Glasovalna številka: P246

Lena Klajnošek

POREDNA LISICA

OŠ Mladika Ptuj

 


Nekega vročega poletnega dne se je žejna in izčrpana lisica sprehajala po gozdu. Po dolgi in naporni poti si je želela, da bi našla malo vode, da bi se odžejala. V daljavi blizu Mlačanove kmetije je zagledala vodnjak. Bila je presrečna in navdušena, da se bo lahko napila ter kasneje nadaljevala pot do doma. Ko je prišla do vodnjaka, je videla, kako čista je voda. Želela je popiti kar vso vodo. Vendar je bila voda v vodnjaku zelo plitva ter težko dostopna. Ko se je lisica iz leve in iz desne trudila, da bi dosegla vsaj kanček vode, je z glavo naravnost padla globoko v vodnjak. Bila je poškodovana, vendar se je končno lahko napila ter si malo odpočila. Po nekaj urah počitka je želela nadaljevati pot, vendar ni mogla iz vodnjaka. Klicala je na pomoč, da bi jo kdo slišal, vendar zaman. Lisica je od utrujenosti zaspala.

Mimo vodnjaka je prišel kozliček, da bi tudi on popil malo vode. V vodnjaku je videl lisico ter se odločil, da ji bo pomagal. Bil je zelo dobrosrčen in je vedno vsem pomagal. Ko se je sklonil, da bi lisici podal vejo, jo je lisica zgrabila, se rešila ter kozlička potisnila v vodnjak. Grdo se mu je krohotala ter zbežala.

Na poti se je lisica ranila. Šepala je. To je bila kazen, ker je bila nesramna do kozlička. Kozliček je bil razočaran in razburjen, ker je želel lisici samo pomagati. Ona ga je grdo ogoljufala. Ker pa je bil kozliček prijazen do ostalih, se mu je njegova dobrota povrnila. Kmet Mlačan je prišel do vodnjaka, da bi nalil vodo za svoje živali. V vodnjaku  je zagledal kozlička ter ga rešil. Ker je bil kmet prijazen in ker je videl, da je bil kozliček prestrašen, mu je prinesel vrč sočnega korenčka ter zelenjavo pridelano na njegovem vrtu. Kozliček se mu je zahvalil ter ga prosil, če bi lahko ostal na njegovi kmetiji, saj nima doma. Ker je Mlačan bil dobrega srca, je kozlička sprejel na svojo kmetijo. Kozliček je bil presrečen, saj je na kmetiji dobil veliko novih in iskrenih prijateljev. 

Tako so vsi živeli srečno do konca svojih dni.