Glasovalna številka: P205

Sara Mihelčič

ŠKRATEK NOČKOLIN

OŠ Log-Dragomer

 

Pred davnimi časi je v majhni vasici živel škratek Nočkolin. Ko so vsi otroci že spali in je ura odbila polnoč, se je pojavil v sanjah otrok in jim pričaral avtomobilčke, punčke, vile, plišaste igračke in druge lepe stvari. Otroci so ga imeli zelo radi in so komaj čakali, da so legli spat.

 

V tej vasici pa je živel tudi Grozolin, ki ni maral Nočkolina. Vsako noč se je trudil, da je otrokom namesto lepih stvari pričaral zlobne čarovnike, drakule, volkodlake in druge grozne stvari. Zato so otroci pogosto imeli nočne  more. Nočkolin, ki je imel rad otroke, tega ni mogel dopustiti, zato se je odločil, da bo temu naredil konec. Naslednji dan se je odpravil na vrh gore, kjer je živel modrec Ferko. Ta mu je povedal, da lahko Grozolina premaga le s čudežnim napojem. Za ta napoj pa potrebuje rožo, ki raste na dnu vulkana grdih sanj. Nočkolin se je takoj odločil, da bo čudežno rastlino poiskal in rešil otroke pred nočnimi morami.

 

Najprej je pogledal zemljevid, ki mu ga je dal modrec, in krenil na pot. Hodil je dolge dneve in noči  in končno prišel do poti, ki vodi do vulkana. Kmalu je zagledal ogenj, ki je bruhal iz vulkana. Nočkolin je uporabil svojo čudežno obleko, se spustil v vulkan in prišel do reke, v kateri so plavale kače. Na dnu reke je zagledal rožo, ki jo je iskal. S svojo čarobno vrvjo se je spustil do rože in jo odnesel do modreca. Skupaj sta naredila napoj in Nočkolin se je odpravil do Grozolina. Naslednjo noč, ko je prišel Grozolin, je Nočkolin vzel stekleničko napoja in pričaral viteza, ki je izničil vse, kar je Grozolin hudega pričaral otrokom v sanjah.

 

Od takrat dalje otroci po vsem svetu sanjajo lepe sanje, ki jih pričara Nočkolin. Grozolin pa je postal čisto malo prijaznejši. Zaradi besa do Nočkolina pa še dandanes kakšnemu otroku podari grozne sanje.