OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Urška Ponikvar

132 strani, A5 format

Redna cena: 21,90 EUR

 

Za naročilo knjige smo vam na voljo na e-naslovu: urska.ponikvar@gmail.com, za morebitna dodatna pojasnila pa na tel: 01/756 98 62 oziroma na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

 

O AVTORICI:

  • Sem Urška Ponikvar, magistrica znanosti s področja zakonske in družinske terapije (2010) ter univerzitetna diplomirana pedagoginja (2005). Svoje pedagoške izkušnje sem uporabljala pri delu z učenci s posebnimi potrebami na različnih osnovnih šolah in vrtcih. Delala sem kot svetovalna delavka, učiteljica za dodatno strokovno pomoč in individualno skupinsko pomoč ter učiteljica v oddelku podaljšanega bivanja. Imam pedagoško – andragoško izobrazbo ter opravljen strokovni izpit s področja vzgoje in izobraževanja.

  • Vodila sem programa Šola čustvene in socialne inteligence za mlade, Šola za aktivno starševstvo 1 in 2 ter izvedla predavanje o čustveni in socialni inteligenci za odrasle. Prav tako sem predavala na temo, kako izražam svoja čustva. Kot zakonska in družinska terapevtka sem izvajala terapije za posameznike, pare in družine. V društvu Novi paradoks sem delala v različnih stanovanjskih skupinah z osebami, ki imajo težave v duševnem zdravju. Nudila sem jim psihosocialno pomoč. V bližnji prihodnosti se veselim terapevtskega dela s posamezniki in pari ter morebitne nove knjige s področja medosebnih/partnerskih odnosov.

 

 

POVZETEK VSEBINE:

Zanimivo je, kako samoumeven se nam zdi partnerski odnos, še bolj pa preseneča prepričanje, da se stvari pač 'zgodijo' same od sebe, da se je potrebno 'prepustiti' toku (življenja, ljubezni, česar koli že ...), in če je partner pravi, nas čaka tisti pravljični konec: In živela sta srečno do konca svojih dni, če ne živita še danes ... Pa je res tako? Statistika, ta nebodigatreba veda, temu odločno oporeka. Število razvez narašča, zdi se, da je zakon le ena od postaj v življenju marsikoga. Tako pač v sodobnem svetu je, je najpogosteje slišati v zagovor temu. Življenjski tempo, pomanjkanje časa, takšne in drugačne obveznosti; še dobro, da kdo sploh ostane skupaj ... In vendar se nekje globoko v sebi vsi zavedamo, kako daleč od resnice so te trditve. Če v partnerski odnos - razen prvotne zaljubljenosti - ne vložimo ničesar, potem ničesar ne moremo niti pričakovati. In tu tiči pravi razlog za razpad številnih družin. Dejstvo je, da se moramo, če si želimo uspeti, truditi na vseh področjih v življenju, torej to velja tudi (oziroma predvsem) za partnersko zvezo. Vsak dan, celo življenje. Še pomembnejša vlogo pa igra dobra priprava na partnerski odnos oz. zakon. Kajti, kot pravi avtorica pričujočega vodnika:

Če je temelj trden, potem smo na dobri poti do kvalitetnega odnosa s svojim partnerjem.

A naj vas zapisano nikakor ne prestraši. Delo in trud sta lahko tudi zabavna. In to je bistvo, 'tisto nekaj več', kar nam ponuja knjiga Najin dnevnik, vodnik za pare v spoznavanju. Avtorici je uspelo nevsiljivo združiti razumljivo in berljivo predstavljene napotke (ki izvirajo iz njenih izkušenj strokovnega dela na področju psihoterapije), kako zgraditi trdne temelje v partnerskem odnosu, z razkrivanjem za marsikoga navidez nepomembnih - a za uspeh zveze še kako ključnih - lastnosti (vzorcev, videnj, pričakovanj ...) obeh partnerjev. S tem, ko partnerja v sproščenem vzdušju zapisujeta v knjigo svoje 'vsebine', je odstranjena ena glavnih ovir siceršnjega spoznavanja - ne počutita se ogroženo, zaradi česar sta lahko iskrena. Od tu dalje se bosta vsekakor dosti lažje usklajevala, si stopila korak naproti, skratka gradila temelje, ki obetajo ...

Dodati velja še, da - četudi je tako zapisano - knjiga ni namenjena zgolj parom v spoznavanju, dobrodošla bo tudi v marsikateri dolgoletni zvezi. Nič ne bo narobe, če malce 'osvežimo' svoje poglede na partnerja, se spomnimo tega in onega ... in utrdimo temelje skupne prihodnosti.

Knjiga Najin dnevnik, vodnik za pare v spoznavanju ni samo izjemen priročnik, ki teoretične napotke z aktivno animacijo obeh partnerjev spreminja v prakso, temveč je tudi edinstvena popotnica v partnerskem odnosu za vse in vsakogar. Podarimo jo sebi, partnerju, odraščajočim otrokom, prijateljem - vedno in povsod bo toplo sprejeta.

Naj za konec 'pohvalimo' še simpatično romentičen izgled tako zunanjosti kot tudi notranjosti knjige - zagotovo je daleč od suhoparnosti običajnih priročnikov in bo brez težav našla svoje mesto v vsakem kotičku vašega doma.

Želimo vam prijetno branje in izpolnjevanje dnevnika!

 

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Namesto običajnega vsebinskega izseka bomo to pot predstavili nekaj strani notranjosti knjige Najin dnevnik, vodnik za pare v spoznavanju, ki bodo same zase zgovorno pričale o tem, kaj vse obsega, seveda pa prilagamo tudi kazalo, da bo razpršen še zadnji dvom o širini in strokovnem pristopu k tej zahtevni tematiki.