Glasovalna številka: P229

Ajša Mihalj

ČAROBNI GOZD

Druga OŠ Slovenj Gradec

 

     Ta pravljica govori o deklici Maji iz majhne vasi. Stara je bila osem let in zelo rada je imela, ko je zvečer brala pravljice. Še posebej je imela rada zgodbe, v katerih so bili glavni junaki  pustolovci in pustolovke. Imela je tudi psa, ki mu je bilo ime Bučko.

     Nekega dne se je odpravila v knjižnico in na zadnji omari zagledala veliko zlato knjigo s ključavnico, ki je bila pritrjena ob strani. Skrbno jo je položila na mizo in si jo ogledovala. Na sprednji strani knjige je bil moder diamant. Poskusila jo je odpreti, vendar je bila ključavnica zaklenjena. Preverila je, če je mogoče ključek na polici. Ni ga bilo. Knjigo je spravila v nahrbtnik in hitro odhitela domov. Odšla je v sobo, zaprla vrata in knjigo odložila na mizo. Bučko je praskal po vratih.  Maja mu je odprla vrata. V gobčku je nekaj držal. Ključek. Ključek! Maji se je posvetilo. Hitro je vzela ključek iz gobčka. Stekla je do mize, vtaknila ključek v ključavnico na knjigi in ga obrnila. Zaškrtalo in počilo. Ključavnica se je odklenila. Maja je vzela Bučka v naročje, ga močno objela in cmoknila na smrček. Zazdelo se ji je, da ji je Bučko pomežiknil.

     Zjutraj je odprla knjigo in…..Zbudila se je sredi jase. Jasa je bila prečudovita. Tam je bilo jezero, metulji, srne, celo drevesna hišica je bila tam! Pogledala je v jezero in se vprašala: »Sem to jaz?«

     Postala je vila. Njeni dolgi rjavi lasje so bili spleteni v kito in nosila je belo obleko. Celo krila je dobila. In tudi ušesa so se spremenila! Ozirala se je okrog in se spraševala, kje je.

     Kar naenkrat je za njo stala druga vila, ki ji je ponudila čaj in ji razložila, kje je in zakaj so izbrali ravno njo.

     V roke ji je dala pismo in rekla: »To pismo je zate. Dal mi ga je kralj Esim. Preberi.«

     V njem je pisalo: »Draga Maja! Med bivanjem v Čarobnem gozdu boš dobila tri naloge. Če vse uspešno opraviš, boš rešiteljica te vasi. Ampak previdno! En sam napačen korak te lahko uniči.«

     Maja ni bila strahopetna, a jo je vseeno malo zaskrbelo. Vprašala je vilo, kakšna nevarnost grozi vasi. Vila pa se je samo nasmehnila.

     Naslednje jutro jo je zbudil vonj po svežih palačinkah in sadnem čaju. Hitro je vstala, a ni vedela, kaj naj obleče. Vprašala je prijateljico Evo. Eva ji je pokazala veliko omaro. Maja je odprla omaro. Ni vedela v kaj naj se obleče, potem pa je zagledala modro bluzo in črne hlače. Usedla se je za mizo in se najedla palačink. Eva je vstala in ji rekla, naj se pripravi na delo. Maja je vzela nahrbtnik in vanj dala vodo, pisalo, list papirja in knjigo iz knjižnice. Eva ji je v roke potisnila novo pismo. Pisalo je: »Tvoja prva naloga je, da greš v Vrt ljubezni in z urokom, ki je v tvoji knjigi, preprečiš rast strupenih ovijalk, ki se pojavljajo enkrat na leto.«

     Takoj sta se odpravili na pot. Ko sta prišli v Vrt ljubezni, je bil ta že čisto prepleten z ovijalkami. Maja je vzela zlato knjigo, poiskala urok in ga glasno prebrala. Nič se ni zgodilo. Prebrala je urok še enkrat, nato pa z roko odstranila ovijalke z gugalnice. Eva jo je opazovala z odprtimi usti. Vrt ljubezni, ki je bil prej čisto zarasel in prepleten z ovijalkami, se je naenkrat osvobodil. In prikazale so se čudovite gredice, ki so bile polne pisanih cvetlic in potke, ki so bile posute z biseri in dišalo je prečudovito! Povsod je bilo slišati ptičje petje.

      Odpravili sta se domov. Tam ju je čakalo vabilo. Odprli sta ga. Bilo je vabilo na zabavo.

      Naslednji dan sta odšli na mini zabavo. Odpeljali sta se z mini skuterjem. Bila je zabava o palačinkah. Zelo sta se zabavali v druženju s prijatelji. Na zabavi je bilo res veliko palačink. Imeli so čokoladni namaz, pet vrst marmelad, med…In ko so vsi postali žejni, je bil tam tudi čaj.

     Naslednji dan je Maja zaskrbljeno vprašala Evo: »Eva, ali mojih staršev ne skrbi, ko me ni doma?«

     Eva je odgovorila z mirnim glasom. »Ne skrbi, Maja. Ko v naši vasi mine en dan, pri tebi doma mine minuta.« Maja si je oddahnila.

     Odpravili sta se v sobo in zaspali.

     Zjutraj sta najprej odšli do nabiralnika, kjer ju je že čakalo novo pismo.

     »Maja! Novo nalogo imaš!« je vzkliknila Eva. PIŠE: »Ta naloga je zelo pomembna. Obiskati moraš vse parke v vasi (TRIJE PARKI). Ker vse več bitij iz Temačnega gozda uničuje drevesa v parkih, jih moraš spet posejati. Le tako bo naša vas preživela. V nabiralniku so semena.«

     Pojedli sta zajtrk in se odpravili v prvi park - Park zdravja. Eva je brala knjigo, da ne bi motila Maje pri delu. Maja je morala posejala veliko semen, saj je bilo precej dreves posušenih. Nato sta odšli v drugi park -  Vrt ljubezni. Tam je Majo čakalo malo dela. Ker je ta park rešila strupenih ovijalk, si je veliko dreves opomoglo in spet ozelenelo. Posejala je le nekaj semen. Zadnji park, ki sta ga obiskali, je bil Park prijateljstva. Ko je Maja posejala zadnja semena, sta odšli v pekarno po sveže rogljičke.

     Naslednjega dne je Majo v poštarjevi torbi čakalo novo pismo. Odprla ga je. Pisalo je: »Maja! Izvrstno si opravila prvi dve nalogi. Čaka te še tretja naloga. Ta je zadnja. Če jo uspeš opraviti, boš rešila Temačni gozd. In tudi ta bo postal čaroben in lep. Vzeti moraš knjigo in po portalu poslati zlobnega čarovnika Magdusa v TEMO. Magdus je kralj Temačnega gozda. Portal ustvari z urokom iz knjige. SREČNO!«

     Naslednje jutro, ko je Eva še spala, je Maja vzela nahrbtnik in knjigo in odšla na pot. Bilo jo je strah, hkrati pa je bila navdušena.

    Ko je prišla v Temačni gozd, je poiskala pot do palače kralja Magdusa. Za začetek je v majhno jamo zaprla stražarje, da je ne bi mogli ustaviti. Skrila se je v kot velike črne palače. Prelistala je knjigo do strani, kjer je pisalo o portalu. Magdusa je zamotila z urokom domišljije. Ta urok je povzročil, da je videl zmaje, morske deklice in druga nenavadna bitja. Med tem je hitro ustvarila portal, in z urokom letenja poslala Magdusa  skozenj. Ko je bil urok končan, je velika črna palača postala prečudovit mavričen grad. Temačni gozd se je spremenil v pravljično deželo.

      Ko je Maja prišla v vas, so proslavili. Kralj Esim je Maji dal kuverto. Po dolgih stopnicah se je Maja vrnila domov. V svoji postelji je odprla kuverto. V njej je bil zlat ključ. Vedela je, da je ta ključek od vrat Čarobnega gozda. Komaj je  čakala, da spet vidi Evo, metulje, barve gozda…

     Vsa srečna je zaspala in bila v objemu sanj.