KOGA BOMO VOLILI

 

 

Podstran je namenjena vašim mnenjem, pobudam, vizijam, zato vas vabim, da mi pišete na tajazorc@gmail.com in z veseljem objavim, kar prejmem.

Vsako mnenje šteje!

 

 

17. marec 2022, Tjaša Zorc Rupnik

DRAGE PRIJATELJICE IN ZNANKE!

Mnogo besed je bilo že zapisanih,

ZAKAJ SE MORAMO NUJNO VSE MONOŽIČNO UDELEŽITI VOLITEV.

In mnogo jih še bo. Besed. Mora jih biti. Kajti neka drugačna realnost, kakršno opisuje zapis Zvonka Vujević Prislan (zapis sledi pod mojim uvodom), se počasi uveljavlja v državah, kamor nas potiska ta vlada - v Višegrajski skupini. Na Poljskem so pravice žensk omejene že skoraj do neprepoznavnosti, podobno kot je pri nas omejena pravica do referenduma. Tudi Madžarska počasi pripravlja teren za podobne spremembe. Češka ... bojim se, da ne zaostajajo dosti. Kaj pa pri nas? Glede na vse glasnejše razprave o vlogi žensk v družbi, sploh so dejavni določeni cerkveni predstavniki, se nam ne obeta nič dobrega. Kajti med tem, ko se državljani, na primer, veselimo uspehov naših športnic, v ozadju poteka razprava o 'nemoralnosti' njihovega početja. Oziroma o njihovi 'sebičnosti', ker se, 'namesto da bi rojevale otroke', posvečajo lastnim veseljem, s čemer ne izpolnjujejo 'svoje vloge'.

Ko bi šlo za osamljen primer, bi se samo nasmehnila, zamahnila z roko in si mislila svoje, a žal ni tako. Vse glasnejši so podporniki 'prave razdelitve' vlog v družbi po spolu, kar posebej skrbi, pa je dejstvo, da so mnogi med njimi mladi, ki bi vendarle morali dojemati odprtost sveta kot nekaj dobrega, naprednega, a je bilo voščilo predsednika podmladka ene od desnih strank ob dnevu žena več kot zgovorno. "Smo enakovredni, enaki pa ne," je povedal in dodal nekaj besed o tem, kako mora vsak izpolnjevati svojo nalogo, vlogo ... Da bo mera polna, je gospodič nam, ženskam, voščil neposredno iz hramu demokracije, in Parlamenta. Torej je več kot jasno, v katero smer se skuša zasukati prihodnost. To in spodnji zapis naj vam bo, drage prijateljice in znanke, dovolj glasno svarilo, da se znajo razmere srhljivo zaostriti, če ne bomo tudi same poskrbele, da se načrti te vlade ne uresničijo.

Zato je ODHOD NA VOLITVE ne le opcija, stvar izbire, ampak postaja NUJA. Če že za nas same ne, pa za naše hčere, vnukinje, sosede ..., da bodo - banalno - tudi v prihodnje lahko trenirale šport, ki jim ustreza. Ali obiskovale šolo po lasni izbiri. Ali si izbirale službe, ki jih veselijo. Ali - celo - same odločale o lastnem telesu. In še čem.

Zato POJDI NA VOLITVE, prepreči vrnitev V SREDNJI VEK!

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜

Še obljubljeni zapis Zvonke Vujević Prislan:

(Beri počasi, z razumevanjem ...)

Pred 5 leti sva potovala po Irski. Večino časa po Republiki Irski (Severna Irska je del Združenega kraljestva VB in SI). Domačinke in domačini so nama povedali, da so še 🎯 20 let 🎯nazaj žene potrebovale moževo overjeno potrdilo, če so hotele odpreti na banki TR. Najini vrstniki (torej ne še tako dolgo nazaj) so v osnovni šoli bili ločeni po spolu. Dekleta so imela manj ur predmetov matematike itd. Najina gostiteljica je šele v srednji šoli smela slediti pouku v istem razredu s fanti. V gostilni (pub) so bili prostori ločeni za moške in ženske. Tudi poročena ženska je lahko z možem prišla do vhodnih vrat, nato pa sta morala ločeno vstopiti vsak v svoj del. Pijača je bila ženskam postrežena skozi majhno lino v steni, ki je ločevala moški in ženski del. 😔

No, ob teh zgodbah sem obnenela. Ni se dogajalo 100 let nazaj. Dogajalo se je 30, 20 let nazaj. Irska družba se počasi odpira. Počasi celi rane te norosti, ki se jim je začela dogajati od leta 1923 do pred kratkim. Vsi najini sogovorci so bili pregovorno irsko srčni in hudomušni. A vseeno se je v zraku čutilo težo krivic preteklih let. Trudijo se na lokalni in državni ravni, da se kaj takega ne bi ponovilo. Tudi tako, da ozaveščajo mlade in starejše o pomenu demokratične participacije. Ja, to se je dogajalo v tako opevani Zahodni Evropi. Torej se lahko zgodi tudi pri nas. Zato hodim na volitve!

 

ZATO BOM ŠLE MNOŽIČNO NA VOLITVE, KAJNE?

 

 

Spoštovani!

17. marec 2022, Tjaša Zorc Rupnik

(Zapis je sicer malce daljši, a vas prosim, da ga preberete do konca)

Mnogo dobrega smo postorili v skupini KOGA BOMO VOLILI v vsega pol leta, kar je nastala:

1. 🎯 sestavili smo seznam realnih zahtev, kaj pričakujemo od nove vlade,

2. 🎯 le-te najprej pravno preverili, nato pa predstavili praktično vsem predstavnikom in predsednikom strank in liste levo sredinskih in sredinskih političnih opcij (in dobili tudi nekaj odločnih glasov podpore),

3. 🎯 se pridružili Glasu ljudstva,

4. 🎯 podprli smo vse aktualne akcije, peticije, pobude za demokratizacijo Slovenije,

5. 🎯 imamo spletno stran, na kateri počasi sestavljamo kolaž vseh potrebnih informacij, ki jih kot volivci potrebujemo za lažjo odločitev, komu bomo namenili svoj glas,

6. 🎯 izjemno uspešno smo se organizirali tudi kot člani v volilnih okrajih in nadzorniki volitev,

7. 🎯 pripravili smo temeljna izhodišča za spremembo referendumske zakonodaje, ki sem jih že posredovala Nacionalnemu svetu za demokratično spremembo volilnega sistema, da pripravi zakonodajni predlog,

8. 🎯 odločno smo podprli in se zavzeli tudi za spremembo volilnega sistema ter pripravili števec podpore slednji.

Zdaj pa je čas za sklepni aktivnosti, in sicer:

👉🏻 storiti moramo vse, da bi čim več volivcev prepričali, da se udeležijo volitev, kajti le množična udeležba na volitvah zagotavlja, da bo sestava vlade v resnici tudi odraz volje in razpoloženja državljanov Slovenije,

👉🏻 seveda pa se moramo za konec še odločiti, koga bomo na volitvah podprli.

Z zadnjo bomo počakali še nekaj časa, dokler ne pridobimo vseh odgovorov, analiz in dokler ne bodo vsi pogovori za nami, z MOBILIZACIJO VOLILNEGA TELESA pa se moramo spopasti takoj, in to z vsemi razpoložljivimi silami, kajti

VSAK OD NAS MORA STORITI VSE, KAR JE V NJEGOVI MOČI,

da bi spodbudil udeležbo na teh prelomnih volitvah.

Zato vas vljudno prosim, spoštovane in spoštovani,

da mi pomagate pri aktivnostih, s katerimi bomo spodbujali državljane Slovenije k udeležbi na volitvah, in sicer:

1. 🙏🏻 DELITEV GRAFIK: Na svojem zidu in prijateljem delite (kopirajte in nato prilepite), prosim, grafike, ki jih bom dnevno objavljala (vesela pa bom, če mi kdo od vas pošlje tudi kakšno svojo),

2. 🙏🏻 FOTOGRAFIJE: Pošljite mi svojo fotografijo ali dve (na e-naslov tajazorc@gmail.com), na katero bomo umestili pozive, kot so: POJDI VOLIT! VSAK GLAS ŠTEJE! TVOJ GLAS LAHKO ODLOČI ... (če imate še kakšno zamisel, je bom vesela). Tako opremljene fotografije bomo delili po socialnih omrežjih in objavili na naši spletni strani.

3. 🙏🏻 VIDEO POSNETEK: Potrebujemo 20 prostovoljcev, ki bi povedali po en stavek, s katerim bi povabili državljane Slovenije na volitve. Besedilo sestavim jaz (lahko pa ga tudi sami), posnamete se s telefonom, posnetke pa bomo pri nas združili v enega, ki bo zaokrožil po socialnih omrežjih in po YouTubeu. Če bo vaših posnetkov več (kar bi bilo super), lahko pripravimo več 'kolažev' z vabili na volitve. Kliknite me na sporočilih ali mi pišite na tajazorc@gmail.com.

4. 🙏🏻 VAŠI PREDLOGI: Vesela bom vsakega vašega predloga (na sporočila ali e-naslov tajazorc@gmail.com), kako še dodatno motivirati ljudi k odhodu na volitve.

5. 🙏🏻 GRAFIKE ZA PREDČASNE VOLITVE in VOLITVE NA DOMU, V TUJINI ...: za vse državljane, ki se ne bodo mogli udeležiti volitev 24. aprila 2022, bomo pripravili tudi grafike, na katerih bo pregledno pojasnjeno, kakšne možnosti za oddajo glasu so še na voljo. Prosim, da bi delili (kopirali in prilepili na svojem zidu in pošiljali kot sporočila prijateljem) tudi te grafike.

6. 🙏🏻 ORGANIZACIJA PROSTOVOLJCEV za PREVOZ NA VOLIŠČA za tiste državljane, ki bi prevoz potrebovali: Na enem od sestankov v skupini smo se dogovorili, da se organiziramo kot ekipa prostovoljcev, da bi pomagali s prevozom tistih državljanov, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov potrebujejo prevoz na volišča. Vse, ki bi bili pripravljeni določen čas dneva nameniti tej plemeniti pobudi, vabim, da mi pošljejo sporočilo ali e-sporočilo na tajazorc@gmail.com ali to zapišejo v komentar te objave.

7. 🙏🏻 MNENJA NA SPLETNI STRANI: Vabim vas tudi, da mi posredujete svoja mnenja ter razloge zanje o določenih strankah, da jih objavim na spletni strani Koga bomo volili ( http://smar-team-org.si/KOG.../indexKOGA%20BOMO%20VOLILI.htm) kajti le tako bomo lahko oblikovali celostno podobo 'ponudbe' na političnem parketu.

Prosim, spoštovane, spoštovani, zdaj je čas, da zares stopimo skupaj in storimo vse, kar lahko, da bi pripomogli k PRIHODNOSTI, oblikovani na prihajajočih volitvah. Naj zadržki ali nelagodje ne bodo tisti razlog, da se ne angažirate in aktivirate prav zdaj, ko je vsak od nas ključen za povratek v demokracijo oz. na pot, kakršno smo 30 let nazaj za Slovenijo načrtovali.

⭐⭐⭐ ZDAJ JE PRAVI ČAS, DA STORIMO, KAR LAHKO, DA BOMO TOK DOGODKOV ZASUKALI TJA, KJER BI MORAL ŽE DAVNO BITI! ⭐⭐⭐

 

 

NAZAJ NA PREJŠNJO STRAN