OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Sonja Lenarčič

Slikanica

24 strani, 19 x 19 cm

Redna cena: 18,05 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Četudi je nasilje, sploh medvrstniško, deležno vse večje pozornosti in se o njem vse pogosteje pogovarjamo, se včasih zdi, da želenega izida še dolgo ne gre pričakovati. Kajti nasilnežev ni nič manj, kvečjemu več. In tudi žrtev ni nič manj, žal. Pravzaprav se zdi, kot bi načelno stališče, s katerim se zoperstavljamo nasilju, ostajalo zgolj pri načelih, povzročitelji nasilja pa so - resnično - zaščiteni pred posledicami skorajda enako kot so zaščitene same žrtve. In tako se vrtimo in vrtimo v začaranem krogu, ki ne pozna pravega zmagovalca - resnici na ljubo smo poraženci vsi.

Zato je še toliko pomembneje, da z nenasilno komunikacijo znova in znova nagovarjamo mlade, jih opozarjamo na moč razumevanja, na to, da drugačnost sama po sebi ni nič slabega, predvsem pa v njih vzbudimo tisto veličino, ki je ključnega pomena za preobrat v pozitivni smeri - empatijo. V sklopu projekta Z domišljijo na potep 2016/17 smo zategadelj sodelujočim avtorjem v kategoriji Mentorji - nenazadnje so v 'prvih bojnih vrstah', saj se z medvrstniškim nasiljem soočajo vsak dan, zatorej ga tudi najbolje poznajo in prepoznavajo -, zadali za nalogo napisati zgodbo, s katero bi dodali svoj košček v mozaik enotne bitke zoper nasilje.

 

Pričujoča slikanica Tri zgodbe, ki ima s slednjim skupno le zunanjo podobo, je prva od izdanih nagrajenih besedil. Avtorica Sonja Lenarčič je, česar verjetno ni potrebno posebej poudarjati, po skoraj treh desetletjih dela v šoli dodobra seznanjena s problematiko nasilništva, zato je zgodbe treh 'drugačnih' več kot prepričljivo podala mladim, a tudi starejšim bralcem (otroci so žal naša ogledala, hoteli to ali ne) v razmislek in - upajmo - razumevanje ter posledično spoštovanje ali vsaj sprejemanje te njihove drugačnosti. Ob vsem naštetem pa je avtorica segla še dlje, bralcem je postregla s pojasnili o etničnih posebnostih drugačnih, njihovi kulturi, veri, o okolju, iz katerega izhajajo (Kosovo in Ukrajina) ...

Kot že rečeno - številni majhni kamenčki vendarle lahko na koncu oblikujejo velik in jasno obrisan mozaik. Vesela sem, da smo v Smar-teamu njegov del in upam, da se nam pridružite tudi vi.

 

Več pa si oglejte v slikanici ...