Glasovalna številka: PR116

Iva Votek

PROSTA URA

OŠ Beltinci

 

Vsako jutro je bilo enako. Katarino je v šolo pripeljala njena mama, s svojim novim, bleščečim Mercedesom AMG. Večina fantov je v šolo prišlo s kolesom, dekleta so prišla peš, nekateri učenci pa so se pripeljali s avtobusom.

V garderobi drugih letnikov so nekatera dekleta tekmovala v tem, kateri uspe najbolj odštekan  »selfi«, nekaj fantov je tičalo na Facebooku, večina pa je prepisovala nalogo od Blaža.

Blaž je veljal za največjega pametnjakoviča, bil je, kot so ga imenovali njegovi sošolci, največji piflar v celem drugem letniku. Blaž je tudi izgledal kot piflar. Imel je velike okrogla očala kot Harry Potter, zobni aparat in lase, počesane na eno stran.  Za sošolce je bil dober le takrat, ko so ga rabili za prepis domače naloge in za pomoč pri učenju.

Ana in Martina sta se pogovarjale o različnih stvareh in, seveda, delale »selfije« . Bili sta najboljši prijateljici  že od prvega razreda osnovne šole. Velikokrat sta se  sprli in se naslednji dan spet pobotali.

Mitja se je s svojimi prijatelji pogovarjal o športu, govorili so o tekmah, ki jih pričakujejo. Bil je najboljši košarkar na gimnaziji. Pri športu mu nihče ni bil kos in vsi so ga občudovali. 

Liam  je ravno prišel v garderobo in do konca popil svoj energijski napitek ter ga vrgel  Katarini v glavo. Katarina se je obrnila, ga jezno pogledala in se vrnila k branju knjige.  

Liam je največji frajer na šoli.

Katarina je mestna bogatašinja.

 

Med poukom sta si  Liam  in Tim pošiljala pisemca, dokler ju pri tem ni ujela profesorica matematike.

Rekla jima je: »Tako, ker ne poslušata razlage, bosta dve uri po pouku delala dodatno nalogo!« » Blaž, ti boš pa ostal in poskrbel, da bosta res ostala in naredila nalogo.«

Ko je bila na urniku ura športne vzgoje, so fantje igrali Mitjevo najljubšo igro. Košarko.

Mitja je podajal žoge, ampak pri tem je naredil neroden gib in padel na tla. Hotel je vstati,  a ga je noga preveč bolela. Vsa dekleta so pogledala, kaj se dogaja in takoj prihitela k Mitju. Učitelj je prišel iz kabineta in takoj stekel do njega. Pogledal je, kaj se je zgodilo in odhitel do šolske zdravnice. Prijatelja sta Mitji pomagala priti do stola.

Šolska zdravnica je bila starejša gospa s velikimi očali. Mitju je začela povezovati gleženj in mu pri tem rekla, naj pokliče starše in naj se takoj odpravijo na urgenco, da naj mu naredijo rentgenski posnetek. Mitja ji je rekel, da njegova starša delata do 15.00 ure in da bo zato kar počakal, da ponj pride mama.  Šolska zdravnica je odšla in Mitja je preostanek ure opazoval igro deklet.

Pri uri slovenščine so imeli dijaki analizo testov. Velika večina dijakov je dobila odlične ali prav dobre ocene. Ela je bila zelo dobra dijakinja, saj je večinoma imela same petice. Pri tem testu pa je naredila nekaj groznih napak in dobila oceno tri. Profesor Matjaž ji je povedal, da mora danes priti k dopolnilnemu pouku . Ela je bila zelo razočarana in ta oceno jo je spravila v jok.  Teja je edina v razredu dobila negativno oceno. Teja ni bila ravno dobra dijakinja. Vsem vrstnicam je hotela pridigati o lepoti, modi, ličenju in manikuri. Temu je posvetila tudi veliko svojega časa in se zato ni učila. Profesor ji povedal enako kot Eli – morala bo priti k dopolnilnem pouku. Ela je še celo uro tiho  jokala.

Pouk  se je hitro  hitro končal. Zunaj je lilo kot iz škafa in zato je veliko dijakov ostalo v šoli. Veliko  dijakov je odšlo v bližnji lokal. Tudi Ana in Martina sta odšli na latte macchiato  v bližnjo kavarno. Ana  in Martina sta vsak teden šle na pijačo in potem sta tam potem več kot dve uri blebetali in se pogovarjali o najrazličnejših stvareh  in opravljali vsakega, na kogar sta se spomnili.

Liam, Tim in Blaž so iskali prosto učilnico, dokler niso prišli do glasbene učilnice, a v njej so že bila dekleta: Katarina, Teja in Ela. Blaž je sicer hotel vstopiti in jih pozdraviti, medtem pa sta Liam in Tim obrnila oči in že hotela oditi, ko se je oglasila Katarina: »Nobena druga učilnica ni »fraj«!« Potem se je oglasil Liam: »Prekleto, zdaj bom moral s temi avšami čakati celi DVE URI!«  Fantje so se usedli v zadnjo klop. Liam je na plano privlekel razcapani zvezek in začel  delati nalogo.  »Ko bi imel vsaj dva evra, da bi šel na pir,« se je spet oglasil Liam. Nenadoma pa so se odprla vrata in vstopila je Nina … v ustih je imela prižgan cigaret.

Nina je včasih plesala balet, ampak enkrat si je tako poškodovala koleno, da ni več zmogla plesati in od takrat naprej je bila predrzna frajerka, vedno oblečena le v črno barvo.

Nina se je usedla v predzadnjo klop, iz žepa potegnila svoj LG in začela poslušati glasbo.

Ela se je učila slovenščino in pri tem delala popravo testa. Pri sebi je imela tudi Katarinin test. Katarina je namreč pisala pet.

Teja je iz torbe vzela svoj temno rdeč lak za nohte in si začela na nohte nanašati lak . Nenadoma so se odprla vrata in vstopil je Mitja, priskakljal do prve vrste, se težavo usedel in  prižgal telefon. Začel je gledati Facebook.

Katarina se je učila in brala knjigo. Postalo ji je dolgčas, zato je vstal ter se sedla za klavir in začela igrati Beethovnovo  Moonlight Sonato. Potem pa se je prvič danes oglasil Tim: »Pa daj no, ne vidiš, da se učimo, sicer pa jaz ne misim nekega Mozarta poslušati!«. Katarina mu je odgovorila: »Če te kaj moti, si lahko kupiš čepke za ušesa, sicer pa to sploh ni Mozart, to je Beethoven!«  Vendar pa je kljub vsemu prenehala z igranjem svoje najljubše sonate. Še vedno zdolgočasena je začela pogovarjati s Tejo, česar nikoli ni počela. Teja ji je za njene dolge lase predlagala lase splete v kito ali v prelepo figo. Za njen nežen obraz pa  ji je predlagala tudi nekaj ličil, a ji je potem Povedala, da se boji svoje mame. Če bi jo namreč mama dobila naličeno, bi gotovo vsaj dva tedna preživela v hišnem priporu. »Hm, imava eno uro in pol časa, da te naličim, spletem kito in spet očistim obraz,« je predlagala Teja. » Pa naj bo,« je iz čistega dolgčasa privolila Katarina. Teja je iz torbe vzela veliko toaletno torbico in iz nje vzela vse, kar je bilo potrebno za ličenje, česanje in delanje frizur. Katarini je najprej naredila preprosti  konjski rep in ji na veke začela nanašati svetlo rjavo senčko. Med nanašanjem ji je govorila, kako lepe oči ima. Katarina je namreč imela smaragdno zelene oči. Ko je Teja na Katarinine oči nanesla več odtenkov svetlo rjave barve, ji je začela dodajati maskaro in ji naredila še bolj izrazito dolge in čudovite trepalnice. »Tako,« je vzkliknila Teja. »Tvoje oči so vsaj še trikrat lepše,« je še zadovoljno vzkliknila. Teja se je lotila še Katarininih las. Vzela je mini krtačo za lase in ji začela česati lase. Teja je vedno hotela imeti tako lepe lase kot Katarina, poskusila je že vse možne šampone za lase, vse balzame in vsa olja, a ji ni nikoli ni uspelo. Spletla ji je čudovito kito, ki se je prepletala iz desne proti levi. Katarina je po Tejini preobrazbi izgledala kot lončena punčka v izložbi trgovine.

»Še nekaj manjka,« je premišljujoče rekla Teja. »A, že vem: rdečilo,« je zmagoslavno vzkliknila.

Čisto na dnu njene toaletne torbice je bilo majhno rdečilo. Previdno je rdečilo nanesla na Katarinine ustnice. »Tako, čudovita si,« je še rekla. Katarina se je le nežno nasmehnila. Teja je pripomnila, da ji manjka samo še gala obleka in izgledala bi kot hollywoodska zvezda. Podala ji je ogledalo in Katarini se je spet nasmehnilo in končno je spregovorila: »Veš, ti bi bila lahko profesionalna hollywoodska maskerka.« Katarina se je obrnila nazaj, kot bi se hotela pokazati še drugim. Liam je ravno končal z nalogo, pogledal gor in zagledal Katarino. Za hip je otrpnil in jo nekaj sekund le z občudovanjem opazoval, potem pa planil v smeh. »Hej, Tim, poglej jo, taka je kot čarovnica!« Tim jo je pogledal in tudi on padel v smeh.  Katarini se je videlo, da se v sebi bojuje s tem ali plane v jok ali ju naj diplomatsko prezre. Navsezadnje se je odločila, da jima sploh ne bo posvečala pozornosti. Blaž pa ji je prijazno rekel, da je čudovita in da naj Liama in Tima sploh ne posluša.

Nenadoma  je Timu postalo slabo in v obraz je postal ves zelen. » Tim, je s teboj vse OK?« ga je vprašal Liam. Tim je še v isti sekundi zbežal na stranišče.  Čez nekaj minut se je Tim vrnil iz stranišča in rekel, da je verjetno kaj staknil in da mora domov. Liamu je naročil, da naj gre profesorici  matematike povedat, da je moral domov. Timu je bilo tako slabo, da sploh ni mogel poklicati domov, tako da je to moral namesto njega storiti Liam. Poklical je Timovo mamo in ji rekel, naj pride čimprej po njega.

Teja in Katarina sta se poglobili v pogovor, ko je Teja kar vprašala Katarino, če bi lahko za njen rojstni dan šli na pijačo in potem še v kakšen klub. Ko se je oglasil Liam: »Saj pa ona se ne druži z nami, navadnimi smrtniki!« »Saj pa to ni res, jaz pač ...,« se je hotela izgovoriti Katarina. Liam je z hudobnimi nasmeški še naprej pritiskal nanjo, dokler ni planilo iz nje: »Veste, če sva z mama bogati , še ne pomeni , da sva srečni!«  Katarina je zares bruhnila v jok. Povedala jim je vse: od tega, kako jo mama sili v to, da mora igrati klavir, da se ne sme družiti s prijatelji in da se mora namesto tega cele dneve učiti in brati knjige, katerih sploh noče brati in da ji ne dovolijo, da bi bila normalna najstnica.

Takrat je zazvonilo in končala se je sedma ura. Teja je začela tolažiti Katarino, Liamu pa pokazala sredinec. Petminutni odmor se je končal in vsi so se spet zbrali v učilnici. Ela je povedala, da je tudi njo strah, kaj bodo rekli starši na oceno dobro. Mitja ji je svetoval, naj za  oceno sploh ne pove in da si jo naj jutri popravi,  saj imajo dobro profesorico, ki  ji bo zagotovo dovolila, da si bo oceno popravila na odlično. Rekel ji, da on to dela ves čas in da starša sploh ne posumita. Liam je po dveminutni zamudi končno prišel v učilnico. Predlagal je, da bo on psihiater in vsi ostali njegovi pacienti. Ko je to izrekel, se je začel na ves glas krohotati. Zresnil se je in rekel, naj se vsi udobno namestijo. Teja je sedla na mizo, Ela je sedla na okensko polico, Katarina pa je naprej mirno sedela za mizo. Najprej je Liam začel govoriti o sebi in o tem, kako starša sploh nič ne moreta proti njemu, ker lahko dela kar hoče. Govoril je tudi o tem kako je pobegnil na zabavo, ko je imel  hišni pripor. V sobi za omaro je imel skrito lestev, splezal po njej in odhitel na zabavo. Ob tem se je spet začel na ves  krohotati. Liam je bil eden običajnih najstnikov: že pri trinajstih si je prižgal prvo cigareto, pri dvanajstih že spil prvo pivo.

Naslednja je bila na vrsti Ela. Ona je zelo rada pretiravala, za vsako slabšo oceno od pet je začela jokati. In nihče ji ni smel povedati kakšne šle, ker se je po tem zelo razjezila. Ela je bila tudi zelo zamerljiva in zelo otročja. Ela – cmera.

Za Elo je prišel Mitja.                                                                                                                    Mitja je bil športnik, to je vedela cela gimnazija. Mitja je že od tretjega leta sanjal, da bo nekega dne igral košarko. In to se je tudi zgodilo. Njegova starša sta bila zelo ponosna na nanj.

Blaž je bil naslednji, ki je začel govoriti.  Že takoj je bilo opazno, da je zelo prijazen in pameten fant. V bistvu sploh ni bil piflar, ampak le vedoželjen. Tudi Blaž je Katarini stal ob strani, povedal ji je, da sta starša tudi njega silila, da je moral igrati violino. Ampak se je uprl, se izpisal in se začel posvečati samo šoli.    

Teja je bila zelo brezskrbna; njena mama se za njeno šolo ni zmenila. »Da ne bi kdo narobe razumel, moja mama me ima rada, kupi mi vse kar hočem, obe sva nori na ličila,« je rekla Teja. Teja je že v tem šolskem letu menjala tri fante. Teja se ni rada učila. Šolo je nasploh sovražila.

 »Veš, Katarina, jaz pa mislim, da bi se ti tudi morala upreti svoji mami, če pa ne bi šlo drugače, pa bi se morala pogovoriti s socialno delavko,« je rekel Blaž.

»Ne vem, no…,« je premišljevala Katarina.

»Če bi lahko prepričala svojo mamo, da bi ti dovolila biti taka kot mi, bi se lahko družili,«  je pomirljivo rekel Liam.     

»Prosim, Katarina, poskusi,« je trmasto govorila Teja

Katarina je navsezadnje privolila. Ela je Tejo in Katarino opozorila, naj si gresta odstranit ličila, da ne bosta prepozni.

»Lahko grem z vama?« je vprašala Ela. Teja in Katarina sta obe na v en glas vzkliknili, da lahko.

Dekleta so odhitele na  stranišče in se začele pogovarjati.

Teja je Katarini čistila obraz, ko je Ela rekla: »Mislim, da je Liam zaljubljen vate, Katarina!«

Katarina je odgovorila: »Eh, zakaj pa bi bil nekdo zaljubljen vame?«

Ela je Katarini začela česati njene dolge lase. Govorile so o fantih in o tem, kako so včasih nori, ampak vseeno brez njih ne bi bili takšen kul razred, kot so.

Prišle so nazaj in ravno je zazvonilo. Katarina in Teja sta skupaj odšli do garderobe, dokler ni do njiju prihitel Liam. Teja je odšla naprej, da sta lahko onadva govorila. Izmenjala sta si številke in Liam  ji je  obljubil, da jo bo danes zvečer poklical. Katarina je v obraz zardela in skupaj sta odšla do garderobe. Liam je Katarino pospremil do klopi, kjer je čakala svojo mamo. Tik za tem se je pripeljal srebrn avtomobil. Katarina je hitro skočila vanj in z mamo sta se odpeljali proti domu.

Mama je Katarino vprašala kako je bilo v šoli in Katarina ji je odgovorila, da neverjetno super. Na poti domov je vprašala mamo, zakaj se ne sme ličiti. Mama ji je jezno odgovorila, da je še pač premlada in da naj neha s takšno temo. Katarina je še naprej pritiskala na mamo. Postavljala ji je vedno nova vprašanja, o tem, zakaj preprosto ne more biti normalna najstnica. Rekla ji je, da več ne bo igrala klavirja, da ima vsega dovolj. Takrat je mami prekipelo: »Ne, Katarina, klavir moraš igrati, ker imaš talent  in to moraš izkoristiti, moraš se družiti s vrstniki, ki so v takšnem družbenem razredu kot ti, ličiti pa se pač ne smeš, če jaz povem, da ne, potem pač ne. Zdaj pa tiho. Prosim, ne piši si sporočil in ne druži se s temi primitivnimi otroki. Telefon ti bom za dva dni vzela. Uči se.« Katarina je planila v jok, začela je histerično jokati. Mama jo je poslala v sobo. »Ampak mama, prosim, ne ukazuj mi toliko.« Katarina je jokala in zagrozila, da tako ona tako ne bo živela. V solzah je potonila v sanje.

 

Čez dva dni je Katarina spet dobila nazaj dobila svoj telefon. Mama je prišla v njeno sobo in ji rekla, da je danes v nočni izmeni. Mama je bila namreč priznana zdravnica. Zabičala ji je, naj ostane doma. Katarina je bila vesela, ker je končno dobila nazaj telefon.

V šoli je Katarina komaj čakala,da pridejo prijatelji. Ko so končno prišli, je Katarina veselo vzkliknila, da danes končno lahko gredo v klub, da se lahko danes zabavajo po svoje, kakor želijo le oni. Vsem se je narisal nasmeh na obraz. Liam je rekel, da lahko njegova mama pride po njih in da lahko gredo v Capri ob 21. uri.  Pouk se je hitro končal in Katarina se je hitro odpravila domov.  Še hitreje se je zvečerilo, mama se je hitro odpravila v službo in Katarina je ostala sama doma. Pogledala je na uro: osem zvečer. Začela se je oblačiti. Oblekla je  črno obleko z zlatim pasom in zlato zadrgo, obula pa je mamine visoke črne petke. Naličila se je podobno, kot jo je naličila Teja. Devet zvečer in Liamova mama je prispela. Hitro se je usedla v avto in odpeljali so se v Capri.  Katarina se še nikoli v življenju ni tako zabavala. Spila je ogromno piva. Prvič je poskusila kaditi. To je bil njen najlepši dan v življenju.

 

Naslednje jutro, ko se je zbudila, je mislila, da ji bo razneslo glavo, bilo ji je tako slabo, vendar ni mogla bruhati. Ravno, ko je hotela vstati in se hitro stuširati, je v njeno sobo prišla mama. Vprašala jo je, kaj se dogaja in zakaj tako smrdi. Posumila je, da je kadila. Ko je videla njen obraz, ves zabuhel in razmazan od ličil, je vedela kaj se dogaja. Ko je Katarina priznala, da je bila ponoči v klubu, je sledila kazen; odvzem telefona, računalnika in prepis na drugo šolo. To je Katarino čisto strlo.

Naslednji dnevi v šoli so bili enaki kot vedno: klavir, učenje za petice in mamini nenehni strogi pogledi. Nekega petka pa se je Katarina odločila, da bo temu naredila konec.

Zaklenila se na šolsko stranišče …

Ko je Teja med uro odšla na stranišče, je na tleh našla Katarino s prerezanimi zapestji.

Katarina se je zbudila v bolnišnici, obdana z rožami in medvedki. Ob njej je sedela mama, vsa objokana. Mama ji je rekla, da ji je žal in da je za vse to kriva ona.  Mama jo je močno objela in ji rekla, da jo ima rada najbolj na svetu. V naslednji dneh so jo obiskali skoraj vsi sošolci. Čisto vsak dan je k njej prišel Liam in ji nekega dne prinesel velik rdeč plišasti srček.