OSNOVNI PODATKI O SLIKANICI:

Avtorica: Denis Matežič

60 strani, format: A5, tisk: 4/4

Redna cena: 18,05 EUR

Za naročilo slikanice oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Pretresljiv zapis o izpovedi (ter vzporedno poteku dogodkov) žrtve medvrstniškega nasilja; knjiga je nastala po resničnih dogodkih

Pričujoča knjiga Lila je spregovorila je druga v sklopu projekta ZDNP 2016/17 - kategorija Mentorji, s katero skušamo tudi v naši založbi opozoriti na porast (in ne upad, kljub teoretičnim ukrepom) medvrstniškega nasilja. Pretresljiva izpoved dekleta (zapis je nastal po resničnih dogodkih) nas opozori, da se nasilnejši otroci ne 'zgodijo' v šoli, temveč se opozorilni znaki pokažejo že dosti prej, tudi v vrtcu, kot je to v Lilini zgodbi, vendar mnogokrat nismo pripravljeni ukrepati, dokler ni že prepozno. 
Lila, drobna deklica, ki ima težave z izgovorjavo - jeclja, je idealna žrtev osamljenega, s strani staršev zapostavljenega, po drugi strani pa ravno zato tudi neizmerno razvajenega Petra, ki ji ne prizanaša vse do zadnjega leta osnovne šole, ko se psihično in tudi fizično izmučeno dekle (tudi samopoškodovanje ji ni več tuje) le zateče po pomoč k novi šolski svetovalki, za katero se zdi, da je vendarle drugačna in da ji je pripravljena prisluhniti ... 
  
Naj ponovno zapišemo še besede, ki so spremljale tudi prvo slikanico na temo nasilja (3 zgodbe):  
Četudi je nasilje, sploh medvrstniško, deležno vse večje pozornosti in se o njem vse pogosteje pogovarjamo, se včasih zdi, da želenega izida še dolgo ne gre pričakovati. Kajti nasilnežev ni nič manj, kvečjemu več. In tudi žrtev ni nič manj, žal. Pravzaprav se zdi, kot bi načelno stališče, s katerim se zoperstavljamo nasilju, ostajalo zgolj pri načelih, povzročitelji nasilja pa so - resnično - zaščiteni pred posledicami skorajda enako kot so zaščitene same žrtve. In tako se vrtimo in vrtimo v začaranem krogu, ki ne pozna pravega zmagovalca - resnici na ljubo smo poraženci vsi. Zato je še toliko pomembneje, da z nenasilno komunikacijo znova in znova nagovarjamo mlade, jih opozarjamo na moč razumevanja, na to, da drugačnost sama po sebi ni nič slabega, predvsem pa v njih vzbudimo tisto veličino, ki je ključnega pomena za preobrat v pozitivni smeri - empatijo. V sklopu projekta Z domišljijo na potep 2016/17 smo zategadelj sodelujočim avtorjem v kategoriji Mentorji - nenazadnje so v 'prvih bojnih vrstah', saj se z medvrstniškim nasiljem soočajo vsak dan, zatorej ga tudi najbolje poznajo in prepoznavajo -, zadali za nalogo napisati zgodbo, s katero bi dodali svoj košček v mozaik enotne bitke zoper nasilje.
 

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Nadaljevanje zgodbe pa si oglejte v knjigi ...