaj je metala v škatlo za v smeti in kaj v škatlo za v Maribor. Na nek način mi je bilo malce zoprno, ker je stikala po mojih rečeh, a sem ji zaupala. Saj me namreč pozna, tako sva si podobni, da bi lahko bili dvojčici. S čim sem si jo zaslužila?

Ko je ura odbila že skoraj polnoč, jo je mama morala skoraj pregnati domov. Mislim, da sva na hodniku stali deset minut in se samo objemali ter poslavljali. Počasi sem spustila njeno roko, se dotaknila njenih rožnatih lic, nosu, velikih ustnic, jo božala po dolgih kodrastih laseh in jo poljubila na čelo. Na uho sem ji zašepetala adijo in zaprla vrata. Takrat sem stekla k mami v objem na najino skromno zofo in samo strmela v tisto črnino ter šepetala: »Saj bom, saj bom, saj bom.« Mama me je božala po laseh in mrmrala uspavanko, ki mi jo je pela še kot majhni punčki. In res, zaspala sem in sanjala. Sanjala. O čem že? O temi.

 

Še v sanjah si tu.                                                                                                                              Še v sanjah mi ne daš miru!                                                                                                                Pusti me že enkrat!                                                                                                                          Pojdi drugam!                                                                                                                                    Zakaj le jaz sem tvoja tarča sanj?

 

POGLAVJE

Prišel je dan odhoda. Deževalo je. Lahko sem slišala vse tiste kaplje, ki so udarjale ob tla, in zaznala vonj po svežem. Mama je zelo dolgo zlagala škatle v avto, jaz pa sem medtem na sprednjem sedežu samo gledala v črnino in poslušala glasbo z radia. Ni bil ravno moj žanr, a vseeno. Takrat sem razmišljala o vseh mogočih rečeh. O nesreči, obrazih, šoli, skratka o vsem, kar se mi je v zadnjem času zgodilo.

Moja kitara je brezskrbno ležala na zadnjem sedežu. Če bi le lahko, bi jo pograbila in igrala cel dan in celo noč. Do takrat se še nisem spravila, da bi se naučila igrati na slepo, a rekla sem si, da bom takoj, ko bova z mamo prišli v Maribor, poskusila. Samo upala sem lahko, da bo vse v redu tam.

Maša se tisti dan ni prišla poslovit, ker je imela šolo. Saj ji nisem mogla zameriti … Zmenili sva se, da me bo prišla obiskat še tisti konec tedna. Tudi o njej sem dolgo premišljevala, nakar so se vrata avtomobila odprla, prišla je mami, ki je končno nehala zlagati škatle v prtljažnik. Vrata so se zaprla in slišala sta se globok vdih in izdih. »Bova šli?« se je oglasila mama.        »Ko boš ti pripravljena,« sem odgovorila malce osorno. In nato je speljala. Kaplje so udarjale na streho avtomobila, kar me je res pomirjalo. Vozili sva se približno dve uri. A je hitro minilo. Peli sva znane pesmi z radia, čeprav so nama šle na živce. Verjetno sva izgledali kot dve norici v avtu, a ni mi bilo mar. Takrat sem prvič pozabila na nesrečo in na svojo slepoto. Samo zaprla sem oči, kar seveda ni bilo težko, in pozabila na vse. Bili so prav krasni trenutki.

Kmalu se je avto ustavil in zaslišal se je nežen mamin glas, poln pričakovanja in navdušenja.         »Takole, tukaj sva. Mislim, da ti bo všeč. Sva namreč na obrobju mesta, kjer je bolj mirno in manj ljudi. Rečeno je bilo, da je ta šola skoraj središče obrobnega dela in da so učenci ravno zaradi miru bolj uspešni in samozavestni. Množica jih namreč zmoti in počutijo se izločene.«

»Misliš, počutimo se izločene. In če je res tako, kot praviš, mislim, da bo super,« sem odgovorila z dokaj navdušenim glasom, a dobro sem znala prikriti, da je nekaj narobe. Res mi ni bilo všeč nič od tega. Samo hotela sem spet videti, nič drugega. Vsako minuto sem postajala bolj depresivna.                                                                                                                       »Boš videla, no, mislim …« Takrat se ji je začelo zatikati. Jasno, zakaj.                                    »Saj vem, kaj misliš. Sploh se ne trudi. Saj bo super. Greva?«                                                   »Ja, seveda. Pridem okoli z dežnikom.« Vrata so se odprla, zaprla in na moji strani spet odprla. Stopila sem iz avta, vzela svojo palico in se obrnila proti mami. Ta je zaprla vrata in že hotela oditi, a sem jo zadržala s tem, da sem začela tipati proti zadnjim vratom avtomobila. Ko sem začutila kljuko, sem odprla vrata in začela tipati po sedežih, dokler nisem začutila torbe s kitaro. Pograbila sem jo, zaprla vrata in obstala na mestu. Čakala sem, da me mama prime za roko in odpelje tja, kamor sva pač bili namenjeni. In čez nekaj sekund sem res začutila njeno roko, ki me je potegnila v svojo smer. Hodili sva približno dve minuti, še vedno je deževalo. Naenkrat je mama zaprla dežnik in iz žepa potegnila nekaj, kar je žvenketalo. Najbrž šop ključev. Žvenketali so, dokler končno ni našla pravega, ki je očitno odklepal vrata. Kliknilo je in mama je odprla vrata, me spet pograbila za roko in prišli sva v velik prostor, kjer je odmevalo. Najbrž najin blok. Začeli sva hoditi in najini koraki so odmevali. Spet sva se ustavili, spet je žvenketalo in spet so se vrata odprla. Vstopili sva in v naju je buhnil vonj po vlagi in umazaniji. »Takole, tukaj sva. Lahko ti povem, da je vse skupaj zelo prašno in umazano, vlažno in neurejeno. Lastnik je imel res dober razlog, da je prodal to stanovanje. Veliko dela me čaka.«                                                                       

»Ampak ti bo uspelo, brez skrbi. Saj si moja mama, ki vedno vse popravi in očisti. Če bom lahko kaj pomagala, mi, prosim, povej. Nočem biti nekoristna.«                                                        »Prav, če bom kaj potrebovala. Zdaj pa grem po stvari v avto. Ti pa lahko med tem časom sedeš na zofo.« Takrat me je prijela za roko in me posedla na mehko zofo. Ni imela ravno vonja po rožicah, a je bilo v redu. Mama je odkorakala iz stanovanja in za seboj zaprla vhodna vrata. Ostala sem sama, prepuščena umazaniji in smradu. Vzela sem si deset sekund za globoko dihanje, nato je nekaj v meni kliknilo in odprla sem kovček s kitaro, jo previdno vzela ven in jo posadila v svoje naročje. Tipala sem po njej in zaznala vonj po železnih strunah. To je bil zame najlepši vonj vsega sveta. Prsti so začeli drseti po strunah in v glavi sem lahko videla posamezne prijeme, ki so se naenkrat zvrstili na vratu kitare. Leva roka je prevzela vso odgovornost, desna je začela brenkati in končno sem spet zaslišala ta čudovit zvok, začutila sem vsak posamezen ton, zaigrala sem uvod svoje pesmi in začela še peti. Kar nisem mogla nehati, ves svet okoli mene se je ustavil, čas je prenehal teči, končno sem spet čutila bolečino v prstih leve roke, končno so me srbeli prsti desne in to vse zaradi kitare. In ta bolečina in srbež sta najboljša, pomirjujoča, sproščujoča … Ko sem odigrala prvo pesem, sem zaigrala še drugo in še tretjo. Vse so bile avtorske, vse sem sama napisala, vse so izražale moja čustva, občutke. Skratka v tistem času sem letela na krilih glasbe, na krilih domišljije, letela sem skozi oblake svojih sanj, poslušala sem, kako so ptice okoli mene pele spremljavo moji glasbi, začutila sem toplo sonce, ki me je grelo in mi sijalo v obraz, začutila sem vlago, ko sem poletela skozi oblak. In ko se je ta razblinil, se je zaslišal čudoviti zvok, ki me je spominjal na sanje, ki sem jih nekoč imela. Letela sem naprej in v upanju sem odprla oči in tam na krilih svoje domišljije sem lahko videla. Lahko sem spet videla vse barve, vse oblike, vse! Pogledala sem proti svojem trupu in zagledala kitaro. Svojo kitaro! Črna se je bleščala od sonca. Celo sem si jo ogledala, kot da bi jo prvič videla. Ogledovala sem si vrat in naletela na rdeč trakec, ki sem ga privezala nanjo, takoj ko sem jo prvič prijela v roke. Ta trakec me je vedno opominjal na to, kako rada imam to glasbilo in kako rada ga igram. Da nikoli ne smem obupati, tudi če je še tako težko. In ko sem ga takrat ponovno zagledala, sem vedela. Vedela, da ne bom odnehala. Ker je kitara pač stvar, ki jo imam najraje, s katero odidem v svetove, ki jih nihče ne pozna, s katero sem to, kar sem. Nisem hotela oditi, a vedela sem, da je to le moja domišljija in da bo, ko se bom spustila na trdna tla, vse izginilo. Spet bom slepo dekle, ki tava v temi. V temi. Sama, brez pomoči. A seveda sem morala sprejeti to, zato sem se še enkrat zazrla v prečudovito svetlo nebo v svojih mislih, se počasi spustila na trdna tla, spet odprla oči. Nič. Tema. Spet.

Takrat se je pesem končala in spustila sem vrat kitare ter jo objela. Objela sem to kitaro, ker mi je pomagala, da sem se spet našla, da sem spet postala pozitivno dekle, da sem spet postala jaz. Objemala sem jo in jokala od sreče, žalosti, veselja, razočaranja, zaradi vsega, kar mi je prišlo na pamet. In to je bila zame najboljša psihoterapija. Kot bi se spet rodila. Zdaj mi slepota ni bila več ovira. Sprijaznila sem se s tem, da sem s svojo nesrečo postala drugačna od ostalih, sprijaznila sem se s tem, da je pred mano nov začetek, novo življenje, nova zgodba. V tistem trenutku veselja sem začutila mamino nežno roko. Začutila sem topel poljub, ki mi ga je pritisnila na čelo, in velik objem. In trenutek, ko je kitara počivala v mojem objemu in sem bila sama v maminem, mi je zaznamoval prihodnost. Spoznala sem, da vedno, ko imamo okoli sebe ljudi, ki nas imajo radi, pridemo do cilja. Seveda z vzponi in s padci. In spet so me prevzela čustva …                                                                                                                         »Mama, saj veš …«                                                                                                                          »Ja, prinesem papir in pisalo.«                                                                                              »O … In mama?«                                                                                                           »Ja?«                                                                                                                                               »Rada te imam, bolj, kot si lahko misliš.«                                                                                     »Jaz tudi tebe!«

In spet je nastala pesem …

 

Ko že misliš, da vse je izgubljeno,                                                                                              da zate ni več upanja,                                                                                                                             poglej okoli sebe in poišči ljudi,                                                                                                  ki ti vedno stojijo ob strani,                                                                                                                       kajti ti bodo pomagali,                                                                                                                da videl boš luč                                                                                                                    in verjel vase.

Če pa teh ljudi ni                                                                                                                         in si že v popolni depresiji,                                                                                                          poišči predmet, ki ti je ljub,                                                                                                  poišči stvar,                                                                                                                                          za katero ti je dovolj mar,                                                                                                                   da je ne bi prodal za noben denar.                                                                                               V njej poišči uteho, poišči upanje,                                                                                                   poišči pomoč, za katero veš,                                                                                                                  da ne boš je vrgel proč.

Takrat verjemi,                                                                                                                          verjemi, da ti bo uspelo!                                                                                                                    In ko boš začel verjeti,                                                                                                                    kar vrstili se bodo uspehi,                                                                                                               ki zasnovali ti bodo življenje                                                                                               ter prinesli mir in veselje.

 

POGLAVJE

Odkar sva z mamo doživeli tisti trenutek, je šlo vse na bolje. Ko sem prišla prvič v tisto šolo, so me vsi z veseljem sprejeli. Vključno z učenci, saj so vedeli, da sem ena izmed njih, vedeli so, da me pestijo iste težave, vedeli so, da so oni na istem kot jaz. Pridobila sem veliko prijateljev. Bili smo nerazdružljivi. Predstavila sem jih tudi Maši, ki je bila zelo vesela zame. Vse se je izšlo super. Tudi v šoli sem bila uspešna, kot vedno. Učitelji so bili zelo razumevajoči in potrpežljivi pri učenju. A največ časa sem seveda posvečala kitari. Tisti, ki mi je vlila upanje in mi pokazala pravo pot. Z njo sem vedno znova poletela v nebo in s pomočjo domišljije spet videla. In to sem počela vsak dan, da le nisem pozabila, kdo sem in kaj je najbolj pomembno v življenju. Našla sem stvar, ki mi je vlila upanje.

In vesela sem, da sem jo odnesla tako dobro, namreč obstajajo ljudje, najstniki, ki so enako kot jaz oslepeli. Kot jaz tudi oni tavajo v temi in se iščejo. A meni sta pri iskanju pomagali ljubljena oseba in kitara. Mogoče ostali nimajo ljudi, ki bi jih spodbujali, mogoče so bili zaradi svoje nesreče zavrženi in zdaj sami tavajo po svetu, iščejo oporo, upanje, vero, karkoli, kar bi jim lahko pomagalo spomniti se, kdo so in za kaj živijo. In verjamem, da jim bo nekoč uspelo, prav tako kot je meni. Ker si vsak zasluži srečen konec, vsak si zasluži drugo priložnost, ljudi, ki jim zaupa, ki jih ljubi, in nenazadnje vsak si zasluži, da se najde. Spoznati, kdo je, in videti svetlobo v svojem življenju, tudi če je slep. Zato blagor vsem ljudem, ki vidijo, ki slišijo, ki čutijo, kajti ta zgodba je dokaz, da se nesreča lahko zgodi vsakomur, nepričakovano, nepredvidljivo. In ko se zgodi, ne smemo nehati verjeti, da bo nekoč bolje. Ker na koncu je vedno vse v redu. Na koncu vedno najdeš svetlobo, najdeš sebe. Četudi traja dolgo, ne smeš obupati, kajti vera in upanje sta vse, kar človeku na koncu ostane. Upaj in v najtežjih trenutkih leti na krilih domišljije, da boš našel sebe in dosegel svoje cilje, ne glede na to, kaj ti pride na pot.