Glasovalna številka: P198

Gaja Žnidarko Sovič

ZOBNI APARAT

OŠ Loče

 

Nekoč je v prelepi vasi živela deklica Živa. Bila je igriva in klepetava. Njene sošolke so bile vesele, ko je prišla v šolo. Živa je zelo rada spoznavala in raziskovala nove stvari. Tudi drugi so videli, da zelo rada obiskuje šolo.

Nekega dne pa je Živa prišla v šolo nekoliko drugačna, nič ji ni bilo do igre. Ko so jo prijateljice pozdravile, ni odzdravila. Odmaknila se je do umivalnika in točila majhne solze. Med odmorom so ji sošolke vrnile spominsko knjigo. Živa si je ogledala risbico, katero ji je narisala sošolka. Risba ji je bila všeč, spozabila se je in se malo nasmejala. Nasmeh so opazile tudi sošolke, ob nasmešku pa nov zobni aparat. Poleg sošolk so zobni aparat videli tudi sošolci. Takoj so vedeli, da je prav tega Živa skrivala pred njimi. V istem trenutku so se začeli smejati in jo klicati tikopetka. Živa je bila žalostna, da ji ni uspelo skriti zobnega aparata, še bolj pa zaradi nagajanja sošolcev. Po zvonjenju je v razred vstopila učiteljica, slišala je fantke kako jezijo Živo. Pomirila je ves razred in želela izvedeti kaj se dogaja. Nihče ni povedal ničesar, tudi Živa ne. Po pouku slovenščine je učiteljica poklicala Živo, da se sami pogovorita. Živa se tudi tokrat ni želela pogovarjati, samo sramežljivo se je nasmehnila ob tem pa je učiteljica videla zobni aparat. Z Živo sta se pogovorili o njem, prav tako pa je v razredu prepovedala grdo obnašanje do Žive. Naslednje dni so se Žive z zobnim aparatom vsi navadili. Nekateri sošolci so se ji še naprej posmehovali, vendar tega ni mogla spremeniti.

Po nekaj mesecih so Živi zobni aparat sneli, nekaj nagajivcev pa tega ni pozabilo, Živo so še naprej jezili. Obiskala jih je zobna sestra, ki jim je pripravila tekmovanje za najbolj čiste in ravne zobke. Tekmovali so vsi v razredu. Dobili so tabletke, s katerimi so ocenili čistočo, ob enem pa jim je sestra zmerila ugriz, ki je pokazal, kako ravni so zobki. Po pregledu zapiskov so razglasili zmagovalca. Zmagovalka za najčistejše in najbolj ravne zobke je bila Živa. Dobila je pokal v obliki zobka z zobno ščetko. Živa je bila zelo srečna, saj je vedela, da ji je zobni aparat pomagal premagati sošolce, ki so ji nagajali.