Glasovalna številka: PR151

Megi Sokač

KO SE ŽALOST PRELEVI V SREČO

OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert

 

11. 10. 2016

 

Dragi dnevnik!

Za mano je beden dan. Ne vem, kaj je bilo, morda je krivo vreme ali kaj drugega. Ponavadi mi spanec pomaga, ampak danes nisem mogla zaspati. Ves čas mislim na svojo teto. Zelo jo pogrešam. Ne spomnim se je prav dobro, ampak vem, da ima kostanjeve ravne lase. Oči ima podobne barve. Ima lepo postavo. Pravijo, da sem ji podobna. Ne vem, no, po slikah sodeč se meni prav nič ne zdi. To opazijo samo starejši. Pa saj ni važno.

Spomnim se, kako sva se igrali. Bila sem še majhna. Edini spomin nanjo so slike, darila, ki mi jih pošilja za rojstni dan. Spomini so nekakšna čudna sestavljanka, ki ni sestavljena.

Veš, že dolgo je tega, kar se je Mojca preselila v Ameriko. Ima službo, za katero v Sloveniji ni bilo prihodnosti. Dolgo je razmišljala, preden se je odločila. Saj jo razumem. Samo zakaj se ni preselila kam bliže. Zaposlena je kot avtoličarka. Vem, smešna služba za žensko, ampak že kot majhno dekletce se je navduševala nad avtomobili. Kocke in barbike je niso zanimale. V šoli je spoznala, da ji gre pri likovni vzgoji delo dobro od rok. In kaj dobiš, ko združiš umetnost in avtomobile? Sanjski poklic za mojo teto Mojco. Videvava se samo na nekaj let, slišiva pa večkrat. Po spletnih omrežjih. Hvala Skypu in Facebooku! Pa govorijo, da je vse to slabo. Sploh ni res. Če tega ne bi bilo, bi jaz propadla. V šoli bi pogrnila, doma bi bila pa čisto nejevoljna. Letos pa si jo želim videti še toliko bolj, ker je pred dobrim letom postala mamica. Vsi jih že nestrpno pričakujemo, njo, njenega partnerja Dejana in njunega sinčka Benjamina. Najbrž se jih jaz najbolj veselim. Mojci imama toliko povedati. Zanimivih stvari, ki so se mi zgodile. Vmes je tudi nekaj skrivnosti, ki jih nisem nikomur zaupala. Mislim, da mi bo prisluhnila in mi pomagala. Da pa ne pozabim na darila! Pripravila sem cel kup igrač. Od avtov do kred pa knjig in polno drugih stvari. Najbolj se veselim branja slikanic temu malemu prijateljčku. Mislim, da bo tako zabavno in da bo užival. Pa kako bo reagiral njegov bratranček, ko ga bo videl. To bo prava smešnica. Star je samo dve leti. Mislim, da se ne bo zavedal, kaj se dogaja in da bo gledal kot tele v nova vrata. Na dojenčkih so mi pa najbolj všeč prstki. Ko so še majhni, so tako zabuhli, potem pa to vse mine. Na žalost. Nestrpna sem že, komaj že čakam, da jim skočim v objem. Si lahko sploh predstavljaš, kako se počutim. Kako pogosto se spomnim dneva, ko je letalo poletelo z letališča Jožeta Pučnika. V Ameriko! Takrat sem bila še majhna. Najbrž se že sprašuješ, zakaj se tako veselim. Dobra novica! Danes prileti družinica v domovino. Vsa sem že na trnih. V šoli sem cel dan razmišljala o tem. Ne vem, kaj bom naredila, ko jih bom videla izstopiti iz letala. Ali se bom zjokala ali zasmejala. Mogoče oboje. Potok solz na nasmejanem obrazu. Kako bo pa to videti? Predvidevam, da zelo čudno.

Ura je že sedem, njih pa še kar ni. Babi sem videla jokati. Nekaj čudnega se dogaja. Me prav zanima, kaj se je pripetilo. Ali je babi v skrbeh? Bom šla raje vprašat starše, da ne bom kot kak detektiv raziskovala vse to, čeprav bi mi bilo všeč, ampak danes to raje pustim. Težave? Menda ne. No, sicer se mi svita, verjetno jih ne bo. Ne vem, no, bomo videli …

 

12. 10. 2016

Dragi dnevnik, moj zaupnik!

Niso prišli in najbrž tudi ne bodo. Ampak zakaj? Ne vem, kaj se je zgodilo, zato se pa zdajle sprašujem, če smo se jim kaj zamerili. Upam le, da so vsi trije v redu. Kaj pa če se jim je res kaj zgodilo? To bi bila katastrofa. Mogoče je bilo pa vreme slabo, pa niso mogli vzleteti. Mogoče pa pridejo danes. Verjetno bi nam sporočili, novice pa nobene … Prepričana sem, da je krivo vreme. Danes sem v šoli mislila samo na to. Še dobro, da nisem bila ničesar vprašana, ker če bi bila, bi se pred tablo zmedla in spet bi v redovalnici pristala kaka trojka. No, saj so učitelji to opazili že pri pouku.

Slaba novica. Zelo slaba novica. Gledala sem poročila in bilo je govora o strmoglavljenem letalu. In to iz Amerike. Zdajle se počutim, kot da bi na meni preizkušali akupunkturo. V moji glavi trenutno divja milijon vprašanj. Menda niso bili na tem letalu. Preiskovalci še ne vedo, koliko ljudi je preživelo. Če sploh je kdo. Kako hitro se vse lahko spremeni. Najslabše pa je, da se nam še niso javili. Spet sem v negotovosti! Bom raje kar vprašala.

Tudi drugi niso vedeli, kje so, vendar pa to tudi ni več pomembno, ker me je po dolgem nestrpnem čakanju Mojca le poklicala. Takoj mi je odleglo. Sem že mislila, da se je kaj slabega pripetilo. Oh, hvala bogu, da so v redu.

NASVET: V takih primerih je najbolje, da ostaneš pozitiven. Smej se. Čeprav vem, da je težko, samo potrudi se. Kakšen smešen film si poglej. Poskusi ostati čim boljše volje. Pa veš zakaj? Če te žalost ne pokoplje, te pa dehidracija, ker toliko jokaš … Samo hecam se. Umrl ne boš, ampak počutil se pa tudi ne boš dobro. Pri meni je le problem, da sem realist. Vsaj tako mislim. Nikoli ne mislim na najboljše in tudi ne na najslabše. Tokrat sem pa boga prosila, pa se to ne zgodi velikokrat. Zdaj si pa predstavljaj, kako sem bila prestrašena.

No, sem pa babi vprašala, zakaj je včeraj jokala in mi je odgovorila: »Zaradi sreče in žalosti.« To mi nič ne pomeni, ampak nisem je več spraševala, ker mislim, da je to občutljiva tema. Ah, pustimo to. Važno je samo to, da so živi in zdravi.

 

15. 11. 2016

Dragi prijateljček!

Imam dobro novico. V vezi Mojce. Dobila sem odgovor na svoje vprašanje.Sicer nisem kaj dosti spraševala. Vse do danes. Babica in dedek sta prišla na obisk in babi sem vprašala, zakaj vendar niso prišli. Začudeno me je pogledala in rekla: »Ne veš?« Odkimala sem, takrat pa je kar butnilo iz njenih ust: »Mojca ima spet dojenčka, hčerkico Patricijo.« To je bil namreč vzrok, da niso prišli. Za nosečnice menda ni dobro, da gredo na letalo. Smiselno? Vesela sem, da ima spet malo štručko – punčko, hkrati pa tudi žalostna, saj se vsaj še leto in pol ne bomo videli. Je podobno kot tisti rek: »Sreča v nesreči.« Bom že nekako. Itak pa bom zaposlena s to šolo. Bo vsaj hitreje mineval čas … Ali pač.

Zdaj se pa spomnim. Tisti večer, ko naj bi prišli v domovino, so oči, mami, babi in dedi imeli dolgo debato. Nisem se vključevala v njihov pogovor, sploh me pa ni zanimalo, kaj odrasli razpredajo, morda spet o politiki.

Zdaj vem, da je bila tema pogovora Mojčina družinica.

Poleg presenečenja, ki sem ga doživela, je očitno to zame ostalo skrivnost.