Glasovalna številka: PR114

Mia Miholič

JAZ SEM ANYA

OŠ Duplek

 

1. POGLAVJE : SMRDLJIVI BUHTLJI - SKRIVNOST

Ne ozirajte se na naslov, nič vam ne pove. Zato vam bom jaz. Za začetek, sem Anya in sem stara 13 let, imam brata, ki je star 12 let in pol, a misli, da je pametnejši od mene. Včasih je moj najboljši prijatelj, po navadi pa prava sitnoba. Mi ne verjamete? Kaj nimate bratov in sester? Očitno ne.

Bratu je ime Simon. Njemu je ime všeč, meni pa ni. Vedno se primerja z mano. Če mene vprašate je boljši samo v sitnarjenju. Sicer trenira nogomet, a ni kaj prida športnik. Ima kodraste črne lase (meni osebno so bolj všeč ravni, svetli),  svetlo polt (tako kot jaz), temno zelene oči (jaz imam modre), velika ušesa in ni ravno trlica. Jaz treniram ples, v njem sem res dobra, dobila sem že nagrado za drugo mesto na regijskem tekmovanju. Treniram pa tudi karate in košarko. Ne maram se hvaliti, a res sem talentirana, za razliko od mojega brata, ki ni. Ko sem bila stara sedem let, sta se starša ločila. Ni mi bilo lahko, a sem preživela. Očka nas je obiskoval med vikendi. Čez nekaj mesecev pa se je na novo poročil. Od takrat dalje nas je le redkokdaj obiskal. Z njim sem hotela ohraniti stik na mobilnih omrežjih, a je bilo prepozno.

No, nazaj k Simonu. Včeraj, ko sva odšla skupaj peš v šolo, je beseda nanesla na Daniella Murka, on je velik in strašen in zelo smrdeč fant iz osmega razreda. Vsi na šoli se ga bojijo. Ima svojo bando, s katero strašijo druge. Zelo mi gre na živce, v bistvo sploh ne vem, če poznam koga bolj norega. Tudi Simon se boji Daniella Murka, sploh zato, ker ga je Simon zadnjič premagal v nogometu in se še pošalil o njem. (Bodimo iskreni, tudi Daniell Murko ni trlica, celo bolj debel je od Simona.) Potem sva utihnila. Ni trajalo dolgo, ko se je Simon spet oglasil in se domislil genialne ideje. Nikoli ne bi mislila, da se je bo ravno on domislil. Prišepnil mi jo je na uho. Zahihitala sva se in se skrivnostno nasmehnila. Ko sva prišla do šole, sva idejo začela uresničevati. Najprej sva se odpravila k potoku in tam v lonček nabrala polže. (Daniell Murko sovraži polže, ker se mu zdijo ogabni in sluzasti. Meni se polži zdijo zanimivi in smešni, ker lazijo tako počasi.)

Ko sva se z bratom odpravljala nazaj k šoli, so naju dohiteli Smrdljivi buhtlji (tako sem poimenovala Daniella Murka in njegovo bando, to pa zato, ker smrdijo in niso ravno trlice). Takoj, ko so imeli priložnost, so se naju lotili. »Najin načrt že deluje,« sem si zagodrnjala. Začeli so naju zmerjati, da sva revi... In to je bilo vse, saj so imeli Smrdljivi buhtlji kratko pamet in si niso znali izmisliti še kake druge žaljivke. Jaz sem pametnejša, zato sem jih ignorirala in se obrnila stran. To jih je … Kako bi rekla? A, že vem! Razburilo, zelo razburilo. In moj dolgčas se je nadaljeval, spet so začeli.  Reva, reva, reva, reva, reva, reva, reva… Joj! Prijela sem brata za roko in stekla sva stran. Po naključju ( v bistvu za nalašč, saj razumete) sem odvrgla lonček s polži, na katerega sem napisala »strogo zaupno« in v oklepaju »čarobni prah«. Z bratom sva se skrila za drevo in jih opazovala. Neumneži so prebrali in verjeli. Daniell Murko si je lonček dvignil nad glavo in ga odprl. Nanj se je vsula poplava polžev. Daniell Murko je kričal od groze, jaz in Simon pa sva se valjala po tleh od smeha. Hitro sva stekla v šolo in se pripravila na pouk. Medtem ko je učiteljica razlagala o poeziji, sem se še vedno po tihem krohotala. Malo pred koncem ure pa me je učiteljica vprašala, kaj je pesem. Jaz, neroda, pa sem takoj nekaj bleknila. Pa veste kaj? Rekla sem: »Je nekaj, česar se prestrašiš, kot na primer polžev.« Vsi v razredu so se na glas zakrohotali, učiteljica pa me je strogo pogledala.       

 

2. POGLAVJE: TRGOVINA GOSPODA KOLOBARKARJA

S Simon sva se po ozki šolski poti vračala domov. Ustavila sva se pri trgovini gospoda Kolobarkarja. Tam dela najina mama. Sin gospoda Kolobarkarja je moj in Simonov najboljši prijatelj. Pogosto se igramo ob skalnem prelazu (to je navpična skala ob reki, na katero lahko plezaš in se zelo zabavaš), tam plezamo in iščemo skrivne kotičke, kjer se lahko lovimo in raziskujemo.

Tudi danes gremo tja. John (tako mu je ime) naju že čaka pri vratih trgovine. V rokah ima ribiško palico, nahrbtnik, v katerem so banane, tablica čokolade in suho sadje. Na glavi ima sila star, razcapan, zeleno rjav klobuk, ki ga je verjetno ukradel vojakom. To sem mu tudi povedala, zato se je razjezil in mi pokazal hrbet. Ko smo hodili, sem se mu opravičevala in ker me je imel dovolj, mi je odpustil. Simon je prinesel zraven vedro, v katero bo nabiral kamne, je namreč strasten zbiratelj kamnov. Jaz sem zraven prinesla samo sončna očala in kruh za race. Ko smo prispeli, sem kot prva splezala na skalni prelaz. Pri vrhu sem zagledala luknjo. Poklicala sem Johna in Simona. Hitro sta prišla in se zelo začudila, ko sta jo zagledala. Bila sta brez besed. Nekaj časa smo preždeli v luknji, potem pa smo se naveličali in šli nabirat kamne. Jaz sem našla zelo lepega, bil je zelen z lisami. Bilo je zabavno. Kaj hitro smo se naveličali. Še dobro, da je imel John zraven ribiško palico. Najprej je lovil John, nato jaz in šele na koncu Simon. Midva z Johnom nisva ulovila ničesar (res sem bila jezna in sem upala, da tudi Simon ne bo ujel nobene), Simon pa je ulovil kar dve veliki ribi. Bila sem mu nevoščljiva. Kako je lahko on ujel ribo, jaz pa ne? To ni pravično! Celo pot domov sem se kujala in premišljevala o tem, kako bi lahko hitreje ujela čim večjo ribo.

Ko smo prišli do trgovine gospoda Kolobarkarja, smo na strehi opazili velik bel madež. Gospod Kolobarkar (Johnov oče) nam je povedal, da je to barva, s katero so barvali sosednjo hišo, a se je pri barvanju razlila in umazala streho. Mi smo se ponudili, da jo bomo počistili. Gospod Kolobarkar nam je ob steno prislonil lestev in nam v roke porinil goro čistil in raznih krpic. Jaz sem seveda vedela, za kaj se to uporablja, saj veliko pomagam pri čiščenju. Simon in John pa nista imela pojma o čistilih. Prvi se je na lestev zagnal John, takoj za njim pa Simon. Jaz sem šla zadnja, da sem lahko v miru nesla še vse pripomočke. Ko smo bili vsi na strehi, se nam je zdel madež precej večji. Ampak mi se ne predamo, pljunili smo v roke (tako se samo reče) in začeli z delom. Simon je na madež polil vodo, John je nanj stisnil celo stekleničko mila, jaz pa sem vse še podrgnila s krpo. Na našo žalost pa se madež ni spral, prav nasprotno, postal je še večji. Dobila sem sijajno idejo. Hitro smo splezali z lestve in odšli po barvo. Prinesli smo jo na streho. Potem sem jaz dobila še eno idejo, a Simonu in Johnu ni bila všeč, saj sem želela čez madež narisati srce. Onadva sta želela narisati gusarsko zastavo. (Kako sta otročja, srce je veliko lepše.) Nekaj časa smo se kujali, potem pa se dogovorili, da bomo čez madež narisali jabolko. Seveda sem ga jaz narisala, saj najlepše rišem. Splezali smo po lestvi navzdol. Od daleč je jabolko izgledalo prekrasno. Že naslednji dan pa nas je čakalo presenečenje. (Ne ravno najboljše.) Na strehi je bil še vedno bel madež, o naših barvah pa niti sledu. Potem pa se je John spomnil, da je včeraj zvečer deževalo. Vsi smo zavzdihnili. Nato pa se nasmejali do solz.

 

3. POGLAVJE : BABICA

Končno, končno! Sobota! Konec šole za dva prelepa dni. (Sicer bi še raje 4 ali 5, a tudi dva sta v redu.) Mama dela tudi ob sobotah, zato pride k nam babica. Vedno skuha najboljše jedi. Prejšnjo soboto je skuhala paradižnikovo juho, makarone s sirom in še za sladico, moje najljubše, čokoladne polpete.

Takoj, ko sem se zbudila, sem odvihrala v kuhinjo, a babice še ni bilo, zato sem prižgala televizijo in gledala smešne oddaje. Kmalu se je na žalost zbudil tudi Simon in mi hotel izpuliti daljinca, a mu tega nisem dovolila. Vrgel me je stola in mi izpulil daljinca iz rok. (To ni pravično.) Preklopil je na neko bedasto oddajo o kačah. (Ve, da se jih jaz bojim, zato je dal ta program.) Skrila sem se za kavč, ko je neki neumnež na televiziji pokazal kačjo glavo od blizu. Imela sem srečo, da je ravno takrat prišla babica. (Tudi ona se boji kač, zato je moral Simon preklopiti.) Stekla sem do nje in jo objela. Edina slaba lastnost pri babici je ta, da vedno prinese oblačila, ki niso normala. Na primer, zadnjič mi je prinesla jopico, na kateri je pisalo: JAZ SEM COOL BEJBA. Grozno, ne?! In še mama me je prisilila, da jo nosim v šolo. Vsi so se mi smejali, celo John. »Kaj imaš danes za Anyo?« je posmehljivo vprašal Simon. (Po navadi prinese babica oblačila samo zame.) Babica se mu je nasmejala in rekla, da ima danes nekaj zanj. Simon je skoraj omedlel, jaz pa sem se mu namuznila. Veste, kaj mu je prinesla? Spodnjice, na katerih je pisalo: POLJUB ZATE. Na zadnji strani pa je bil srček. Ha ha ha ha ha ha. Kako smešno. Vprašala sem babico, kaj bo naredila za kosilo. (Upala sem, da bo pica in karamelizirana pomaranča.) Odgovorila mi je, da bodo polnjeni tartufi s smetano, telečji golaž in smetanovi žličniki. Tudi to bo v redu. Hotela sem pomagati babici, pa me je nagnala, saj je to njen skrivni recept. Babica nama je naročila, naj posesava in pospraviva vsak svojo sobo. Oba sva želela prva sesati, zato sva se pri sesalcu stepla. Babica naju je morala zvleči narazen. Ker se nisva morala zmeniti, smo žrebali. Čeprav ima Simon več sreče kot jaz, sem zmagala in dobila sesalec prva. Hitro sem posesala in pospravila sobo. (Simon je potreboval več časa, saj je njegova soba kot bojišče.) Bila sem zaspana od pospravljanja, zato sem se ulegla na kavč in zadremala.

Zbudil me je Simon (kdo pa drug), ki se je igral bobnarja in tolkel po loncih. Bilo je grozno, najraje bi mu eno prisolila, a kaj, ko nisem želela razočarati babice. Ravno takrat pa je babica dokončala svojo specialiteto. Povabila naju je za mizo. Kot bi mignil smo spraznili krožnike. Nato smo šli z babico v park. Jaz sem vzela žogo, Simon pa pijačo. Pridružil se nam je še John in odšli smo naprej do skalnega prelaza. Babica nas je prosila, da ji naberemo čim več lepih školjk. Pa smo začeli. Največ jih je našel John, najlepše sem našla jaz, Simon pa je našel največje. Vsak je bil ponosen na svoje školjke, sploh Simon. Babici so bile všeč vse naše školjke. Zraven je imela vrvico, iglo in barvaste kroglice. Vsakemu od nas je naredila ogrlico. Meni je najbolj pristajala. Imela sem belo vrvico s svojimi školjkami. Med njimi pa so bile tudi modre (to je moja najljubša barva) kroglice. Sonce je počasi zahajalo, zato smo se odpravili domov. Tam nas je za televizorjem že čakala mama. Babica je bila danes očitno dobre volje, saj je naredila še sladico. Ko smo se vsi posedli za mizo, je odprla pokrov in na krožniku je bila babičina slavna medena jogurtova torta s čokoladnim prelivom in medenjaki. Vsem so se začele cediti sline. Nič nismo omahovali, samo začeli smo jesti. Vsak je pojedel 3 koščke torte. Zelo hitro smo pojedli in izpraznili krožnike. Babica je bila zelo zadovoljna, da nam je bila všeč njena slavna medena jogurtova torta s čokoladnim prelivom in medenjaki.

 

4. POGLAVJE : ALYOPOMABOLKO

Hej, zopet jaz. Danes sem vam želela predstaviti moj novi izum. Zares je kul. Poimenovala sem ga Alyopomabolko. (Združila sem besede Alya, pomaranča in jabolko.) Delala sem ga kar nekaj časa, a je bilo vredno. (Natančno 2 uri in 5 minut.) Vam povem kako? A ne smete izdati nikomur.

Najprej sem steklen kozarec napolnila z vodo. Nato sem vanj narezala 3 koščke olupljene pomaranče. Po 20 minutah sem vanj naribala še jabolko. Poizkus opazujem že kar nekaj dni. Danes sem vzela pomaranče iz kozarca. Eno sem poskusila…… in bila je odlična. Imela je okus po pomaranči in hkrati po jabolki. Hotela sem pojesti še druga dva, a sem se zadnji trenutek ustavila in se spomnila, da moram koščka dati mami in Simonu. Tudi njima je bil sadež všeč. Mama me je poimenovala Super znanstvenica Anya Repel. (Paše mi.) Hotela sem ju še bolj očarati, zato sem jima obljubila, da bom naredila še eno znanstveno mix sadje. (Mix pomeni, da je zmešano še z enim sadjem) Odločila sem se, da bom zmešala šumečo tableto z banano. Spet sem v lonček nalila vodo in vanjo nadrobila speštano, že malo prezrelo banano. Počakala sem eno uro. (Saj banana potrebuje več časa in bo tako bolj okusna.)

Medtem ko sem čakala, sem se posvetila svojemu talentu, ki vam ga še nisem razkrila. Ta talent je risanje. Zelo rada rišem živali, portrete in pokrajino. Šla sem že na tečaj. Sprva je bilo super, a je kmalu prišla starejša punca. (Starejša ne pomeni stara, ampak kakšno leto starejša od mene.) Cel čas me je kritizirala (če mene vprašaš, jaz veliko lepše rišem kot ta smrklja) in se mi posmehovala. Kmalu se je izpisala (še sreča), saj sem ji cel čas uničevala sliko. (Ha ha ha ha….) Ni moj problem, da ima sliko čisto zraven moje. Ker je primanjkovalo učencev, se je tečaj skoraj končal. Učiteljica pa ni odnehala. Prijateljica njene mame je namreč imela majhno hčerko. Bila je stara komaj 9 let. Seveda se je majhni deklici zdelo risanje zabavno in se je prijavila. Ker je učiteljica hotela narediti vtis vanjo, (dekličina mama je bila učiteljičina učiteljica), smo od takrat naprej risali najprej črte, potem pike in na koncu debele črte, vijugaste črte, velike črte, majhne črte in črte s piko. Šele čez mesec dni smo začeli slikati, ampak ne pokrajine, živali ali portretov, pač pa rožice in srčke. Bilo mi je dovolj, zato sem se odjavila. Učiteljice to ni brigala, samo da naredi vtis na deklico in njeno mamo.

Joj, oprostite zagovorila sem se. Nazaj k mojemu eksperimentu. Hotela sem, da mama in Simon vidita, kako sem nadarjena, zato sta lahko gledala, kako bom dodala banani šumečo tableto. Mama me je hotela ustaviti, a je bilo prepozno. Ravno takrat mi je tableta spolzela iz roke in pristala v vodi. Jaz sem še vedno mislila, da bo imela banana okus po šumeči tableti, zato sem pogledala bližje h kozarcu. Takoj, ko pa sem se z obrazom približala kozarcu, je nekaj počilo in pokrov mi je zletel naravnost v lice, voda pa se je z banano in šumečo tableto vred pocedila po mizi in moji belo modri preprogi, za katero sem odštela 65 evrov.            Ooooooo ne! Jaz sem se samo sesedla na preprogo, mama in Simon pa sta pokala od smeha. Jezno sem ju pogledala in šla po sesalec, krpo in milo. Hitro sem se vrnila in pobrisala najprej mizo, potem pa še mojo preprogo. Nisem je mogla očistiti tako dobro, zato sem jo odnesla v pralni stroj. Potem sem še posesala, saj imam rada red. Pri večerji sem se počutila bolje, a mi je bilo vseeno žal zaradi banošumblete. (Tako sem poimenovala poizkus.) Mama me je potrepljala po ramenih in mi rekla, da lahko jutri še enkrat naredim anyopomabolko, saj je bilo zelo okusno. Tudi meni se je tako zdelo, zato sem privolila.

 

5. POGLAVJE : TEST, CVEK IN TELEVIZIJA

Zvečer naju je prišla mama pokrit za lahko noč. (To se mi zdi malce otročje.) Težko zaspim, saj vedno razmišljam o čudnih stvareh. Včeraj sem se na primer zamislila najprej o lakoti otrok po svetu, potem o Titaniku in še o brahiozavru. Čudno, ne? Ampak danes sem želela hitro zaspati, saj smo imeli naslednji dan angleški test. (Ne maram angleščine, ker je težka in bedna, ne maram tudi tehnike, naravoslovja, zgodovine, geografije in glasbe.) Zaprla sem oči in že skoraj zaspala, nato pa začela razmišljati o pošastih iz morja. Malce me je bilo strah, zato nisem mogla zaspati. V roke sem vzela knjigo in začela brati. (Branje me pomirja.) Prebrala sem že kar nekaj strani, potem pa naletela na poglavje, ki je govorilo o pošastih. Bila sem radovedna, zato sem ga prebrala. Kmalu za tem se mi ni več ljubilo in sem knjigo odložila na mojo nočno omarico. (Seveda! Nisem vam še opisala moje sobe! Zdaj vam jo bom. Aaahhhhmmmhhhnnnaahh…. Moja soba je belo zelene barve. Tla so modra. Luči sta dve in sta na stropu. Na sredini moje sobe je mizica, pod njo pa moja draga preproga, za katero sem odštela 65 evrov. Ob steni sta na desni strani (če gledaš iz smeri vrat) dve omari, v katerih imam oblačila in knjige. Na moji učni mizi imam lonček z barvicami, ravnilo, flumastre, papir, trakce različnih barv, zvezke, učbenike in ogledalo, ki sicer ne spada zraven, a ga potrebujem). Zagledala sem se skozi okno. Na nebu je bilo na tisoče zvezd. Zasanjano sem se ulegla nazaj v posteljo in hitro zaspala.

Ko sem se zbudila, sem kaj hitro ugotovila, da zamujam v šolo. Hitro sem se oblekla, pojedla zajtrk in odšla peš v šolo. Ko sem prišla, so že vsi sedeli v klopeh in poslušali učiteljico (ali pa ne). Učiteljici sem pojasnila, zakaj zamujam. To je bila moja najljubša učiteljica in mi je oprostila. Naslednjo uro smo imeli angleščino. Ooojoj! Bila sem tako zaspana. Učitelj je prišel v razred. Usedel se je na stol, tudi mi smo se usedli. Razdelil nam je teste. Bil je znan po tem, da takoj, ko zaključimo teste, začne pregledovati. Na koncu ure nam vedno vrne test. Prvo vprašanje. Kako se že reče »slon je solato«? Naenkrat se mi je stemnilo pred očmi in zaspala sem. Učitelj me ni opazil, ker sedim v zadnji klopi. Ko je bilo ure konec, smo morali oddati teste. Zaradi hrupa sem se zbudila. Izpolnjeno sem imela samo prvo stran in še nekaj nalog. Poklapano sem se odvlekla do učitelja in oddala test. Čudno me je pogledal in me vprašal, zakaj nimam narejene strani in pol. (Po navadi se dobro učim, zato se mu je zdelo čudno.) Zlagala sem se mu, da nisem znala. Verjel mi je, ker verjame vse. Upala sem samo, da ne dobim cveka. Tudi dvojka bi bila v redu. Čakala sem, da mi vrne test. Ko mi ga je pregledal, me je resno pogledal in mi ga izročil. Cvek, neeeeeee! To je nemogoče! Zakaj?!

Ko je bilo konec pouka, sem se odpravila domov. Najprej sem hotela test zažgati, a sem se spomnila, da to ni prav. Mami moram priznati. Celo pot domov sem vadila. Poslušajte! Mami, draga mamica, nekaj ti moram povedati. Danes sem pri angleščini pisala nezadostno. Oprosti, zaspala sem med testom in sem rešila samo eno stran. Res oprosti, kako se ti lahko oddolžim? Mislite, da bo vžgalo? Upam, da. Prišla sem domov, mame še ni bilo. Zlezla sem na kavč. In začela gledati televizijo. Med tem sem dobila super idejo. Stekla sem v svojo sobo po pero in na test napisala vse pravilne rešitve do konca. Preko ničle sem si napisala število točk, torej vse. Z brisalcem sem zbrisala nezadostno in napisala 4. Nisem hotela pretiravati s petko, da ne bi mama česa posumila. Na televiziji se je ravno takrat pojavila moja najljubša oddaja Spoznajte slavne in neslavne. Zazrla sem se vanjo in kar nekaj časa buljila. Kmalu so nastopile reklame. Med njimi sem se preoblekla in si prinesla čips.

Takoj, ko sem se usedla na kavč, je vstopila mama in me vprašala, kako mi je šla angleščina. Pokazala sem ji test in bila je zadovoljna. Nič ni posumila. (Tega ne počnite doma.) Objeli sva se in skupaj skuhali večerjo. Ko smo jedli, me je mama vprašala, če jo imama rada. Seveda sem ji pritrdila. Potem pa me je vprašala, zakaj ji nisem povedala za cvek. Razložila sem ji, da sem bila zaspana in sem med testom zaspala. Mama me je razumela in mi na krožnik dala še en limoni strdek. Zadovoljno sem ga pojedla in pogledala mamo z resnim obrazom. »Obljubim, da tega ne bom več delala« sem dejala, »samo povej mi, kako si izvedela za cvek.« Mama mi je odvrnila, da ji je povedal učitelj angleščine. Srečno smo se nasmejali in da je bil zaključek dneva še boljši, je prišla še babi in pripravila tiramisu.