OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Martina Nečemar

136 strani, A5 format

Redna cena: 21,90 EUR

Spletna cena - s 25% popusta: 16,43 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Sodoben roman Na obali med oblaki je v vseh pogledih DRUGAČEN roman.

ZARADI AVTORICE. VSEBINSKO. SPOROČILNO. IN NENAZADNJE ZARADI SAME IZDELAVE.

ZARADI AVTORICE:

Martina Nečemar, avtorica sodobnega romana Na obali med oblaki, zase pravi, da ni nič drugačna, le mi jo vidimo tako. Ovire, s katerimi se - po tridesetih letih življenja z diagnozo multipla skleroza - spopada v vsakdanjem življenju, so preprosto del nje, kakor je del nje tudi voziček, na katerem preživlja dneve. A zato ni življenje manj polno, le zajema ga z drugačno, morda celo obilnejšo žlico od večine. In ta obilnost, če hočete tudi presežek, volje in ljubezni do življenja, se brez dvoma odraža tudi v njenem romanesknem delu, katero je, razumljivo, razgrnilo zastor in nam dovolilo zazreti se v vsakdan skozi drugačno nedrugačne oči.

VSEBINSKO:

Naj povzamemo kar besede gospe Darke Valenčak, ki je v uvodu zapisala:     

Srečata se na spletu, ona in on, vsak s svojimi pričakovanji. Njuno dopisovanje je duhovito, nepredvidljivo, na trenutke adrenalinsko. Na dan prihajajo čustva, ranljivost, duhovitost in enkratnost. Njuna zanimiva značaja se razkrivata iz vrstice v vrstico, če si to želita ali ne.

Je drugačnost nje (ali njega) vendarle tista ključna komponenta, ki utegne začrtati sicer zabrisano mejo med spletno resničnostjo in realnostjo? Ali zgolj prebuditi negotovost, strah pred nepoznanim, drugačnim …

SPOROČILNO:

- Splet je dandanes globoko zasidran v naša življenja. Res je, mnogo stvari je olajšal. A mnogokje se njegove slabe plati že izkazujejo. Prevzel je velik del naše družabnosti, razvrednotil pozornosti, katerim je bilo potrebno prej vendarle nameniti nekaj časa in nenezadnje tudi dela, priklenil nas je pred zaslon, mnoge že v najobčutljivejših letih, jih opeharil za v razvoju še kako potrebno socializacijo. In - žal - zapolnil občutek praznine z navidezno polnostjo. Za nameček je prežet s pastmi, ki se jih v vsej širini niti ne zavedamo. Ali pa se jih, vendar si zavestno zatiskamo oči, kajti živeti pred ekranom je tako preprosto ...

- Razumsko drugačnost, invalidnost povečini sprejemamo, jo razumemo, nas ne moti, vsaj v besedah ne, toda vprašanje se postavlja, ali smo vendarle sposobni preseči nelagodje, strah, morda celo nezavedni, in osebo, ki je z drugačnostjo zaznamovana, sprejeti kot enakovredno.

IZGLED IN 'UPORABA' KNJIGE:

Da bi še podkrepili 'dopisovalno' zasnovo besedila, je roman Na obali med oblaki oblikovan kot prenosni računalnik, z odpiranjem po višini ter s pravokotnim, zaslonskim zapisom, za kar gre zahvala studiu NečeMARSonc, kjer so poskrbeli tudi za čudovite ilustracije, ki spremljajo dogajanje.

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Sreda, 23. marec

Nataša je s kozarcem vode v roki sedla za svojo delovno mizo. Na njej je bil koledar in vanj je označevala pomembne in zanjo manj pomembne dni v letu. Svoj točno določen prostor na mizi so imeli še lonček svinčnikov, namizna lučka in računalnik. Računalnik ji ni pomenil nič takega, brez česar bi ne mogla živeti. Predstavljal ji je zgolj dodatno okno v svet, blizu ali daleč proč.

Svoj kotiček je že zelo pogrešala in po dobrem mesecu zdoma je zdaj z veseljem spet vklopila računalnik. Popravila si je lase s čela, srknila požirek vode in se zbrano lotila pregledovanja elektronske pošte. V večini je šlo za reklame spletnih trgovin. Zaman je upala, da se je njihovega nadlegovanja uspešno znebila.

Vmes je bilo še stričevo sporočilo, da bosta s teto postala dedek in babica. Njena sestrična Ota dolga leta ni mogla zanositi, zdaj pa stric in teta z že kar pretirano silnostjo čustev, ki meji na obsedenost, širita novico med sorodstvo.

Nataša je globoko vzdihnila, zamrmrala, popila še malo vode in nadaljevala s prebiranjem.

Čakala jo je tudi pošta dobrega starega prijatelja, ki je že nekaj let živel na Japonskem, in pošta vseh tistih, s katerimi si je zgolj izmenjavala zanimive slike in čuda z vsega sveta, legendarne pripovedi ter modre misli. Ko je vse pregledala, je poiskala še spletne strani dnevnih časnikov, polne političnih novic, in revij z dogodki iz sveta zabave. Ob vseh škandalih in prešuštvih zvezdnikov se je morala nasmejati. Zanimivo se ji je zdelo, s čim si ljudje iz sveta zabave dvigujejo priljubljenost. Kaj vse so pripravljeni narediti za svojo prepoznavnost …

Dobila je voljo in navdih, da si tudi sama ustvari svet zabave, svoj lastni svet, in sicer tam, kjer nihče nikogar zares ne pozna in o nikomer nič ne ve.

Izbrala je portal, kjer je moč pridobivati prijatelje za dopisovanje in klepet, kakor tudi za avanture s seksom.

Nataši je zamisel predstavljala velik izziv, zato se je brez oklevanja še tisti hip vpisala med uporabnike.

Počutila se je močna in kos vsemu ter vsakomur, čeprav so člani prihajali od vsepovsod, bili so različnih starosti, narodnosti, mentalitete … kot umetniško poustvarjeni liki …

Nevarnost in zloraba, ki sta morda pretili s strani teh osebkov, kakor je poimenovala posameznike na portalu, je nista odvrnili. Vedno in povsod je videla tudi dobro plat, čutila je, da bo ta skupina ljudi prinesla svežino v njene včasih neskončno dolge dneve in ji popestrila življenje. Njen pristop je bil nevtralen in pripravljena je bila na vse.

Pri izpolnjevanju prijavnice tudi ona ni izdala vseh podatkov o sebi. Izpolnila je obvezne rubrike, ostale pa je raje preskočila, kot da bi si karkoli izmišljala in zavajala druge.

V svoj profil je zapisala:

Sem družabna, ta družabnost pa je vedno odvisna od mojega razpoloženja. Nikoli v ničemer ne pretiravam. Ne iščem popolnosti, ker tudi sama nisem nič izrednega.

Tako je bila na njeno veselje obvezna registracija končana.

Zabava se začenja!

Počutila se je že rahlo utrujeno, popila je še malo vode in izklopila računalnik.

 

Četrtek, 24. marec

Naslednji dan je z rahlo nervozo in strahom sedla pred zaslon, odprla svoj predal na portalu in ugotovila, da je bil odziv na tistih nekaj vrstic, ki jih je zapisala v svoj profil, zelo velik. Napadli so kakor levi sveže meso. Bilo je nekaj resnih ponudb za druženje in dopisovanje, a še več je bilo tistih, ki so iskali zgolj potrditev lastnega obstoja. Le redkim je dala priložnost. Obdržala je stike s tistimi, ki so ji bili zanimivi in vsaj približno po njenem okusu. Prvo mnenje in občutek si je ustvarjala po njihovem osebnem opisu, čeprav je vedela, da ti opisi še zdaleč niso resnični. A na nek način je morala izbrat. Najbolj resnični, o sebi odkriti oziroma resnicoljubni so se ji zdeli tisti, ki se niso že na začetku oznanjali za nekaj fantomskega in najboljšega. Med vsemi so jo najbolj pritegnile naslednje besede:

Sem zanimiv in za spremembo celo pismen.

Podpisal se je z Gregor.

Nedvomno je izstopal med drugimi, ki so že na začetku izkazali svojo neizvirnost, dolgočasnost in pomanjkanje humorja.

Nataša je bila vedre narave in polna energije. Iskala je človeka, ki bi bil dobrovoljen, razgledan, dober sogovornik in ki bi ljubil ter razumel humor. Z žensko intuicijo je čutila, da bi Gregor nedvomno lahko bil tak.