Glasovalna številka: P170

Ana Babič

GOVOREČA POSTELJA

POŠ Jernej

 

Nekoč pred davnimi časi je živel fant po imenu Liam. Živel je v revščini.

Imel je tri brate, ki so mu ves čas nagajali in niti enkrat se mu niso opravičili, ga potolažili ali mu pomagali. Starši so jih puščali same doma, ker so morali služiti, da so lahko vsi preživeli. Liam je bil zelo dobre volje, ker je imel rojstni dan. Mislil je, da bodo starši ta dan ostali doma. Izpolnila bi se mu največja želja. A žal, želja se mu ni izpolnila. Zelo ga je prizadelo. Zvečer je šel spat kot po navadi s svojimi tremi brati, ki so ga ponoči zmerjali za ničvredneža. Moral je spati na tleh, saj so ga njegovi bratje pregnali s postelje, ki je bila zelo stara in uničena. Liam je zelo slabo spal. Tlačila ga je nočna mora, da bo ostal sam na svetu. Na trenutke ni želel imeti ne staršev in ne bratov.

Bratje so ponoči tiho odšli v gozd, da bi izdelali novo posteljo zanj. Ko so opravili svoje delo, so nanjo posuli malo čarobnega prahu, da je lahko govorila. Postavili so mu jo v sobo in ga položili vanjo. Takrat se je predramil in je bil tako presenečen. Skočil je v zrak, ker je mislil, da mu bodo spet nagajali.  Bratje to noč niso spali ob njem. Odšli so v neznano. Liam je zaslišal tihi glas. Mislil je, da se bratje prepirajo. Ampak ne, to je bila postelja, ki je govorila. Odgovorila mu je, kar jo je vprašal. Pogovarjala sta se. Liam jo je vprašal ali zna leteti. Postelja je skozi vrata skupaj z njim poletela v temen gozd. Tam je padel z nje, a ona je odletela dalje. Zelo ga bilo strah medvedov in drugih živali. Srečal je svoje tri brate. Sklenili so, da mu ne bodo več nagajali in za vse grde besede so se mu opravičili. Skupaj so se odpravili proti domu.

Toda zgodilo se je nekaj neverjetnega. Naenkrat je skozi veje priletela postelja. Vsi so sedli na njo in odnesla jih je domov. Povedala jim je, da je vesela, ker so postali pravi bratje. Ponoči se je postelja tako razširila, da so na njej lahko spali vsi skupaj.

Srečno so živeli skupaj, dokler se niso poročili in dobili vsak svojo ženo.