OSNOVNI PODATKI O PESNIŠKI ZBIRKI:

Avtorica: Petra Mlakar

Ilustracije: Nejka Selišnik

48 strani, format: 18 x 18 cm

Redna cena: 20,00 EUR

Za naročilo slikanice oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Ne zgodi se pogosto (oziroma se skorajda nikoli), da bi objavili izgled razprte zuannje platnice kakšne knjige. A to pot bomo naredili, kot se bo dogodilo tudi povzetku, izjemo. Kajti ilustraciji na platnicah (in vse ostale, ki se skrivajo v notranjosti in so čudovite) zgovorno pričata o vsebini pesniške zbirke Dnevi in noči, o raznolikosti razpoloženj, videnja, dojemanja ...  Tudi o pesmih, ki jih skriva simpatična knjižica, bi se lahko na dolgo in široko razpisali, a bomo vtise raje prepustili kar vam samim, namesto povzetka pa se spodobi objaviti kar avtoričine besede, s katerimi nas nagovori  v uvodu; dovolj pomenljive so in razkrijejo vse - in obenem nič.

Prijetno branje želimo!

 

Življenje je sestavljeno iz dni in noči. Pa tudi iz vseh juter, večerov, ur in minut. Pa iz dogodkov in razmišljanj, ki pridejo vmes – nekateri lepo po vrsti, po načrtu, drugi se vrinejo mednje brez kakršnega koli opozorila. Pesmi, zapisane ob dnevih in nočeh, so prav takšne. Polne vsega. Takšne, kakršno je življenje. Prepletene s presenečenji, z vzponi, veseljem, a tudi z razočaranji, s padci in hrepenenji. Če je nekdaj veljalo, da ljudje vsak dan zamenjamo mnogo vlog, jih moramo danes pogosto igrati sočasno. Medtem ko sem mati, mi razmere ne pustijo, da bi se povsem razorožila službe. Vmes sem tudi žena, otrok, gospodinja, prijateljica, soseda, nakupovalka, obiskovalka knjižnice ... Sem ustvarjalka vsebin in hkrati bralka, učiteljica in tudi učenka, poslušalka in včasih tudi pevka, gostiteljica in gostja ... Prav zato, ker svojih vlog ne morem postaviti v vrsto in jim dodeliti trenutka v dnevu (ali noči), ko jih bom prevzela, so tudi pesmi, ki so pred vami, kar malo razmetane. Nekatere so namenjene otrokom, druge mamam, tretje življenjskim sopotnikom, četrte nikomur in hkrati vsakomur. Medtem ko se nekatere bolje podajo dnevni svetlobi, je druge bolj prijetno prebirati ob mraku ali ob soju luči. Če vas zmeda v zbirki moti, nič hudega. Vrstni red prebiranja preprosto prilagodite sebi in svojim občutkom. Enako velja za občinstvo, s katerim boste katero od pesmi morda delili. Uživajte ob branju – ob dnevih in nočeh!

Petra Mlakar

IZSEK IZ PESNIŠKE ZBIRKE:

   Več pa vas čaka v slikanici ...