Glasovalna številka: PR106

Jure Avsec

MONOLOG NESPEČNEŽA

OŠ Zadobrova

 

Jutri je nov dan, jutri je nov dan, jutri je nov dan … Ležim v postelji in sen mi nikakor ne leže na oči. Naj štejem ovce? Ne, raje pomislim na jutrišnji dan.

Jutri je četrtek. Ponavadi me čaka šest ur pouka, a jutri bo drugače, saj gremo s sošolci v kino Kinodvor. Ogledali si bomo francoski film Novi mulc. Le o čem bo govoril? Mi bo všeč? Lahko bi pogledal na internet in si prebral vsebino, vendar se raje poigravam z mislimi. Bo mulc mojih let? Bo nov na šoli? Kako se bo vživel v razred?

Kaj zlahka si predstavljam, kaj se bo dogajalo. Na sedanjo šolo sem prišel, ko sem že dve leti pred tem obiskoval neko drugo ljubljansko osnovno šolo. Še danes se spomnim prvega šolskega dne v novi šoli. V razredu sem poznal le eno dekle. Vse je bilo novo, novi sošolci, učitelji, prostori in tisoč novih stvari, ki so se zdeli kot delčki velikanske sestavljanke. Toda imel sem srečo. Košček za koščkom sem postavljal na prava mesta in kmalu sem sestavil sliko, katere bistveni del sem postal tudi sam. Novi obrazi so kmalu postali moji znanci, sošolci, prijatelji. Tudi vse učitelje sem kmalu spoznal. Hodniki niso več spominjali na labirinte in z veseljem sem se vračal v prostore, ki so postali moj drugi dom.

A jaz sem bil takrat še otrok in otroci so lažje prilagodljivi kot najstniki. Najstniki želimo ugajati, želimo biti priljubljeni pri fantih in dekletih. Za čast in slavo smo pripravljeni storiti marsikatero neumnost. Bo junak filma posegel po cigaretah, alkoholu, mamilih? Se bo zapletel v mrežo nasilja, izsiljevanja in laži? Bo ugovarjal staršem in učiteljem? Bo poskušal ugajati svojim novim sošolcem? Si bo pridobil prve ljubezenske izkušnje?

Verjamem, da je najstniku težje menjati šolo in družbo. Tudi moji sošolci, ki so se prešolali v višjih razredih, so ušpičili marsikatero krepko, da smo jih opazili in sprejeli medse. Pasti današnjega časa le čakajo, da jim nasedemo. Svetovni splet je lahko zelo uporaben, a hkrati tudi zelo zahrbten. Slike in zapisi, ki se znajdejo na njem, nas lahko spremljajo celo življenje. Lahko so pogubni v najbolj odločilnih trenutkih naših življenj.

Želim si, da bo film poučen in bom lahko dogodke iz filma koristno uporabil v svojem vsakdanu ter se o njem pogovarjal z odraslimi.

Moje veke so vse bolj težke. Počasi tonem v spanec in že pol v snu mi v mislih odzvanja: »Jutri je nov dan.«