Glasovalna številka: PR116

Ajda Rojko

VELIKA SKRIVNOST

OŠ Duplek

 

Ne dolgo nazaj je v predmestju živel fant Tine s staršema. Tine je bil zadržan fant. Bil je bolj majhne rasti in srednje postave. Imel je zelo svetlo polt, na glavi so mu rastli skuštrani oranžni lasje. Imel je tudi črna okrogla očala in rad je nosil kariraste brezrokavnike. Njegova mama Cvetka  je bila zelo prijazna, mila in najraje na svetu je imela Tineta. Bila je majhna in zelo suha. Imela je dolge, črne in skodrane lase. Rada je nosila dolge obleke. Tinetovemu očetu Borisu je bilo zaradi alkohola včasih vseeno za njegovo družino. Vsi so se ga bali in vedno je hotel  imeti imeti vse pod kontrolo. Bil je srednje visok in močen. Imel je kratke, rjave lase.

Zaradi Tinetovega videza, pa tudi uspeha, so ga sošolci večkrat zmerjali s »piflarjem« in mnogimi drugimi žaljivkami. Ko je nekega dne prišel v šolo, je pri fiziki dobil petico in učiteljica ga je zelo pohvalila. Naučil se je vse podrobnosti. Sošolec Rok mu je bil vedno nevoščljiv in začel ga je zmerjati ter vanj metati papirčke. Tineta je to večkrat prizadelo, a čez nekaj časa je ugotovil, da mu jok več ne pomaga. Tako se je moral s tem sprijazniti. Rad se je učil, ker je bila to za njega neke vrste uteha. Imel je slabe razmere v družini, preživljal je veliko prepirov mame in očeta. V šoli pa je vedno imel zvesto prijateljico Martino, ki mu je vedno stala ob strani in ga branila pred žaljivkami. Bil ji je zelo hvaležen.

Nekega dne se je vračal domov iz šole. Njegova starša sta imela zadnje čase še posebej veliko prepirov. Oče je bil velik alkoholik in se je domov vračal pozno v noč, ko pa se je mama postavila za Tineta in očetu hotela dopovedati, naj neha popivati, ker jima dela sramoto, jo je večkrat pretepel. No, tistega dne je bil prepir nekaj posebnega. Tine je kričanje in prepiranje slišal že na pol svoje poti od šole do doma.  Bil je obupan in osramočen. Upočasnil je tempo in začel hoditi zelo počasi, v upanju, da bo prepir čim hitreje ponehal. A vse je bilo zaman. Približeval se je domu in prepir je bil vse glasnejši in glasnejši. Vstopil je v hišo in v joku oddirjal v svojo sobo. Mama ga je opazila in očetu s prstom jezno pokazala na vrata. On se ni premaknil. Z grožnjo, da bo poklicala policijo, ga je s silo nagnala ven. V joku je prišla do Tinetove sobe. Nežno je potrkala na vrata in z zelo žalostnim in tresočim glasom rekla: »Tudi meni je zelo težko. Vem, kako se počutiš in to bom poskusila čim hitreje popraviti. A bojim se očeta, strah me je, da te bo poškodoval.« Odprla je vrata in stopila k Tinetu. Močno ga je objela in ga poljubila na čelo. Tine jo je objel nazaj in ji v upanju, da se bo razvedrila in pomirila,  na uho zašepetal: »Ti nisi nič kriva in globoko v sebi vem, da sva skupaj močnejša od njega.«

Naslednji dan je oče Tinetu zabrusil, da naj ne pisne besedice o tem, kar se dogaja doma in če kdo kaj vpraša, so oni srečna družinica brez problemov, drugače se bo njemu in mami slabo godilo. Tine ni povedal nikomur, niti Martini, ki ji je lahko zaupal vse na tem svetu in je vedel, da od nje ne bo nihče nič izvedel.

Meseci so minevali in Tine ter njegova mama sta živela v strahu. Mama je bila z očetom poročena. Ločiti se je hotela, pa ji je oče spet grozil z vedno večjimi grožnjami. Vsak dan jima je bilo težje. Denarnih zalog je zmanjkovalo, ker jih je oče porabljal za alkohol in druženje z njegovimi prijatelji. Tine in mama sta ga vedno znova spraševala, zakaj je porabil denar, ali se zaveda, da niso premožni in da imajo komaj za hrano, oče pa je govoril, da ga porabljata onadva. Tine za vedno nove igrače in računalniške igrice, mama pa za nove obleke in frizuro, na koncu pa vedno krivita njega. Če sta mu ugovarjala, sta oba dobila klofuto, zato sta bila raje tiho.

Mama je bila že čisto izčrpana. Ni več vedela, kaj naj naredi, kako naj se ga reši. Kako naj sploh varuje Tineta? Kaj, če mu bo nekega dne naredil nekaj hudega? Bila je potrta, skupaj s Tinetom. Tine se je v šoli zelo poslabšal, kar naprej je jokal, Martina pa ga ni več mogla potolažiti. Tine si je kot izgovor za jok izmišljal vedno drugačne reči, resnice pa ni nikoli povedal, ker se je bal posledic.

Nekega dne se je vrnil iz šole. Mama in oče sta se spet močno prepirala. Tine je vstopil in videl, kako je oče udaril mamo. Bilo mu je dovolj. Začel je kričati na očeta in mu govoriti nazaj. Oče se je razjezil in ga z vso močjo udaril po obrazu. Najprej je nastopila tišina, nato se je Tine začel močno jokati. Z mamo sta stekla v kopalnico in mama mu je dala obkladek. Očeta je nadrla in mu povedala vse, kar mu je vedno hotela. Rekla je tudi, da se bosta odselila, ker tako ne moreta več živeti. Naslednji dan je Tine prišel v šolo in Martini povedal vse. Martina je začela jokati, a je prisegla, da ne bo nikomur povedala, če tako želi. Ko so ga sošolci spraševali, kaj je krivo za to ogromno modrico pod njegovim očesom, je rekel, da je padel. Z Martino sta se poslovila.

Drugo jutro sta z mamo spakirala kovčke in se odpravila z vlakom na pot k mamini sestri Petri. Petra ju je s solzami v očeh pričakala in Tine ter njegova mama Cvetka sta se ustalila v zgornjem nadstropju Petrine hiše. Tam sta začela popolnoma novo življenje. Tine je spoznal nove sošolce, prijatelje, šolo, hrano, novo življenje nasploh. Tudi v novi šoli ni bil med najbolj popularnimi učenci. Spoznal je novega prijatelja Matica, ki pa je njegovo prijateljstvo hitro zapravil. Tine mu je povedal zelo veliko skrivnost, naslednji dan pa jo je vedela že celotna šola. Zdelo se mu je, da mu v tej šoli gre še slabše kot v prejšnji. Tu ni imel niti enega zaveznika. Tine je močno pogrešal Martino, po malem pa tudi svojega očeta, čeprav je bil zelo jezen na njega. Na očeta in prepire z njim še ni pozabil, saj so ti v Tinetovem življenju postili hude posledice. Večkrat je ponoči sanjal o ljubečem očetu, ki ga ima zelo rad in jima nikoli ne bi hotel storiti kaj hudega. Močno je upal, da se mu bo želja enkrat uresničila.

Oče je še nekaj časa popival, a kmalu ugotovil, da pogreša ženo in sina. Prostovoljno je odšel na zdravljenje alkoholikov. Prestal je ogromno težkih preizkušenj, a z veliko truda in močno željo mu je uspelo. Takoj je stekel domov in poklical Cvetko. Povedal ji je vse, kar je storil. Kako močno ju pogreša, koliko mu pomenita. Iskreno se je opravičil in ji povedal, da je prišel do spoznanja, da je alkohol le razdrl njihovo družino. Prosili jo je za še eno priložnost, da se lahko pokaže v pravi luči in se izkaže v vlogi očeta. Cvetka je to povedala Tinetu in skupaj sta se odločila, da se vrneta k očetu.

Vrnila sta se in bila zelo presenečena, kako prijazen je oče, koliko jima pomaga. Oče Boris si je celo poiskal službo v tovarni in trdo delal, da je zaslužil denar za hrano. Tinetu so se sanje uresničile!

Ko je Tine naslednji dan prišel v šolo, so se ga vsi razveselili, celo sošolci, ki so mu bili nevoščljivi. Ko pa ga je zagledala Martina, mu je stekla v objem in ga zelo dolgo objemala. Tine ji je povedal čisto vse. Kako je bilo v drugi šoli, kako jo je pogrešal, kako se je oče spremenil in še mnogo, mnogo drugega. Svojo zgodbo sta oče in Tine predstavila v šoli. Tine je povedal, da kadarkoli nam kdo grozi, nas pretepa, nadleguje ali dela kaj podobnega, tega nikoli ne smemo zadrževati zase, tudi če nam reče, da se bo zgodilo nekaj slabega v primeru, če bi to komu povedali. Nekdo nam lahko pomaga. Tinetov oče Boris pa je svetoval, naj ne pustimo, da nam kaj razdre družino. Družina je nekaj najlepšega, kar imamo. Celotna šola je na Tineta gledala drugače. Tisti, ki so ga imeli za »piflarja« in »boječko«, so ugotovili, da je on v resnici večji borec, kot bodo oni kadarkoli.

Cvetka in Boris sta se spet zaljubila in Tine je dobil mlajšega bratca Roka. Tine je v šoli postal bolj cenjen in celotna šola ga je imela za borca. Tine in Martina sta ostala trdna prijatelja. Med njihovo družino se je spletla tako trdna vez, da je nič več ni moglo uničiti.