Glasovalna številka: P224

Amika Ferbežar

PRESENEČENJE ZA MARTO

OŠ Šmarje - Sap

 

Deklica Klara je vsak večer v postelji nestrpno čakala na pravljico za lahko noč. Ta večer si je izbrala prav posebno knjigo:

Nekoč pred davnimi časi je v nekem živalskem vrtu živela žirafa z imenom Marta. Marta je bila osebna žirafa. Ni imela moža in zato tudi ne svojih otrok. Skrbela in pazila pa je na vse živali, majhne in velike, ki so potrebovale lepo besedo ali nežen objem.

Bila je pomlad in narava je že cvetela. Bližal se je Martin rojstni dan, ki ga je imela osemnajstega maja. Čeprav Marta ni bila več najmlajša, je imela rada svoj rojstni dan, ker je takrat srečala največ živali, ki jih je imela rada. Ko je njen rojstni dan končno nastopil, je Marta pričakovala voščila, a ji nihče ni voščil. Dan se je prevesil v večer in žirafa je bila žalostna. Premišljevala je, kaj bi lahko naredila narobe, da se nihče od prijateljev ni spomnil nanjo. Sama še nikoli ni pozabila na rojstni dan niti ene živali v živalskem vrtu in teh res ni bilo malo. Zvečer ko je žalostno slonela ob deblu in smukala liste iz košate krošnje, je slišala nežen glas ptic, ki so pele. Ko jim je prisluhnila, je ugotovila, da pojejo njej. V pesmi so ji naročile, da prebere obvestilo, ki visi na velikem hrastu. Marta je prebrala obvestilo, na katerem je pisalo, da se mora naslednji dan zglasiti na tem mestu točno ob devetih zvečer. Marta je celo noč premišljevala, zakaj ona, zakaj tako pozno, zakaj sploh gre? Po neprespani noči je že takoj zjutraj obhodila živalski vrt in spraševala živali, če so kaj slišale, zakaj mora ona zvečer priti k velikemu hrastu. Živali pa so samo odkimale in nadaljevale svojo pot. Marta je komaj dočakala večer in čeprav ura še ni bila devet, se je odpravila proti velikemu hrastu. Pod hrastom je bila postavljena velika miza, obdana s samimi dobrotami in ogromno zelenjavno torto. Ko je ura odbila devet, se je iz neba »vsul« meteorni dež in živali so z vzklikom skočile izza debelega debla hrasta. Marta ni mogla verjeti svojim očem. Ves dan so živali, njene prijateljice delale, da so ji pripravile nepozabno zabavo s tisočimi utrinki. Na zabavi za rojstni dan je Marti igrala njena najljubša skupina Bobri. Noč je bila nepozabna.

Mama je dala Klari še poljub za lahko noč, Klara pa je zaprla oči. Zaspala je z mislijo, da ne smemo vedno misliti slabo, ampak moramo misliti pozitivno. Dobro se z dobrim vrača.