OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Darja Korez-Korenčan

256 strani, A5 format

Redna cena: 21,90 EUR

Spletna cena - s 25% popusta: 16,42 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

O AVTORICI:

Darja Korez-Korenčan je dolgoletna ustvarjalka kulturnih oddaj na Televiziji Slovenija, urednica in publicistka ter avtorica treh glasbeno-dokumentarnih knjig. V zadnjem času se posveča tudi prozi za otroke in mladino ter pisanju leposlovnih del z družbeno angažirano tematiko.

 

POVZETEK VSEBINE:

Roman je nastal kot fikcijska projekcija skozi prizmo različnih interesov in mnenj, ki so se kresala v zvezi s predlaganim in na referendumu zavrnjenim družinskim zakonikom. Tema je aktualna in obenem pereča, ker je naša družba še precej nazadnjaška in premalo strpna do drugačnih. V središču romana je Edi, ki ga kot dojenčka posvojita dve poročeni intelektualki. V zgodnjem otroštvu se dogajajo neprijetnosti predvsem njima kot mamama, kasneje pa tudi njemu kot posvojencu, ki v času pubertete iztiri zaradi zasmehovanja in omalovaževanja okolice. Čeprav obe mami lepo skrbita zanj, se nikakor ne more otresti kompleksa manjvrednosti, tako ga zaradi velikih najstniških težav za nekaj časa pošljeta k babici v ZDA, kjer pa doživi nov, nepričakovani šok ...

 

POVZETEK NOVINARSKE KONFERENCE V TRUBARJEVI HIŠI LITERATURE

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Nataša je doma mami vsa navdušena pripovedovala, kako simpatično biološko mamo ima Edi:

»Veš, sploh ni revna ženska, ampak ful bogata, pred kratkim ji je umrl mož …«

Hotela je nadaljevati, a je v dnevno sobo vstopil njen oče in se takoj vtaknil v pogovor:

»Komu je umrl mož?«

»Joj, kako si radoveden! Mami pač razlagam, da sem spoznala Edijevo biološko mamo, ki ji je umrl mož,« je Nataša odvrnila odrezavo in mu dala vedeti, da bi bilo bolje, če se umakne in neha prisluškovati njunemu pogovoru, a zgodilo se je prav nasprotno.

»Ta tvoj Edi je odkril pravo mamo? Zihr je kurba, da je svojga otroka kr dala tema dvema lezbačama. Če bi bla normalna baba, ga ne bi. Ta tip, ki je umru, je bil Edijev fotr, al kva?« ga je vse zanimalo.

»Ne, ni bil, če te že zanima, ampak se je z njim kasneje poročila in imata skupaj hčerko,« je Nataša sunkovito vrgla svoje lase na zatilje in očetu namenila pogled izpod čela.

»Zdej pa sploh nč ne zastopm. S kom pa je prej mela tega tvojga Edija? Zihr s kakšnim pjancm al pa kurbirjm, ki jo je pustu, starši pa so jo vrjetn vrgl na cesto, ker si druzga ni zaslužila. Grem stavt, da ma mulc po fotru in tej brezvezni materi kakšne čudne gene. Glej, da se ga znebiš, ker tazga folka res ne mislm gledat pr bajt,« je nergal in si nalival pivo v kozarec, pločevinko pa seveda pustil na mizi, da jo je morala mama odnesti v smeti.

»Kakšne bedarije pa govoriš? Ti nisi normalen!« se je v njun pogovor jezno vključila Natašina mama. »Pusti punco, naj pove do konca, ti pa že v naprej obsojaš ljudi, ki niso nič krivi.«

»Nč niso krivi? Lepo te prosm, zdej boš še zagovarjala te kurbetine, al kva?«

»Za tebe so itak vsi ničvredni, samo ti si najpomembnejši in naaaajbolj pameten,« je Nataša zavila z očmi. »Lahko že enkrat nehaš s temi tvojimi butastimi pripombami? Edijeva mama nama je ponudila celo vikend na morju in ga lahko uporabljava, kadar hočeva, ne pa ti, ki nama ne dovoliš niti par dni biti na morju v tistem tvooojem stanovanju!« mu je zabrusila hči.

»A tko? Ona vama je ponudla? Se prav, da je dedca vzela zarad dnarja, tipična keš pička! Ja, kdo bo pa to podedvu? Tista njena smrkla, ta tvoj Edi pa nov dobu nč, lohk se bo pod nosom obrisu, ampak pr men pa tud novta, zapomn si, kr te njegove babe niso normalne, ampak so čist zmešane; ena je kurbetina, druge dve pa prfuknene, razumeš?! To so zafrustrirane babe, k jih noben prav dedc ni hotu povohat, pol so se pa med sabo začele lizat. Ta rdeč so naredl največ napako, da so takim zmešanim babam dovolil, da so se začele poročat. Lepo te prosm, to v nobeni pravi državi ni možn. To je sramota, da bi se spečala s takim tipom, k ga te abnormalne babe obkrožajo. Kaj bojo pa sosedje rekl? Vsi bi s prstom kazal na ns,« je trmaril še naprej s svojimi poniževanji ljudi, ki jih niti enkrat ni videl.

»Zdaj te imam pa zadosti! Nočem te več poslušati, ker si navaden kreten!« mu je jezno odvrnila hči in odvihrala skozi vrata ter jih jezno zaloputnila.

Oče je s hitrimi koraki stopil za njo in žena je po njegovem besnem sopihanju sklepala, da ji bo primazal klofuto, zato je stekla za njim ter ga potegnila za roko nazaj, a se ji je iztrgal, sunkovito odprl vrata in ujel hčer ter jo z obema rokama trdno prijel za ramena in stresel:

»Ti, smrkla, posluši! Z mano novš tko govorila, si razumela? Sam še eno tako zin, pa te bom pošten okol kepe, prekleta predrznica smrkova! Kr zagovarji tistga tvojga smrkovca, sam … da veš, mojga praga nov prestopu!«

Nato se je obrnil k ženi in jo srepo gledal v oči, ob tem pa žugal s prstom:

»Ti pa glej, da ne bi dajala potuhe tej smrkli, preveč toleriraš zvezo s tistm Edijm. Ne dovolm, da mi za hrbtom delata kakšne packarije. Le glej, da ji tut ti poveš, nej se neha družt z njim!«

»Nehaj, prosim, ker absolutno pretiravaš. Onidve sta doktorici znanosti, njegova prava mama pa sploh ni nobena kurbetina, saj je bila dvajset let z možem, ki ji je pred kratkim umrl. Konec koncev, kaj ima ubogi fant sploh opraviti s tem? On je subjekt zase, polnoleten in samostojen, ne razumeš tega?«

»Ti si pa res naivna. Zihr ga je Edijeva mt srala vsa leta, kr ma to v krvi, ampak dedec sploh opazu ni, on ji je postlov, da je mela vse, kar je hotla, zato pa je vztrajala z njim. Kva pa ti mislš? Dons so babe strašn preračunljive, vse gledajo skoz dnar – k tega enkrat zmanka, si pa najdejo druzga, da ga movzejo. Unidve sta pa zarad mene lohk ne vem kakšne dohtrce, nč jima ne pomaga, če nimata v glav stvari pošlihtanih glede seksa in glede tega, kdo ma lohk otroka in kdo ne. Otrok mora met mamo in fotra, ne pa tko k ta Edi, k ma zdej kr tri mame. Lepo te prosm, kje si pa še to vidla?« je spet naložil nekaj svojih bistroumnosti.

»Veš kaj, gotovo je bolje, da ima tri mame kot pa enega takega očeta, kot si ti, ki ne znaš v ljubečem duhu vzgajati svoje hčere. Kar nekaj ji očitaš, čeprav ima čisto v redu fanta, da ne govorim o tem, kako poskušaš ustvarjati neko avtoriteto na nezdravih temeljih in z neprimernim dialogom. In vedno seješ neko nestrpnost do ljudi, ki ti niso nič hudega naredili!« mu je ostro povedala žena.

»A tko? Zdej bom pa še tvoje levitve poslušu?! Dej, spel se nekam in mi nehi težit! Boš že še vidla, kdo ma prov. Otroke je treba včasih vzgajat tut s trdo roko, če ne, ti zrasejo nad glavo, zapomn si to! Če boš smrkli popuščala, te bo hitr začela vrtet okol prsta. Že zdej si preveč popustliva, sej ti kr naprej pul kakšn dnar. Nej gre delat prek študentskega servisa, ne pa, da kr naprej hoče od naju dnar.«

»Saj dela kot hostesa, ampak lahko bi vedel, da to ne zadošča …«

»Ja, ja, ne zadošča!« jo je prekinil. »Seveda ne, če je treba hodt na kavice, pa razne pijačke v lokale s tistim Edijem. Boš vidla, nazadnje jo bo ta tip napumpu in pol nov niti faksa končala. Sam to nm še manka, da b mel pankrta pr bajt, tip jo bo pa itak pustu.«

»Joj, teh tvojih prognoz imam res dovolj! Daj, nehaj že s tem, saj sta oba pridna študenta. Poleg tega so zdaj mladi tako osveščeni, da pravočasno uporabljajo kontracepcijo,« ga je podučila.

»Ja, ja, pridna študenta! Me prov zanima, kolk časa bosta pridna, če bosta rinla na tist vikend na morju od une ženščine in celo poletje visela en na drugmu. Ko se bo prjel, pa bo konc. Potem ti bo pa prnesla dumu pankrta in ga boš rihtla, ker ga smrkla seveda nov sposobna. Kva pa na to pravš?« je še naprej sikal v ženo.

»Ti pa res vse črno vidiš. Daj, nehaj kar naprej s temi črnogledimi napovedmi! Res ne moreš na ta svet gledati z vedrejše plati?« ga je žena skušala preusmeriti v bolj pozitivno razmišljanje.