Glasovalna številka: P196

Ema Jeranko

POBEGLA KRAVA

OŠ Loče

 

Nekoč je živela kmečka družina, ki je bila revna, a polna življenja. Njihovo življenje ni bilo bogato. Vsak dan je oče, ki je bil kmet, rad delal na pašniku. Poskrbel je, da so se krave rade pasle na travniku. Ena izmed  krav, pa ni bila rada na pašniku, da bi jedla travo, ampak je vedno rada pobegnila, saj se je želela počutiti svobodno, tako kot ostale živali v gozdu na prostem.

Na hribu v okolici kraja Vitanje je stala stara kmečka hiša s slamnato streho. Vsa okna so bila z zelenimi polknami. V tej stari hiši je živela kmečka družina. Mama je bila kmetica in gospodinja. Z očetom sta imela dva otroka, hčerko in sina. Hčerki je bilo ime Jožica, ki je bila zelo pridno dekle in je rada pomagala mami pri opravilih. Sin Jože je rad lenaril na travniku. Nekega dne je sijalo sonce. Ata je moral v dolino opazovati krave, da ne bi katera od krav pobegnila. Jožica je plesala in pela na travniku ter nabirala marjetice.

Mama je pripravila mizo in z bolečinami v križu poklicala moža in otroke, da pridejo na kosilo. Mama je vsem postregla kosilo. Jožetu se ni nič ljubilo delat, zato ga je ata prosil, naj gre past krave. Bil je trmast, ker ni želel iti na pašnik. Jože ga je ubogal in je šel v dolino. Pregledal je krave in jih je štel, da ni katera pobegnila. Zatem se je raje ulegel na travnik in zaspal, ne da bi opazoval krave. Čez nekaj ur je ata šel v dolino, da bi preveril, če so krave pridne na pašniku. Ugotovil je, da res ena krava manjka. Ko sta prišla domov, sta to povedala mami. Jožeta je poslala v hlev. Premišljeval je, kako bi našel kravo. Odločil se je, da gre na pot iskat pobeglo kravo. Vzel je palico in šel proti dolini, kamor je pobegnila krava. Hodil je v hudi vročini s klobukom na glavi. Med hojo je zagledal dekle, ki je grabilo seno. Šel je do nje. Vprašal jo je, če je kje videla pobeglo kravo. Ana je Jožetu pomagala iskati kravo. Jože je bil vesel, da mu je Ana pomagala. Ana je zagledala kravo, ki je stala pod drevesom in jedla jabolka. Vsi trije so šli proti domu. Vsi domači so se vseh treh zelo razveselili in od takrat krava ni več nikoli pobegnila.