Glasovalna številka: PR131

Marina Kondić

LETO 2010

OŠ Zadobrova

 

Zdravo, moje ime je Anastasia in prihajam iz Rusije. Odločila sem se, da vam povem svojo zgodbo. Najprej vam bom zaupala nekaj stvari, ki jih morate vedeti o meni. Torej, stara sem 29 let, poročena in mati dveh otrok, Tamare in Danijela. Moji starši so umrli, ko sem imela pet let in z mojo mlajšo sestro Sofijo sva bili siroti, dokler naju nista posvojila Nataša in Aleksej, najina rejniška starša. Poleg ruščine govorim tudi slovenščino, španščino in  angleščino. V svojih najstniških letih sem bila dobra učenka. Imela sem fanta Aleksandra in najboljšo prijateljico Natalijo. Sedaj pa dovolite, da vam predstavim svojo zgodbo.

 

25. junij 2010 - Dan pred mojim rojstnim dnem

Z mamo sva ravno prišli iz trgovine in se začeli pripravljati  za moj 24. rojstni dan, ko je na vratih pozvonilo. Bila je moja prijateljica Natalija. Povabila sem jo v hišo. Vprašala sem jo, s čim jo lahko postržem. Prosila me je,naj se usedem zraven nje, saj mi mora nekaj povedati. Začela je jokati.  Stekla je ven, jaz pa za njo, vendar je nisem mogla dohiteti. To noč nisem mogla zaspati. Mislila sem na Natalijo..

 

26. junij 2010 - Moj rojstni dan

Bila je sobota. Ker nisem mogla spati, sem se oblekla in odšla ven, da se nadiham svežega zraka. Hodila sem proti trgovini, tam pa zagledala Natalijo in Aleksandra. Hotela sem  pristopiti k njima, potem pa se je zgodilo tisto, kar nisem pričakovala. Videla sem, kako sta se poljubila na usta!!!! Solze so mi začele teči po licu, bila sem zelo potrta. Zagledala sta me. Stekla sta k meni in mi rekla, naj jima pustim razložiti. Jaz pa sem samo rekla, da jima ni potrebno razlagati, saj sem vse že videla na lastne oči. Ko sem prišla domov, me je mama videla objokano in me vprašala, kaj se mi je zgodilo. Jaz sem ji vse razložila, ona me je pa  objela. Odšla sem v svojo sobo, poklicala vse prijatelje in jim povedala, da je moja rojstnodnevna zabava prestavljena na jutri. Vsa utrujena od te drame sem zaspala. Zbudila sem se popoldne in se odpravila na kosilo. V kuhinji sem zagledala Natalijo in Aleksandra, ki sta se mi prišla opravičit. Rekla sem jima, naj se usedeta. Aleksander mi je povedal, da me nikoli ni ljubil in da je bil vedno zaljubljen v Natalijo. Z  mano je bil  samo zato, ker je verjel, da bo imel boljše ocene. Nato pa sem ga vprašala, če je bila najina zveza samo laž, on pa je rek, da je bila na nek način prevara. Niti žal mu ni bilo, da mi je to naredil. Potem pa sem ju še vprašala, kdaj sta postala par. Natalija je priznala, da je hkrati začel z obema. To noč zopet nisem mogla spati, samo mislila sem si, kaj sem naredila tako slabega, da se mi to dogaja.To je bil moj najbolj žalosten rojstni dan.

 

6. julij 2010 – Velik korak v prihodnost

Dnevi so minevali, jaz pa sem se vsak dan počutila bolj osamljeno. Nisem mogla več biti v tej državi, v tem mestu, zato sem se odločila, da bom odšla k teti v Španijo in tam začela delati. Po kosilu sem pristopila k mami in ji povedala svojo odločitev. Bila je vesela zame, ker si bom našla delo, hkrati pa je bila žalostna, ker odhajam. Tisti dan sem si rezervirala letalsko karto in si spakirala  stvari. Bila sem vesela, ker bom lahko obrnila nov list v svojem življenju.

 

7. julij 2010 – Nov začetek

Let sem imela ob osmih zjutraj. Poslovila sem se od družine in se odpeljala na letališče.  Hitela sem, da bi ujela letalo, ko sem se zaletela v njega, v temnolasega fanta z modrimi očmi. Ime mu je bilo Sergej. Opravičila sem se, on pa me je samo pogledal in me vprašal, kam se odpravljam. Zaupala sem mu, da grem k teti v Španijo in če ne bom pohitela bom let zamudila. Spet me je pogledal s svojimi modrimi očmi in mi rekel, da gre tudi on v Španijo.  Na letalu me je vprašal, kako se piše moja teta. povedala sem sem mu njen priimek in da živi v Madridu. Nasmejal se je in mi povedal, da je njen sosed. Bila sem navdušena, da imam tako čednega soseda. Na poti do Španije sem izvedela, da tudi on prihaja iz Rusije in da je izgubil starše, ko je bil še majhen, v Španijo pa so ga pripeljali njegovi rejniški starši. Tako sva se celo pot pogovarjala in se smejala. Imela sva veliko skupnih interesov in res sem uživala v njegovi družbi. Ko smo prispeli, sva se z avtobusom odpeljala do hiše moje tete. Bila me je zelo vesela. Šli smo v hišo in teta je na mizo postavila kosilo. Pogovarjali smo se, nato pa se je Sergej poslovil. Pospremila sem ga do vrat. Obrnil se je proti meni in se mi zahvalil, ker sem mu polepšala večer. Nato pa je pristopil bližje in me nežno poljubil. Nasmejala sem se mu in mu zašepetala, da komaj čakam, da se vidiva naslednji dan. Ko sem se vrnila v jedilnico, sem vse povedala teti, ona pa se mi je nasmehnila in rekla, da je vesela zame, saj je Sergej dober fant.

 

8. julij 2010 – Nova služba in moj novi fant

Zjutraj sem zgodaj vstala, ker mi je teta rekla, da mi je našla službo v neki majhni firmi v središču mesta. Tam bom delala kot  računovodkinja. Odšla sem z avtobusom, saj nisem še imela avta. Vstopila sem v pisarno, tam pa me je pričakala moja nadrejena. Razkazala mi je firmo in me spoznala s tajnico Natašo. Potem pa sem že kar začela delati. Čas je hitro mineval, saj sem imela veliko dela. Po službi me je poklical Sergej in me povabil k sebi domov, ker ima zame neko presenečenje. Ko sem prišla domov, sem poklicala mamo in ji povedala, kaj vse se mi je zgodilo. Potem  sem se začela pripravljati za odhod. Oblekla sem rdečo obleko, ki mi jo je kupila mama za maturo, in bele sandale. Odpravila sem se proti Sergejevem domu. Odprl je vrata in me povabil. Ko sem vstopila, sem zagledala sobo polno vrtnic. Rekel mi je, da bova imela večerjo zgoraj na balkonu. Njegov balkon je bil zelo velik in lepo okrašen. Večerja je bila okusna. Ko sva pojedla, je pokleknil na kolena in me vprašal, če bi bila njegovo dekle, jaz pa sem privolila. Nato pa se je zgodilo tisto, česar nisem pričakovala. Začel me je poljubljati nežno po vratu, jaz pa sem se mu čisto prepustila.

 

20. julij 2010 – Vprašanje

Dnevi so minevali, midva s Sergejem pa sva samo uživala. Večkrat me je peljal na večerjo, ali pa na kakšno zabavo. Celo njegove prijatelje sem spoznala, zelo so prijazni. Danes pa naj bi se dobila ob sedmih v neki restavraciji. Ko sem stopila sem videla, da je bilo vse lepo okrašeno s svečami in z baloni. Nato pa so se vse luči ugasnile, samo ena je ostala prižgana, da sem lahko videla Sergeja, ki je prihajal proti meni, pokleknil je na kolena in me vprašal, ali bi se poročila z njim. Ostala sem brez besed, nato pa sem le dahnila, da bi se z veseljem poročila z njim. Ko sem prišla domov, sem vse povedala teti, nato pa še mami. Bila sem zelo srečna.

 

24. julij 2010 – Novica

Ker je bila sobota, sem se zbudila kasneje. Nekdo je  potrkal na vrata. Bil je Sergej. Povedal mi je, da mora za nekaj časa odpotovati v Ameriko, ker je njegov stric imel prometno nesrečo. Ko sva se poslovila, me je čakalo že drugo neprijetno presenečenje. Zazvonil je telefon, bila je moja sestra. Povedala mi je, da sta najina rejniška starša doživela prometno nesrečo. Solze so mi tekle po licu. Vprašala sem jo, v kateri bolnišnici sta, ona pa je rekla, da sta v kliničnem centru v Moskvi. Rekla sem ji, da bom prišla v Rusijo. Hitro sem stekla domov in povedala teti, kaj se je zgodilo. Pot je bila dolga, zato sem v letalu zaspala. S teto sva prispeli v bolnišnico. Tam naju je čakala že moja sestra. Vprašala sem jo, kako sta najina starša, ona pa mi je rekla, da nič ne ve ker ju operirajo. Usedla sem se in čakala, da pride zdravnik, ko mi je zazvonil telefon. Bil je Sergej. Oglasila sem se, on pa je zakričal, da naj ga pridem rešit, potem pa je prekinil. Nisem vedela, kaj naj naredim. Pogledala sem na telefon in na internetu poiskala novice. Srce mi je zastalo, ko sem na telefonu videla, da je letalo za Miami strmoglavilo in pristalo v morju. Teti in sestri sem povedala, kaj se je zgodilo, potem pa sem hitro stekla na policijsko postajo. Tam sem jim povedala, da je moj fant bil v letalu za Miami in da mislim, da je še živ, saj me je poklical in me prosil, naj ga pridem rešit. Policist je pogledal na zemljevid in rekel, da je to nemogoče, saj so strmoglavili v morje, blizu pa ni bilo nobenega otoka, do katerega bi lahko priplaval. Rekla sem mu, da mi mora verjeti.  Končno smo bili tam, pregledali smo celo morje, a o Sergeju ni bilo ne duha ne sluha. Potem pa sem v daljavi zagledala kopno; to sem povedala policistu, on pa je rekel, da se bomo spustili dol in ga poiskal. Hodili smo, jaz sem ga klicala, on pa se ni oglašal. Naenkrat sem padla v neko jamo in zagledala sem ga, Sergeja, mojega fanta. Šla sem k njemu in preverila, če še vedno diha. Bil je živ. Zakričala sem na ves glas, da so me lahko vsi slišali. Najprej so mene povlekli iz jame, nato pa še Sergeja. Potem smo hitro odleteli nazaj v Moskvo. Sergeja so odpeljali v operacijsko sobo, jaz pa sem odšla do tete in sestre in jima povedala, kaj se je zgodilo. Iz operacijske sobe je prišel zdravnik in mi rekel, da je Sergeju odpovedalo srce in da morajo hitro najti darovalca. Začela sem jokati, upala sem, da bo vse v redu. Čez 15 minut  je zopet prišel zdravnik in mi povedal, da so našli darovalca. Bila sem vesela, dokler ni prišel še drug zdravnik in izjavil, da moj oče ni preživel, moja mama pa je še vedno v kritičnem stanju. sem Vprašala sem, kdo je darovalec in zdravnika sta mi povedala, da je darovalcu ime Aleksej, to pa je bil moj oče. Onesvestila sem se. Ko sem se zbudila, sem ležala na postelji, zraven mene je stal zdravnik. Presenetil me je z novico, da sem noseča. Bila sem srečna, hkrati pa tudi žalostna zaradi mojega očeta.

 

25. julij 2010 – Čudež

Zjutraj smo bili še vedno v bolnišnici, ker se mamino stanje še ni izboljšalo, Sergej pa je moral okrevati zaradi naporne operacije. Okoli 8-ih sem odšla v trgovino in vsakemu prinesla nekaj hrane. Nato pa je prišel zdravnik in rekel, da je moja mama padla v komo in da ne vedo kdaj oziroma ali se bo sploh zbudila. Bila sem potrta, močno v sebi sem upala, da se bo mama zbudila. Odšla sem do mame, jo prijela za roko ter ji rekla, da jo imam rada in da mi je vedno bila kot moja prava mama. Zahvalila sem se ji, ker je bila vedno z mano in me podpirala ter mi dajala vso ljubezen. Nato sem glavo položila na njene prsi in se spomnila trenutkov, ko sem imela 6 let in sem bila žalostna, ker mi je nekdo zlomil igračo, ona pa me je potolažila in mi zapela pesem. Poljubila sem jo na čelo. In nato se je zgodil čudež. Moja mama je odprla oči, zbudila se je. Poklicala sem zdravnika, da jo je pregledal. Vprašala sem ga, kdaj gre lahko domov, on pa je rekel, da če bo vse v redu, gre lahko v sredo. Zahvalila sem se mu. Potem pa me je mama vprašala, kje je moj oče. Razložila sem ji, da ni preživel, ampak da je daroval svoje srce Sergeju. Tisti dan sem bila srečna. In tudi če mojega očeta ni bilo več z nami, sem ga jaz čutila blizu sebe.

 

28. julij 2010 – Spet doma

Zjutraj je mama zapustila bolnišnico. S Sergejem  sva jo pripeljala domov. Vsi smo bili srečni, saj smo bili skupaj. Tega dne smo pokopali mojega očeta. Ko smo prišli domov, sem Sergeju povedala o svoji nosečnosti. Objel me je in mi rekel, da sem ga naredila za najsrečnejšega moškega na svetu.

 

28. julij 2015 – 5 let pozneje

Leta so hitro minevala, midva s Sergejem pa sva se poročila in dobila še drugega otroka. Opazovala sem svoje otroke, kako so odraščali in se skupaj z njimi smejala. Moja sestra se je poročila in rodila deklico Natašo. Moja mama in teta pa uživata  in potujeta po svetu.

Ko sem stala na terasi in gledala otroka, kako se igrata, je pristopil Sergej,me objel in poljubil.  »Ljubim te od prvega dne, ko sem se zaletel vate na letališču,« mi je prišepnil na uho. » In jaz tudi tebe. In tudi ko umrem, te ne bom nehala ljubiti.«

Zdaj poznate mojo zgodbo in povem vam, da sem se naučila nekaj zelo pomembnega. Znati moramo odpuščati drug drugemu, saj si vsak zasluži drugo priložnost. In še nekaj si zapomnite: Dobro se z dobrim plača. In ne pozabite se smejati, saj veste, smeh je pol zdravja.