OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Teja Rosa

Fantazijski roman

336 strani, A5 format

Redna cena: 23,90 EUR

Spletna cena - s 25% popusta: 17,93 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Mlada Melanie se niti ne zaveda, kakšna usoda ji je bila položena v zibko, dokler je pri rosnih šestnajstih letih svečenik Noo ne vzame za vajenko, da bi jo pripravil za težko nalogo, ki je pred njo - postati svečenica in še ... Bo pogumno in bojevito dekle zmoglo rešiti deželo pred zlom, ki ga prinaša Kralj s svojimi privrženci, o čemer govori tudi legenda o sedmih Soncih? Se bo poslednja bitka izkazala za usodno? In kako krvava bo cena za svobodo?

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Naslednjega jutra se je Melani zbudila z veliko kepo v želodcu. Noč je bila prekratka, bila je utrujena in brez moči. Spala je slabo in misel na popoldan, ko se bo borila s Kraljem, se ji je zdela povsem nemogoča. Tiho je zavzdihnila in si šla z roko skozi lase. Pogledala je Timoka, ki je spal poleg nje in ga poljubila na lice. Noevo ležišče je bilo prazno. Vedela je, da se zunaj že pripravlja na bitko. Rahlo je stresla Timoka, da se je zbudil.

Zmaji so jo že navsezgodaj poklicali, da bi preverila njihovo delo, zato je morala oditi.

Ko je zagledala povsem gladko, svetlečo ploščo, je osupnila. V širino je merila za višino enega moža, v dolžino za dva. Zmaji so ji povedali, da so delali celo noč.

Nejeverno jih je pogledala. To je bilo natanko to, kar je potrebovala. »Pa bo delovalo?«

»Moralo bi,« je dejal Aneo.

Melani je zmajala z glavo. »Kaj lahko storim, da se vam oddolžim?«

»Prinesi deželi mir,« je tiho rekel zmaj in zaprl oči.

Plavolaska se je naposled priklonila in se vrnila v tabor.

Čakalo jo je še ogromno dela.

***

Vrnila se je k šotoru, da bi preverila, če je Timok že vstal. Šotor je bil prazen. Vzela je svoj plašč in se ogrnila. Zrak je bil ledeno mrzel, segal ji je do kosti in jo zbadal v otopele mišice.

Polglasno je zavzdihnila. Pomlad je bila tako rekoč že pred vrati, vendar narava tega takrat očitno ni vedela.

Zaprla je šotor in se obrnila. Morala je poiskati Noa.

Našla ga je ob ognju, kjer je svečenikom razlagal o ogromnem ogledalu, ki so ga naredili zmaji. Ko je zagledal Melani, jo je povabil k sebi.

»Ogledalo je pripravljeno,« je dejala. »Zmaji so svoje delo odlično opravili. Upam le, da bo delovalo.«

»Tudi če ne bo, Melani, pripravljeni smo.«

Resno je prikimala in se ozrla po množici svečenikov. Vedela je, da jim mora povedati nekaj spodbudnega, nekaj, za kar se bo vredno boriti. In umreti.

»Svečeniki!« je vzkliknila. »Danes je napočil dan, ki smo ga vsi dolgo čakali. To ni dan maščevanja! To je dan pravice. To je dan, ko bo dobro zmagalo nad zlom, ko bo svetloba znova premagala temo. Danes ni dan, ko bo naša vera umrla. Danes je dan, ko se bo naša vera ponovno rodila in od današnjega dne bodo ljudstva te Dežele živela v miru. Čas je, da pokažemo, kdo smo in kaj smo. Čas je, da pokažemo, da se je za našo vero vredno boriti! Vedno.«

Svečeniki so divje zaploskali in svoje roke stegnili proti nebu.

Danes je dan, je pomislila Melani, ko bomo živeli ali umrli.

Ula je prosila, naj pošlje svečenike po ogledalo. Bilo je veliko in izredno težko, vendar so zmaji vanj naredili luknje za vrvi, da bi ga med bitko lažje dvignili.

Plavolaska si je šla z roko skozi lase. Razmišljala je, kaj vse še mora postoriti. Če bo njen načrt uspel, je zmaga skorajda zagotovljena. Kaj pa, če ne bo? Sredi množice je zagledala Timokov obraz. Poljubila je Noa na lice in se opravičila svečenikom. Potrebovala je še nekaj časa zase.

»Pojdi z mano,« je prosila Timoka. »Moram se umiriti in si zbistriti misli. Čaka me dolg dan,« je rekla in tiho zavzdihnila.

»Seveda,« je z nasmehom rekel Timok in jo poljubil. Z eno roko jo je objel okrog pasu in pustil, da sta se izgubila v temi.

***

Vrnila sta se hitro, saj so imeli še vsi veliko dela. Timok je bil zadolžen, da svečenike pripravi na napad z loki, v primeru, da moč Sedmerice ne bi bila dovolj. Noo je skrbel za napad z magijo, Ulo pa za to, da so vse palice svečenikov delovale brezhibno.

Melani se je umaknila na samo s Sedmerico, ki so pred bitko skupaj z zmaji opravili še nekaj obredov.

***

Sedmerica se je nenadoma zdrznila.

»Vrniti se moramo,« je dejal Lin.

Melani ga je prestrašeno pogledala, vendar je duh potrdil njene misli: »Čas je.«

Ko se je vrnila v tabor, so jo že vsi nestrpno pričakovali. Ulo ji je v roke potisnil oblačila. »Narejena so iz posebnega materiala, posebej za bitko. Pojdi!«

Iz šotora je stopila v belih hlačah in debeli tuniki z modrim odtenkom. Ulo je zadovoljno pokimal. »Plašč lahko obdržiš.«

Melani je prikimala. Tako ali tako ga je nameravala, saj je bil zrak še vedno ledeno mrzel in zdelo se ji je, da se z vsakim trenutkom še ohlaja.

Ptica, ki so jo poslali opazovalci, se je vrnila. Njeno sporočilo so poznali vsi: Napočil je čas.

***

Melani, Timok in Noo so stali v prvi vrsti, pred njimi je stala Sedmerica, zraven pa dvanajst svečenikov, ki jih je izbral Ulo. Ostali svečeniki so stali zadaj, oblečeni v nedolžno belino.

Stali so sredi travnika, ki so ga slabo osvetljevale bakle, in strmeli v črno noč. V daljavi je nenadoma zadonel zvok bojnega roga. Iz sence so na travnik počasi stopali Kraljevi možje.

Ko je Melani pred seboj zagledala večstoglavo množico, ki čaka na prihod svojega Kralja, jo je pri srcu neprijetno stisnilo. Pogledala je Noa in s prosto roko stisnila Timokovo dlan. V drugi roki je držala palico.

Stari svečenik se ji je opogumljajoče nasmehnil in jo stisnil k sebi.

Tiho je zavzdihnila in se obrnila proti množici na drugi strani travnika. Gledala je, kako njihov Kralj počasi stopa med njimi, med črnimi vojaki in privrženci Teme. Zajela je sapo in za trenutek zaprla oči. Končno je napočil čas, da pokaže, zakaj so jo Sonca izbrala. Ko je strmela v Kralja, na drugi strani travnika, so se ji oči divje zabliskale.