Glasovalna številka: PR166

Gaja Mikec

LEGENDA HAMALAJI

OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica

 

Živela je starka. Imela je tri hčere. Pripovedovala je zgodbe o njenem življenju. Najmlajša hči Anita je njene zgodbe poslušala noč in dan. Zdele so se ji tako zanimive, da se je odločila sama oditi v svet in doživeti kakšno pustolovščino.

Ko se je pozne noči odpravila na pot, jo je spremljal njen ljubljenček Tukito - kuščar. Anita se je spomnila na žalostno starkino zgodbo. Govorila je o legendi Hamalaji. Legenda je zapisana v stari knjigi. Prebral jo je lahko le tisti, ki ima posebno moč. Prebrati jo je skušalo že mnogo pustolovcev, vendar nikomur ni uspelo, saj so se vsi do zdaj z dotikom stare knjige prekleli. Anita je tako prepričana, da bo prebrala staro knjigo. Hodi po poti, ki jo vodi v gozd. Nehote naleti na staro zapuščeno hišo. Bila je zelo utrujena zato tam prespi. Vstopi v hišo in se zlekne po tleh, v hipu zaspi.

Naslednje jutro se zbudi. Pogleda skozi razbito okno in sonce ji posije na njeno lice. Zapusti hišo in zadovoljno hodi novim pustolovščinam naproti. Po poti sreča starca. Ta je ves prestrašen in zaskrbljen. Anita ga vpraša, čemu je tako plah. Starec pa ji odgovori: »Skrij se globoko v gozd, našla boš jamo in tam ostani do sončnega zahoda, če še hočeš živeti.« Anita se brez obotavljanja odpravi in teče, kolikor hitro jo nesejo noge. Pride do jame. Se skrije in čaka do sončnega zahoda. Minevajo ure in ure, ko končno sonce zaide. Anita počasi hodi iz jame, saj jo je na smrt strah. Naredi tri korake, nenadoma pa zasliši krik. Obrne se in na tleh vidi ležati starca. Anita se sprašuje, kaj se mu je zgodilo. Obrne ga na hrbet in na njegove trebuhu zagleda veliko rano. Starec pa s hripavim glasom reče: »Legenda Hamalaji.« Anita ga objame in toči debele solze. Starec opazuje, kako njene solze tečejo po njegovi rani. Nenadoma starec ne čuti več bolečine. Sprašuje se, kako je to mogoče, saj je tudi rana izginila, le solze so ostale. Nato pa pomisli in reče: «Deklica, rešila si mi življenje.« Starec se zahvaljuje Aniti za njeno dobroto, pa čeprav ni vedela, kako ga rešiti. Starec ji za njeno dobrodušnost pove, kje se skriva stara knjiga Legenda Hamalaji. Za vsak primer ji da še njegov zemljevid.

Pot jo vodi mimo reke Kauka, mimo bregov Gvatamale in končno prispe do jame Tisočerih zakladov. Pred jamo se plazi kača, zasika in skoči na Anito. Ta se umakne in kača jo zgreši. Vendar kača pade na rob prepada in sika na pomoč. Ker je Anita dobrega srca, jo reši. Tako se je kača odločila, da jo spusti v jamo in jo opozori na pasti v njej. Anita se odpravi po staro knjigo. Zagleda jo na zlatem podstavku, ki jo je že hotela vzeti, a se spomni  kače. Pozorno si ogleda pot do knjige in vidi na stotine pasti, prepustila se je naključju in gre po poti. Nepričakovano je do knjige prišla v enem kosu. Sprašuje se, kako ji je to uspelo. Nato pa napoči trenutek resnice, Anita pogoltne slino in odpre knjigo.

V knjigi pa piše, moč je v srcu, kdor bere to knjigo, je dobrega srca in ne misli le nase, zato mu ob obisku te jame in ob branju te stare knjige podeljujem moč, ki je močnejša od vsega, saj vem, da je ne bo zlorabljal, ampak z njo pomagal drugim v stiski.

Od nikoder se pojavi ženska, ki v roki nosi krono moči. Preda jo Aniti, ta pa vsa plaha, a ponosna, da jo lahko nosi. Tako se Anita srečno vrne domov k svoji družini.

Še danes ta krona prehaja v roke ljudi dobrega srca.