Glasovalna številka: PR198

Maša Marolt

USTAVIMO NASILJE

OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče

 

Prav zagotovo bi vsak najstnik ob besedi nasilje pomislil na pretepe, izsiljevanje, … Nasilje je v današnjem času zelo pogosto, zlasti med nami, mladimi. Psihologi si prizadevajo, da bi ga ustavili ali pa vsaj malo omilili. Moje mnenje o nasilju se ne razlikuje kaj veliko od mnenja psihologov. Mislim, da bi se nasilje moralo »kaznovati« in spregovoriti o tem z drugimi.

Marsikdo nerad govori o takšnih stvareh. Po navadi so ljudje, nad katerimi se izvaja nasilje, zaprti vase, nimajo prijateljev, predvsem pa so v velikih stiskah. Takim ljudem bi morali pomagati. Ljudje, ki izvajajo nasilje nad vrstniki, večinoma želijo pokazati svoj »pogum in moč«. To ni pogum ali moč, to je kršenje pravic, čeprav si jih vsak zasluži, ne glede na to, kdo in kaj je. Današnji svet je prepoln nasilja. Najdemo ga na vsakem koraku našega življenja. Najdemo ga v šolah, na ulicah, v domovih,… Nasilja marsikdaj ne jemljemo resno.

Sama sem lahko zelo vesela, saj do sedaj še nisem izkusila nasilja na lastni koži. A na žalost poznam kar nekaj ljudi, ki so ga pogosto deležni. Za večino teh ljudi, bi sama rekla, da imajo čisto normalno življenje. Ko pa spoznaš njihovo notranjost in vse njihove težave, se dobro zaveš, kako si lahko srečen . Težave se ti zdijo proti njihovim kot majceno zrno proti celemu polju. Sami ne iščejo pomoči, zapirajo se vase in upajo, da se nasilje konča. V večini primerov pa se le še stopnjuje, zato velikokrat klonijo pod težo nasilja in svoje življenje preprosto končajo. Zelo žalostna zgodba, ki pa je danes na žalost prepogosta.

Roka nasilja je danes res pretežka. Vsi ljudje smo enakovredni in prav bi bilo, da bi tudi ostale sprejemali takšne, kot so. Živeti v nasilju res ni prijetno, zato si moramo prizadevati, da ga bomo s skupnimi močmi ustavili. Vse to je samo na nas, zato se potrudimo in ustavimo to.