Glasovalna številka: PR138

Anja Luc

MEDVEDOVA SKRIVNOST

OŠ Petrovče

 

Nekoč je živel medved, ki je imel prijateljico lisico. Priznala sta si, da med njima ne bo nobenih skrivnosti. Zaupala sta si in zato sta brez skrbi hodila vsak po svoje.

Neke noči pa je lisica medveda poklicala in ga vprašala, ali bi prišel naslednji dan k njej na kosilo. Medved je odgovoril, da bo z veseljem prišel. Lisica se je nasmehnila in odložila telefon. Ko se je medved naslednje jutro zbudil, je videl, da je ura že pozna, zato je brž odhitel v lisičji brlog. Med potjo je srečal prelepo medvedko, ki mu je takoj padla v oči – zanj še celo prelepa, si je mislil. Ker pa se mu je tako prijazno nasmehnila, se je opogumil in jo povabil k sebi domov. Lisica pa je medveda čakala in čakala, naposled pa ga je le poklicala, saj jo je zaskrbelo, da se mu ni kaj pripetilo. Ker se ji ni oglasil na telefon, se je odločila, da gre k njemu. Medved je lisico videl pred vrati in medvedki hitro rekel, da jo vabi na večerjo in jo pospremil do zadnjih vrat, kjer je lisica ne bo videla. Tekel je odpret lisici in ji rekel: »Oprosti, ampak očitno se med zimskim spanjem nisem dovolj naspal, zato danes nisem slišal budilke. Ne bo se več ponovilo.« Lisica mu je oprostila in odšla sta k njej na kosilo. Ko sta pojedla, je medved odšel domov in premišljeval, kaj naj naredi. Tako se je ponavljalo ves mesec, zato je lisica postala sumničava. Odločila se je, da se bo skrila pred njegovim domom in ugotovila, kaj se dogaja. Videla je, da ima medved pri sebi medvedko in jo očitno skriva pred njo. Bila je tako užaljena, da je jezno odvihrala domov, medved pa je za hip uzrl le še njen oranžen rep. Vedel je, da je lisica odkrila njegovo skrivnost, zato se je hotel odkupiti, a lisica je trmasto vztrajala in se ni več hotela družiti z njim, saj si prijatelji ne lažejo in nimajo skrivnosti.

Medved je svoje dejanje obžaloval in premleval, zakaj je skrival skrivnost, saj bi se lahko pogovorila in bi še naprej bila prijatelja. In tako je še dandanes, da se lisica v gozdu najraje izogne medvedu.