Glasovalna številka: PR181

Bor Bregant

PES ZA DESET DNI

OŠ Kidričevo

 

Sem Bor. Hodim v 6. razred OŠ Učenjaki.

Bližal se je božič in imel sem željo, da bi bil pes.

Ko je bil božič, sem bil rahlo razočaran, kajti vedel sem, da ne morem biti pes. Ko smo odpirali darila, sem dobil večinoma vse, kar sem si želel, razen tega, da bi bil pes. Naslednji dan sem šel v gozd na sprehod. Šel sem po potki in razmišljal o želji, da bi bil pes. Čez kakšnih sedemsto prehojenih metrov sem zagledal nekakšno hišo. Bila je zelo skrita, napol zakopana v zemlji in prekrita z listi. Povsod sem iskal vhod in nato sem ga vendarle našel. Ko sem vstopil, je bilo povsod polno računalnikov. Po nekaj korakih sem zagledal nekakšen stroj. Na njem je pisalo: "Žival - pes, Pasma - irski volčji hrt, Dni - 10." Približal sem se mu, se po pomoti spotaknil in stroj se je vklopil. Počutil sem se nenavadno majhnega. Pogledal sem v tla in opazil, da sem pes. Bil sem zelo vesel, kajti odlično sem slišal, imel odličen vonj in čut. Odhitel sem domov in si mislil, kaj vse bom počel kot pes.

Ko me je družina videla, me je takoj vzela k sebi, kajti zdel sem se jim zelo lep. Poimenovali so me Bern. Nato so kupili še enega psa, meni za družbo. Ime mu je bilo Pluto. Bil je irski volčji hrt kot jaz. S Plutom sva se odlično razumela. Rad naju je imel tudi brat Gaj. Družina me je pogrešala kot človeka, kajti iz gozda se nisem vrnil več ur. Zato so me prijavili kot pogrešanega. To me je užalostilo. Minila sta dva dneva in družina me je vedno bolj pogrešala. A z nama s Plutom so se igrali, naju hranili, šli na sprehode, celo nogomet sva igrala z Gajem. Četrti dan je družina že nekoliko obupala nad mano, kajti vsi vemo, da človek brez vode zdrži samo tri dni. Zato sem celotno družino odpeljal v stavbo, kjer sem postal pes. Gaju je hitro postalo vse jasno, zato je to razložil še staršema. Starši so bili šokirani in niso hoteli verjeti, da sem pes. Gaj je stroj podrobneje pogledal in ugotovil, da bom pes še šest dni.

Naslednji dan sem moral v šolo z Gajem in vsi so se čudili. Ko sem končal pouk, sem razmišljal: "Še pet dni in zopet bom človek." Doma sem se naučil pisati, da bi lažje sodeloval pri pouku. Naslednji dan sem v šoli pisal, kot da ne bi bil pes. Vsi so se čudili. Pri matematiki sem prišel naloge reševat na tablo. Naslednje jutro sem padel po stopnicah in dva dni nisem mogel iti v šolo. Doma mi ni bilo dolgčas, kajti bil sem s Plutom. Igrala sva se, kopala luknje, jedla in pila. Zadnji dan pa sem se poslovil od Pluta ter vseh psov v ulici.

Naslednje jutro sem se zbudil kot človek.

Razmišljal sem, kaj vse sem počel kot pes. Zavedal sem se, da sem najsrečnejši človek na svetu. Stroj je bil na koncu v moji lasti, saj sta mi ga starša kupila.

To je bilo najboljših deset dni v mojem življenju.