Glasovalna številka: P178

Jurij Virant, Urh Virant

KAKO SI JE VITEZ JAKOB PRIBORIL ZAKLAD

PŠ Višnja Gora, OŠ Stična

 

Nekoč je živel deček Jakob, ki si je že od nekdaj želel postati vitez. Njegov oče je bil vitez in mu je vsak večer povedal viteško zgodbo.

Ko je odrastel, je dobil konja Fridolina, ščit, meč ter oklep. Postal je vitez v deželi. Vsi v vasi so govorili, da v deželi živi zmaj, ki čuva zaklad. Ko je Jakob to slišal, se je razveselil. Takoj je zajahal konja in zdirjal proti zmaju, ki je varoval zaklad. Zagledal je votlino, v kateri je živel zmaj. Razjahal je konja in šel v votlino. V roki je držal meč, ščit pa pred seboj.

V jami ga je čakal zmaj, ki bruha ogenj. Vitez Jakob se je skril za veliko skalo. Ko je videl, da gre zmaj ven, je odprl zaklad in skočil vanj. Kmalu se je zmaj vrnil, odmaknil veliko skalo v drugi del votline, kjer je zaspal. Jakob je vse to videl skozi razpoko, smuknil ven in vlekel zaklad. Toda zaklad je bil pretežak. Prišli so roparji in mu ga vzeli. Jakob jim je sledil do njihove hiše v gozdu. Vstopil je in zahteval zaklad nazaj. Roparji so ga dali v ječo in  ga zaklenili. Jakob pa je videl, kam so skrili ključ.

Ponoči je v hišo prišel njegov konj Fridolin ter mu prinesel ključ. Jakob je odklenil vrata in odšel iskat zaklad. Z zakladom v roki je skočil na konja in oddirjala sta domov.   

Tako je Jakob postal najbogatejši vitez v vsej deželi.