Glasovalna številka: P151

Kristina Nahtigal

DEKLE IN ŠKRAT MISLEJ

OŠ Log-Dragomer

 

Nekoč je živel oče, ki je imel dvanajst hčera. Očetu, ki je bil zelo bolan in star sta ostali samo dve hčeri saj so Mu ostale že umrle. Ostali sta mu najmlajša in najstarejša hči, ki pa je bila zelo nesramna do mlajše sestre. Oče je bil bogat in prijazen človek.

Nekega dne je oče umrl. Preden je umrl je dal vso svojo bogastvo najstarejši sestri. Ta se je oženila v prečudovit grad, ampak niti cekina ni dala svoji mlajši sestri. Mlajša sestra se je odpravila na pot. Hodila je in hodila. Kmalu ji je začelo zmanjkovati hrane. Neke temne noči je odšla v temen gozd. Tam je našla na majhni jasi ogrlico, ki jo je vodila in ji čudežno dajala hrano. Vedno, ko je zasvetila, je prišlo ven nekaj hrane. Ogrlica jo je vodila do jelena, ki ji je rekel naj ga zajaha. Ona ga je zajahala, a med tem sploh ni vedela, da je zgubila svojo čudežno ogrlico. Jelen jo je odpeljal do majhne škratje vasi. Mladi deklici je bila vas zelo všeč. No ampak, ko je prišla, so jo vsi škrati zaničevali zato, ker ona ni bila škrat. Samo en škrat na koncu vasice jo je sprejel. Temu škratu je bilo ime škrat MISLEJ. Mislej je dekle lepo sprejel zato, ker si je želel postati človek. Neke noči se je Misleju v sanjah prikazala vila, ki mu je naročila naj z deklico hitro zbežita zato, ker se bo kmalu pojavila nad škratjo vasjo huda nevihta. Obljubila jima je, da bosta srečno živela. Škrat Mislej se je prebudil in prebudil tudi svojo prijateljico. Urno sta zbežala in si naredila dom. Naslednjo noč je škratjo vas zajela huda nevihta. Začelo je hudo je pihati in deževati. Vas je zalila voda. Vsi škrati, razen Misleja in deklice, so umrli.

Škrat Mislej pa se je točno na to noč spremenil v prečudovitega mladeniča. Zjutraj, ko sta se z deklico zbudila, ju je čakalo na tleh polno cekinov. Dekle in škrat Mislej sta se oženila v čudovitem dvorcu in srečno živela do konca svojih dni.