Glasovalna številka: PR127

Jana Poredoš

ŠOPING BREZ DENARJA

OŠ Zadobrova

 

Živim nad največjim nakupovalnim centrom v mestu, v prijetnem stanovanju in kot vsak dan sem se tudi danes zbudila in pridno pripravila vse za šolo. Ko sem stopala mimo številnih trgovin v pritličju, pa sem se kar naenkrat ustavila in skoraj zakričala od navdušenja, saj sem se spomnila, da sem prav danes dogovorjena za nakupovanje z najboljšo prijateljico Nežo.

V šoli sem bila nemirna in znova in znova sem pogledovala na uro. »Pa zakaj šola? Življenje bi bilo tisočkrat lepše, če bi lahko le hodila po nakupovalnih centrih s prijateljicami in se zabavala, ampak takšno je pač življenje. Najprej neprijetne, šele potem prijetne stvari.

Kakor hitro sem mogla, sem vase vrgla kosilo in stekla do avtobusne postaje, kjer sem počakala Nežo. Ko sem jo zagledala, sem stekla proti njej in jo objela. Z avtobusom sva se odpeljali do velikih vrat z napisom »nakupovalni center« in se zapodili v notranjost. Hodili sva od trgovine do trgovine, pomerjali obleke, raznorazne kozmetične izdelke in se hihitali. Kar naenkrat pa se je pred nama pojavila neka postava. Sunkovito sva se ustavili. Zaslišali sva globok moški glas, ki je spregovoril: «Koliko imata?« Spogledali sva se, ker nisva imeli pojma, o čem govori. Ostali sva tiho, zato je moški glas še enkrat spregovoril: »Dajta mi ves denar, ki ga imata, ali pa  se vama ne piše dobro.« Ustrašili sva se in mu izročili ves svoj denar, ki nama je ostal. » O,  kako velikodušno od vaju, hvala,« je zinil in odšel. Tresli sva se kot šiba na vodi in se sesedli na bližnjo klopco. Čisto pretreseni sva se počasi odvlekli po stopnicah do našega stanovanja in se vrgli na mojo posteljo. Dolgo sva ležali v tišini, nato pa je Neža rekla: »Nimam pojma, kaj bova, verjetno pa bi morali komu povedati, kaj se je zgodilo. Kaj, če se nama še kdaj zgodi kaj takega?« Vedela sem, da ima prav.» Kaj pa , če bi se delali, kot da se ni nič zgodilo? Mogoče se pa nikoli ne bo ponovilo.« In tako sva tudi storili, a kaj kmalu ugotovili, da sva storili veliko napako. Morali bi povedati nekomu, pa četudi bi bil to popoln tujec, ki bi ga srečali na ulici.

Izsiljevanje se je namreč začelo ponavljati. Skoraj vsakič, ko sva se z Nežo odpravili po nakupih, se je od nekod pojavil isti moški. Naju je bilo vedno bolj strah in bali sva se že stopiti iz stanovanja. Bilo je kot bi imeli skrivnost, ki naju neprestano potiska k tlom in je nikomur ne moreva zaupati. Nekega dne pa me je po šoli Neža prijela za roko in me odpeljala naravnost v pisarno, kjer dela moja mama. Takoj sem vedela, kaj namerava. Dovolj je bilo molčanja. Nekomu morava zaupati najino skrivnost.

Po napetem pripovedovanju naju je mama resno pogledala in rekla: » Zakaj mi nista tega povedali že prej?« Ulile so se mi solze in zahlipala sem: »Ker sva se bali! Mislili sva, da se ne bo nikoli več ponovilo in zato nisva hoteli tega nikomur povedati!«  » Tudi če se ne bi, bi mi morali to povedati že takoj!« je bila odločna mama.  »Veva mama, ampak bilo je tako težko in bilo naju je strah in…« kar težko mi je šlo z jezika »…sram!«  »Vem,« je dejala mama »tudi meni se je zgodilo nekaj podobnega, ko sem bila vajinih let. Zelo je težko, ampak zato pa smo tu! Da smo vama na voljo, ko nas najbolj potrebujeta.« »Mama hvala! Ne bi mogla imeti boljše mame!« » Zdaj pa predlagam, da pokličemo očeta in tvoje starše, Neža, in jim vse povemo, potem pa pripravimo temu nepridipravu malo presenečenje.«

 

Z Nežo sva se sprehajali po nakupovalnem centru in nad sabo sva zagledali znano postavo. »Kje je moj denar?«  »Nimava ga!«  sva bili odločni in možu nad nama se je zmračil obraz. Tedaj so pristopili najini starši  ter policisti in možakarju povedali, kar mu gre. Na srečo se je vse končalo dobro. Dobili sva nazaj najin denar, nepridiprava pa so kaznovali.

Nikoli pa ne bova pozabili, kaj vse bi se nama še lahko zgodilo in koliko časa bi to še trajalo, če vsega ne bi zaupali mami.

Skrivnosti so dobre, ampak ne skrivnosti take vrste. Take je treba takoj povedati staršem, učiteljem, sorodnikom ali komurkoli, ki mu zaupamo.