Glasovalna številka: PR163

Sanja Ferltin

V SOJU LUNE

OŠ Dušana Muniha Most na Soči

 

1. poglavje: NEKOČ SO BILI

Po temačnih ulicah Brightona se premikajo, ta nevarna bitja. Vsi so hitri, gibčni, MRZLI. Med njimi je eden, ki izstopa. Ime mu je Jakob Lychan.

Šele ko stopi pod staro, napol delujočo ulično svetilko, ga lahko prepoznamo. Njegove obleke so moderne in oprijete. Njegovi rjavi lasje mu padajo na bled obraz. Skrivnostno se nasmehne in s tem pokaže dva ostra, snežno bela sekalca. S svojo družino so edina vampirska družina, ki ne napada ljudi, ampak živali.

»Jacob, tukaj si.« Pod luč pride dekle, ki je še ne poznamo. To je Ashley, Jacobova sestra. Je nizke rasti in ima kratke rdeče lase. Pridruži se jima še visok, temnolas fant. »Živijo Ashley, Cedrik,« ju pozdravi Jacob. »Jacob, Hilary te išče,« mu reče brat. Hilary je še ena sestra družine Lychan. Je visoka, samozavestna blondinka, ki vedno išče pozornost in prezira navadne ljudi. Kmalu prihiti k njim. »Pohitite, domov moramo. Andrew nas kliče,« še zakliče, potem pa s svojo nadnaravno hitrostjo steče proti gozdu. Tudi ostali se odpravijo, ampak proti svojemu avtu in se odpeljejo domov.

Ko se že več kot pol ure vozijo po stari poti sredi gozda, končno prispejo do fantastične gozdne hiše – njihovega doma. Je velika, moderna in iz sob vodi veliko vrvi, povezanih z drevesi. Pred hišo jih čakata dva človeka. Ena je Hilary, ki ni bila videti čisti nič utrujena od teka po gozdu do doma. Drugi je moški. Je visok in svetlolas. Ime mu je Andrew Lychan in je Jacobov, Hilaryin in Cedrikov oče. Ashley in David sta posvojena. Kmalu pride tudi ta iz hiše, a ne skozi vrata. Z vrha hiše se spusti po vrvi, naredi dvojni salto in mehko pristane zraven Hilary in Andrewa. Je visok, svetlolas in zelo močan. »Zdravo družba,« reče. »Andrew, si nas klical?« ga vpraša Jacob in z drugimi oddide v hišo.

V veliki in prostorni dnevni sobi se posedejo. »Ja, pravzaprav sem vas,« jim reče Andrew. »Slišal sem, da ste bili danes na lovu. Je to res?« Ker mu nobeden ne odgovori, ogovori najbližjo Hilary: »Če mi poveš, se ne bo zgodilo nič takega, veš?« Hilary prhne: »Z mano govoriš, kot da bi bila še otrok ... Ja, šli smo na lov! Pa kaj potem!?« »No, to je zelo pomembno,« se je začel jeziti še Andrew. »Sezona lova je in vi to dobro veste! Kaj če bi vas kakšen človek videl loviti?! Bil bi naš konec! Ujeli bi nas, ubili! Se zavedate tega?!« Zdaj je že kričal. »Pha, ja seveda,« je znova prhnila Hilary. »Kdo pa bi, vsi ostali so nesposobni na tem področju!« se je zadrla nazaj in se pokroviteljsko razgledala po ostalih. »Hilary Lychan, prepoved nakupovanja imaš za en teden!« ji je že malo bolj umirjeno zagrozil Andrew.

»Ka-a-aj!? A-a-a-ampak...joj!« se je razjezila in odvihrala v svojo sobo, Andrew pa je samo zavzdihnil in odšel po svoje.

2. poglavje: KLAN LAČNIH

Seveda pa svetu grozi zlo in želi zavzeti svet. So vampirji, a lačni človeške krvi. Napadejo ljudi, ki jih srečajo... ali najdejo. Izpijejo jim kri, ubijejo... skratka, zlobni so.

V Brightonu jih je samo pet. To so Max, Alice, Vicky, Martha, Andy in Sasha. Oblečene imajo kratke hlače in raztrgane majice, lase imajo skuštrane in jim prosto padajo na telo. Koža se jim privlačno blešči in po bledi bradi jim polzijo kapljice svetleče se krvi, ki jim kaplja z ogromnih in ostrih sekalcev.

Hitri so in močni kot volk. Kogarkoli lahko izsledijo že samo po odtisu čevljev v svežem blatu. So kruti in neusmiljeni. NIKOMUR ne prizanesejo. A imajo šibko točko ...

To je Galactuposovo oko, ki ima moč, da uniči zlobno kardelo vampirjev. Pravzaprav je to bleščeč, okrogel kamen, ki oddaja florescentno svetlobo. Pred davnimi leti sta ga ustvarili obe krdeli vampirjev, sodelujoči skupaj. Skrili sta ga na otok Walton, to je skriti otoček nekje na severu Rokavskega preliva. Pravijo, da se prikaže le izbranim junakom, ki jim je usojeno, da rešijo svet pred zlobnim kardelom vampirjev. Morda bo to ravno nekdo od Lychanov. Kdo bi vedel ...

3. poglavje: NOVINKA

Bil je deževen septembrski dan, ko so se otroci družine Lychan vozili proti šoli. Vsi so bili čemerni, le Andrew se je smehljal. Užival je, ko se je lahko otrok znebil za cel dan. Lenobno so stopili v šolo in poiskali svoje razrede: Ashley in Cedrik sta šla v matematiko, David in Hilary v kemijo, Jacob pa v fiziko. Tam se je usedel za samotno mizo in kmalu je v razred prišel tudi učitelj. Ampak nekoga je pripeljal s sabo ...

 »Razred, to je Kyra. Vaša nova sošolka. Zaradi očeta se je preselila v bližnjo vasico Soyalt in to iz Londona. Bi rada kaj pripomnila?« jo je prijazno vprašal učitelj. Je nizka rjavolaska, prijazna na pogled in videti je pogumna in samozavestna. Dekle odkima. »Dobro, potem se pa kar usedi zraven Jacoba, tistega fanta tamle.« Nerodno je stopila do mize in se usedla. Jacob se je začel tresti in postalo mu je vroče. Pogledal jo je in ona ga je pogledala nazaj. Nasmehnila sta se. »Živijo, jaz sem Kyra,« se je prva opogumila. Jacob ji je pokimal. »In ti si ...?«, jo je zanimalo. »Ha? Kaj...Jacob. Jacob Lychan,« je hitro rekel in zardel, a na njegovi bledi, skoraj beli koži se je to videlo kakor rahel sijaj. Tako se je začelo njuno prijateljstvo.

Skupaj sta hodila v šolo, na sprehode, po mestu in kmalu je med njima začela rasti nezlomljiva ljubezen in začela sta hoditi. Skupaj sta hodila iz šole, v kino, po nakupih in na zmenke. A medtem ko sta se tako zabavala, je Jacobu bilo vseeno težko pri srcu, Kyri namreč še ni povedal, da je vampir.

 »Veliko časa sem razmišljal o tem in mislim, da je čas, da veš,« ji je nekega dne rekel. »Jaz sem...« »Vampir,« ga je dopolnila Kyra. Jacob jo je začudeno pogledal. »Kako..?« Kyra je zavila z očmi. »Bled si, zelo mrzle roke imaš, si skrivnosten, zelo hiter, tukaj nič ne ješ in vsi tvoji bratje in sestre imajo tudi vse te lastnosti, neumna pa tudi nisem. In mimogrede: uporabljam tudi Google,« mu še nazadnje reče. »Misliš, da še kdo ve?« jo počasi vpraša. »Nee, z nikomur drugim se ne družiš, da bi to spoznal. Ne skrbi,« mu odgovori. »Kaj pa ti? Kaj si ti misliš o tem?« jo Jacob počasi vpraša. »No, strah me je, a ti zaupam,« mu potiho reče in ga pogleda v oči. »Dobro. Andrew že ve o tebi in zdaj ga lahko neha skrbeti zate.« Prijela sta se za roke in zakorakala v tišino.

3. poglavje: LUČ NA SVETU

Naslednji dan je šla družina Lychan v gozd blizu Londona, v katerem je živel vampirski prerok. Vsakih deset lun naj bi se srečali in enemu družinskemu članu napovedali usodo. Prerok je bil star, moder vampir, ki je spoštoval tako dober kot slab klan vampirjev. Z njimi je šla tudi Kyra.

Prerok je stanoval v starem šotoru, iz katerega se je vil dim. Ko so stopili vanj, so zavohali čuden vonj zelišč. Posedli so se v krog. »Jacob Lychan,« je začel prerok. Prijel ga je za roko. »Si pameten in skrivnosten fant, naj pogledam ... Ja! V tebi vidim svetlo prihodnost. Našel boš otok Waldon in Galactuposovo oko. Premagal boš zlobno kardelo,« mu je trdno določil prihodnost.

 »N-ne razumem. Torej sem jaz izbrani?« ga je vprašal Jacob. »Ja, ti si tisti 'pravi',« mu je odkrito rekel prerok. »Cool,« je rekla Kyra in se pogreznila v tišino. Še nekaj časa so razpravljali in Jacobu je bilo vedno bolj jasno bistvo: rešil bo svet.

Naenkrat prerok reče:»Dobro, dovolj bo. Moje nslednje stranke pridejo, zato vas moram na žalost napoditi«. Andrew mu odgovori: »V redu je. Tako ali tako se moramo odpraviti. Moramo še na lov.«  

V tistem trenutku so skozi vrata prišle 'naslednje stranke' ali bolje rečeno: zlobni klan. Sovražno so se spogledali, a Vicky je hitro dvignila glavo in začela vohati. Naenkrat se je ustavila, pogledala v Kyro in ostro rekla: »Človek!« Lychanovi so se hitro postavili okoli Kyre. Prvi se je oglasil David: »Kako si jo drzneš primerjati s človekom!« je hitro bleknil. Naslednja je spregovorila Alice: »Ne vem, voham človeški vonj in ona je edina, ki je poznam.« Max ji je pokimal: »Prav imaš, a je mešanica vonjev, tako da ne morem določiti.« »Jaz mislim, da je ena od njih. Ni človek,« je prikimal tudi Andy. Tudi Martha se je strinjala. Edino Sasha, vodja klana, je bil tiho in zrl v Kyrine oči. Ta je pogled odmikala in se poskusila pomiriti. Končno so se odločili odditi. Za konec je prerok zaklical Jacobu: »Ne pozabi, si luč na svetu.«

5. poglavje : IZGUBLJENA KYRA

»Kako lepo je tu!« je vzkliknila Kyra, ko sta z Jacobom prilezla na visoko goro, na kateri bosta imela piknik. »Ja, prečudovito je,« se ji je ta nasmehnil. Stopila sta na razgledno točko in se vsedla. Nekaj časa sta se pogovarjala, nato pa se je Jacob spomnil in rekel: »Počakaj tukaj! Nekaj imam zate!« Stekel je v gozd. Kyra se je nasmehnila in vstala, da bi se pretegnila. Toda ni vedela, da jo nekdo opazuje.

Bil je Sasha, v trenutku je skočil nadnjo in jo vgrabil. Kyra je omedlela od šoka, tako da ni imel toliko težav z njo, poleg tega je bil močan za tri. Vzdignil jo je ter z njo zdirjal v gozd. Kmalu je iz gozda prišel Jacob s šopkom rož, ko je zagledal, da Kyre ni nikjer. Rože je vrgel po tleh, nato pa začel teči okoli, iskati sledi in jo klicati. Kmalu je na tleh našel stopinjo Sashe, zato je hitro odhitel domov k ostalim.

Medtem je Sasha s temnim klanom pripeljal Kyro na otok Waldon, ker se jim je zdel najvarnejši kraj za skrivališče. S telefonom so posneli video, ki je pravil: »Imamo Kyro in ne bo se ji zgodilo nič žalega, če pride Jacob Lychan na otok Waldon na spopad z mano!« poslali so ga Lychanovim. Ashley ga je s krikom prebrala. Pokazala ga je ostalim in Jacob je bil odločen, da gre na otok.

6. poglavje : ISKANJE

Še tistega popoldneva je Jacob odšel iz Brightona na lov za otokom s čolnom. Kakšne pol ure je plul, ko je naletel na kopno, ki ga ni na nobenem zemljevidu: otok Waldon.

To je majhen, skrivnosten otoček, poln čudnih zvokov in živali. Jacob se je zapodil nanj in začel iskati. Kmalu je našel staro majsko piramido in na vrhu se je nekaj svetilo : Galactuposovo oko! Začel je plezati in popolnoma je pozabil na Kyro. Do vrha so vodile tri naloge.

Prva naloga je bila še na tleh. Po njih so gomazele kače, ki so se pozibavale v ritmu glavne kače na čelu skupine. Ritem je bil zalo počasen in Jacob je začel zehati ter postajati zaspan. Že se je vlegel med kače, ne da bi vedel, kaj počne in tonil v globok spanec brez konca. Seveda se ni zavedal, da so se kače zavile okoli njega in ga začele objemati veliko premočno, želele so mu vzeti zadnji dih. Jakob se je kmalu prebudil in videl, da gre za življenje ali smrt. Hitro se je otresel kač in vstal. Hitro je pomislil: »Vse se premikajo v ritmu glavne kače, saj je največja, torej jim ona ukazuje kaj naj delajo ... Že vem!« je našel rešitev in v enem skoku preletel tri metre, naravnost do velikanske kače. Z eno potezo ji je neusmiljeno zavil vrat in kače so se presenečeno spogledale ter se razbežale.

Naslednja naloga je bila na drugi stopnici piramide. Tam je stala mogočna sfinga s svojo uganko, ki je bila po pričakovanjih zelo težka. Rekla mu je: »Na uganko lahko odgovoriš trikrat. Če ti ne uspe uganiti, te ubijem. Boš prenesel pritisk?« Jacob je požrl slino in pokimal. »Dobro. Poslušaj: V srcu piramide je največja knjižnjica sveta in je polna zaprašenih angleških knjig. Koliko je črk v vseh knjigah?« je zapredla in si začela brusiti kremplje. »Dobro, em ... Dober sem v ugibanju ... Mogoče ... 48732?« je negotovo rekel. »Narobe! Še dva odgovora!« se je zlobno zasmejala. »Hmm ... mogoče je malo manjša številka ... 1948?« je spet poskusil. »Je bilo za pričakovati, da boš tako neumen! Bi malo pohitel, lačna sem žeee,« je dolgo zapredla. »Dobro, Jacob! Zberi se! Gotovo je kakšna ukana, naj pomislim... Ja! Že vem, odgovor je 11!« se je nasmehnil. » Kaj?! Nemogoče! Še nihče ni rešil moje uganke! Neeeeeeee!« je še kriknila, preden se je razblinila. Jacob se je samo zadovoljno nasmehnil in odhitel naprej.

Zadnja naloga na sredini stopnišča in Jacob lahko že vidi oko. Ko steče, pa se komaj ustavi pred velikansko rastlino, ki se je vila po tleh. Ker je pa bolj nerodne vrste, je hitro padel noter. Rastlina ga je vlekla v podzemlje, a on se ni dal! Otepal je rastlino od sebe in se močno upiral. Vedel je, da je to njegov konec in da se ne bo mogel rešiti kot iz ostalih nalog. Naenkrat pa se mu je utrnila neverjetna ideja, za katero ni vedel, ali je realna. Andrew mu je nekoč povedal, da je pri magičnih rastlinah skrivnost to, da se ne upiraš, ampak se prepustiš, saj te bo ponesla v podzemlje, od boš zagotovo našel izhod. Ubogal je njegov ukaz ter se prepustil toku. Padel je v mračno sobo, iz katere so vodile stopnice na prostost. Splezal je ven in do Galactuposovega očesa ga je ločilo le pet metrov. Naenkrat je zaslišal dekliški krik in na travi zagledal zvezano Kyro.

7. poglavje: BOJ ZA ŽIVLJENJE

Jacob se je pognal proti tlom in s skokom priletel nad Sasho ter ga podrl na tla. Valjela sta se in borila do konca. Grizla sta se, praskala, si lomila kosti s svojo neznansko močjo ter se metala po travi. Kyra ju je v joku gledala ter ju prosila naj nehata, a bila sta brez milosti. Metala sta se metre daleč, da si lahko slišal, kako se jima lomijo kosti. Kmalu je Sasha ponesreči prerezal vrvi na Kyri, da je bila rešena, a se jima ni upala približati. Bilo ji je jasno, da gre za življenje ali smrt. Jacob je postavil Sasha na hrbet ter ga držal za vrat. Sasha ga je z nogami odrinil, da je trdo padel na hrbet. Pognaln se je nanj ter ga s kremplji usekal po vratu. Jacob je zavpil od bolečine ter se ga začel otepati, a bilo je prepozno. To je bil njegov smrtni udarec. Kmalu je Jacob za vedno zaprl oči ter izdihnil poslednji dih. »NEEE!« je Kyra zavpila ter se pognala proti Jacobu. Vrgla se je na kolena ter začela jokati. Naenkrat je v hrbtu začutila ostro bolečino ter se pridružila Jacobu v spanju brez konca. Sasha se je zlobno zasmejal ter ju pustil v travi. »Sta resno mislila, da nas lahko premagata? No, pomislita znova!« se jima je zlobno nasmehnil ter odkorakal z otoka. Tam so ju našli tudi Lychanovi, ter povedali Kyrinim staršem resnico o vampirjih in o tragični smrti njune hčerke. Žalostno so ju pokopali v veličastnem grobu ter ju pustili na otoku.

8. poglavje: V MIRU

Danes lahko obiščeš njun otok ter grob, saj še zmeraj stoji. Na njem so napisane zlate črke: »Drznila sta si upati in poskusila spremeniti svet. Zdaj naj počivata v miru.« Njuni duši sta zapustili svet ter se prepustili božanstvu božnje roke. Kmalu po smrti so Lychanovi premagali klan ter rešili ljudi sveta pred njihovim koncem. Zdaj tudi oni počivajo, daleč od Jacoba in Kyre – na celini, na čisto običajnih gobovih, s svežimi šopki rož, od njihovih najbljižjih. A lahko so blizu Jacobu in Kyri, tudi ti si lahko, le drzniti si moraš.