Glasovalna številka: P177

Nina Kostanjevec

DVANAJST PRINCESK IN EN PRINC

PŠ Višnja Gora, OŠ Stična

 

Pred mnogimi leti sta v kraljestvu, izklesanem v skalo Triglava, živela kralj Ludvik in kraljica Rebeka. Imela sta dvanajst hčera. Prvorojena hči je bila Zala, drugorojena hči je bila Liza. Sledile so še Marjeta, Maja, Lina, Lili, Klara, Luna, Alina, Petra, Aleksandra in Ivana.

V tri kilometre oddaljenem gradu pa sta živela kralj Jurij in kraljica Martina. Imela sta sina Žigo, ki se je nameraval poročiti . Namenjena mu je bila ena od dvanajstih princes iz kraljestva kralja Ludvika in kraljice Rebeke, ker so to bile edine princese daleč naokoli. Princ Žiga je poslal pismo kralju Ludviku in kraljici Rebeki, da obišče njun dvor v noči, ko bo zasijala prva polna luna. V pismu je napisal:

»Spoštovana kralj in kraljica, moja želja je poročiti eno izmed vajinih hčera. V kolikor mi dovolita, bom obiskal vaš dvor ob prvi polni luni. »                                                                       

Princ Žiga

Kralj je novico nemudoma zaupal svojim hčeram. Te so se zelo prestrašile, ker je polna luna sijala že to noč. Vsako noč pa so princese s čudežnimi besedami odhajale v deželo Čarovnije. Kot rečeno se je princ pojavil pred gradom ravno v trenutku, ko so princese izgovorile čudežne besede in z njimi odprle vrata v temačno stopnišče dežele Čarovnije. Nadel si je nevidno obleko in vstopil za njimi. Tam je zagledal zlata drevesa s srebrnimi listi, srebrno pot z bronastimi kamenčki. Sledil jim je vse do jezera. Jezero je bilo diamantno. Princeske so zajahale konje s krili. Princ se je prijel za zlat konjski rep. Potem so prišli do gradu. Princeske so stopile s konjev in odšle v grad. Princ jim je sledil. Potem je najmlajša princeska rekla »glasba« in inštrumenti so začeli igrati brez ljudi. Kar naenkrat pa se je začel grad rušiti. Princeske so stekle do konjev s krili in odletele čez diamantno jezero. Šle so mimo zlatih dreves s srebrnimi listi, po srebrni potki z bronastimi kamenčki do temačnega stopnišča in stekle po stopnicah navzgor. Stopile so v sobo, potem pa se je zrcalo zaklenilo. Princ je ostal v deželi Čarovnije. Princese so iskale princa Žiga po gradu. Ko je minila že ena ura in princa ni bilo nikjer, so se ustrašile. Odšle so spat. Med spanjem se je dežela Čarovnija ponovno postavila. Princ je ostal v deželi eno noč in en dan. Naslednji dan so se princese ponovno odpravile v deželo Čarovnije, kjer so našle princa. Ta je ves prestrašen sedel v kotu gradu. Odpeljale so ga v sobo in ga potolažile.

Princ si je za ženo izbral najmlajšo Zalo. Ko sta se poročila, sta dobila tri otroke in skupaj z družino so živeli srečno do konca svojih dni.